Duo van chocolademousse met framboosjes

Bon appétit!

Hiep hiep hoera! Dit is de allereerste editie van Foodie Friday! Welkom!

Wat is Foodie Friday nou precies? Wel, de naam onthult het grotendeels al: op vrijdag – en dit meestal wekelijks – deel ik met jou een zelfgemaakt gerechtje of drankje van de week. Dit kan gaan om een guilty pleasure dessertje (zoals de editie van deze Foodie Friday) of het kan ook gaan om een heerlijk verfrissende cocktail. Veel lekkers te ontdekken dus!

Van keukenleek naar keukenprinses

Voor ik van start ga met deze nieuwe reeks, moet ik bekennen dat ik helemaal geen keukenprinses ben! Natuurlijk weet ik mijn weg in de keuken en weet ik hoe ik een ei moet bakken, maar erg gesofisticeerde gerechtjes à la Sergio Herman, nee, dat is – voorlopig – nog een niveau te hoog voor mij. Sinds ik alleen woon, samen met mijn vriend, heb ik léren koken. Ik vergelijk dit altijd met autorijden: op een bepaald punt in je leven ben je ervan overtuigd dat je voldoende onderwezen bent in de kunst van het autorijden, waarna je uiteindelijk ook slaagt voor je praktisch rijexamen (proficiat!). Maar het échte autorijden begint pas op het moment dat je je eigen wagen hebt én elke dag (alleen) de baan op moet. Pas dàn leer je autonoom autorijden én het chaotische verkeer kennen. Dit is ook net zo met mijn ‘kookkunsten’: toen ik nog inwoonde bij hotel mama, leverde ik uiteraard ook mijn culinaire bijdrages, maar kon ik nog altijd terugvallen op het deskundig advies van la madre. Als je alleen woont, heb je enkel nog Google of Siri (of het traditionele kookboek uiteraard!) die je bijstaat: voor de rest ben je volledig van jezelf afhankelijk (of van je huisgenoot) en ben je verplicht om te leren kokkerellen. In veel gevallen is het zo dat je pas beseft wat je hebt of kan of weet, eens je er alleen voorstaat. Oefening baart kunst! In mijn geval prepareer ik dus niet alleen maaltijden voor mezelf, maar ook voor mijn vriend – die uiteraard ook zelf een aardig staaltje kan koken! En ja, ladies: de liefde van de man gaat wél de maag!

Kortom: ik streef ernaar om zo transparant mogelijk te zijn met jou, beste lezer. Culinaire mislukkingen horen bij deze taak, zeker voor een onhandig iemand zoals ik. Het is mijn doel om op Foodie Friday lekkere, gezonde en panklare gerechtjes en delicieuze drankjes op tafel te brengen, geen slappe dieetkost (want daarover zijn al ontzettend veel boeken én blogs over neergekrabbeld). Haute cuisine is mijn streefdoel – let’s say binnen een twintigtal jaar – maar laat ik eerst comfortabel van start gaan.

My all time favourite: chocolademousse

Ik bijt de spits af met één van mijn favoriete desserts of all time: chocolademousse! Ik weet het: onze lijn is er niet bijster enthousiast over, maar het is toch zo’n heerlijk dessert. Volg mee hoe ik het klaarmaak voor 2 personen:

Wat heb je nodig?

 • 50 gram kristalsuiker
 • 4 eierdooiers
 • 4 eiwitten
 • 185 gram room (je kan ook boter gebruiken i.p.v. room)
 • 175 gram chocolade, waarvan de helft melkchocolade en de helft fondantchocolade
 • vanillepoeder (en eventueel een zakje vanillesuiker)
 • keukenrobot of handmixer
 • spatel
 • hittebestendige kom met lichtkokend water
DSC_0003
© hellostefaniee

Wat moet je doen? 

 • Smelt de chocolade au bain marie in een hittebestendig schaaltje op het vuur boven een kookpot gevuld met water. Zet het vuur niet té hard, want chocolade kan aanbranden! Laat de chocolade op een gematigd vuurtje smelten. Spatel regelmatig door het breisel om klonters te voorkomen.

  DSC_0013
  © hellostefaniee
 • Klop de kristalsuiker (en vanillesuiker en – poeder) voorzichtig samen met de 4 eierdooiers (eigeel) tot je een schuimige, gele en luchtige breihebt. Gebruik hiervoor een keukenrobot of handmixer. Voorzichtig voor kledij en muren: dit mengsel spat erg op!
 • Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig doorheen het mengsel van suiker en eigelen.
 • Klop de eiwitten tot een superschuim! Dit is erg essentieel voor de luchtigheid én de slaagkansen van je chocolademousse.

 

Tip: Hoe weet je wanneer je eiwitschuim perfect is?

Heel eenvoudig: Houd de mengkom met eiwitschuim omgekeerd: het schuim mag niet ontsnappen uit de kom. 

 • Nu volgt een erg delicate stap: meng het eiwitschuim ZEER VOORZICHTIG en beetje bij beetje onder het chocolademengsel door. Ga door tot je een egaal gekleurde mengelmoes hebt.
 • Klop nu de room half op tot je een dikkere roommassa hebt. Het mag geen slagroom worden, maar mag ook geen melk zijn. Zie je kleine luchtbubbels in je opgeklopte room en ziet hij er wat dikker uit dan normale room? Dan is ie perfect!
 • Spatel vervolgens de half opgeklopte room onder het chocolademengsel met eiwitschuim.
 • Giet de chocolademousse in serveerpotjes. Garnituren kan later.
 • De chocolademousse is nu klaar, maar moet nog een nachtje opstijven in de koelkast.

Toegegeven: chocolademousse is geen gemakkelijk gerecht om Foodie Friday het leven in te blazen! Maar hé, wie niet waagt, …

Het verdict?

Ik was ontzettend benieuwd naar mijn resultaat. Het was eeuwen geleden dat ik nog gedurfd heb chocolademousse te maken (mijn vorig probeersel leek eerder op smeerpasta, dan op mousse om eerlijk te zijn!). “Oefening baart kunst”, zegt mama altijd! Mijn duo van chocolademousse had toch iets meer ‘mousse’ mogen zijn. Ik heb nochtans de ultieme eiwittruc toegepast, maar kijk, een andere factor (hoogstwaarschijnlijk de room) zal hierin zijn beïnvloedende rol hebben gespeeld. De smaak daarentegen zat erg goed, mede dankzij de vanille. Ik ben altijd al een grote liefhebber geweest van vanille. Vanille is altijd een goed idee!

IMG_7997
© hellostefaniee

Als garnituur heb ik voor verrukkelijke framboosjes gekozen. Frambozen hebben een heerlijk verfrissende en toch ‘snoepige’ smaak. Bovendien geeft het fruit ook wat meer kleur aan de chocolade.

Liever een andere garnituur? Hier enkele ideetjes (natuurlijk zijn er nog véél meer!):

 • crumble van speculoos
 • slagroom
 • muntblaadjes
 • chocoladeschilfers
 • aardbeien

 

Is jouw chocolademousse geslaagd of mocht het toch net iets anders zijn? Laat mij jouw resultaat weten!

IMG_7992
© hellostefaniee

© hellostefaniee

 

 

 

2 replies to “Duo van chocolademousse met framboosjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star