Mijn digitale detox in 10 stappen

Populair fenomeen

Digitale detox. Smartphone detox. Digitale rehab. Digitaal dieet

Klinken deze termen jou bekend in de oren? Ongetwijfeld! Een digitale detox is hét fenomeen van 2017. De afgelopen maanden ging het internet als een gek tekeer over dit thema. Ondertussen werden hierover al honderden artikels geschreven en gepubliceerd en ontstonden tientallen soorten ‘detoxen‘. Google deze woorden en het internet geeft je meer dan 400.000 zoekresultaten.

Digitale ontgifting

Maar wat betekent dit fenomeen nu precies? Heel eenvoudig. Een digitale detox is een methode, een kuur, een stappenplan, een ontgifting – noem het zoals je wil – om je digitale verslaving onder controle te krijgen (of toch op zijn minst een poging tot). De algemene bedoeling is dat je (dagelijks) een soort stappenplan volgt die ervoor moet zorgen dat jouw digitale begeerte elke dag stelselmatig afneemt. Met andere woorden: je ondergaat een digitale ontwenningskuur.

Klinkt als een goed concept, me dunkt. Maar werkt het wel voor iedereen? Velen onder ons ondergingen reeds dit soort kuur al en zetten hun ervaringen – positief en negatief – op papier (of op hun blog).

Doelstelling: Ik stel voor mezelf een broodnodige ‘digitale detoxplan op maat’ op. 

Verslaafd aan mijn iPhone

Ik geef toe: ook ik heb een digitale verslaving en ook ik had nood aan een dubbele zuivering: een smartphone én digitale detox.

Sinds mijn kennismaking met de producten van Apple in 2014 ben ik eraan verknocht.  Een dag zonder mijn iPhone 6 Plus? Dear god, nee, dat overleef ik niet. Hoe moet ik dan afspreken met vrienden via WhatsApp? Hoe post ik dan die leuke foto van dat schattige hondje op Instagram? Hoe raadpleeg ik dan mijn agenda om een afspraak te plannen? Hoe onthoud ik dan verjaardagen als Facebook mij niet meer kan helpen? Hoe check ik dan het nieuws op de app? Mijn Instagram is heilig. Jup, ik ben verslaafd.

IMG_8227
© hellostefaniee

Een smartphone, het internet en social media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Gooi die 3 samen en voor je het weet, zit je gekluisterd aan je smartphone, vol ongeduld wachtend op die 2 blauwe vinkjes, nieuwe likes of volgers.

Tot op een bepaald punt waarop het echt genoeg is geweest. Tot op het punt waarop je grootouders een opmerking geven dat je die verdomde smartphone niet mag meenemen aan tafel. Tot op een bepaald punt dat je slechter en slechter slaapt en het laatste en eerste wat je doet als je gaat slapen en opstaat Facebook checkt in plaats van wakker te worden in de armen van je vriend. Dan pas merk je: “Oops, hier gaat iets mis!”. Het moment waarop de quality time met je familie en vrienden eronder begint te lijden, dan moet er wel iemand in je gezicht slaan om je tot besef te brengen dat het hoog tijd is voor een grondige, zuiverende digitale detox.

Stefanie’s detoxplan

STAP 1: WEG MET OVERBODIGE APPLICATIES
Verwijder alle overbodige applicaties van je smartphone die je amper of nooit gebruikt. Waarom opslag besteden aan applicaties die je nooit opent?

STAP 2: GEEN NOTIFICATIES, GEEN OPLICHTEND SCHERM, GEEN AFLEIDING
Schakel pushmeldingen uit. Surf je op 4G? Schakel het mobiel verbruik uit voor alle apps die je niet nodig hebt. Zo vermijd je een onnodig aantal notificaties die oplichten op je scherm en dwaalt je aandacht ook niet telkens af naar je smartphone. Zet je mobiel desnoods op slaapstand.

STAP 3: CHECK GEEN E-MAILS OP JE SMARTPHONE
Check e-mails op vaste tijdstippen (ik doe dit bij voorkeur eenmaal ’s morgens en eenmaal ’s avonds) en dit op je laptop of computer, niet op je smartphone. E-mails downloaden verbruikt veel van je 4G én leidt je bovendien af van professionele activiteiten. Mijn gouden raad: check je e-mails dus niet op je smartphone, want eens je eraan begint, is er echt geen stoppen aan.

STAP 4: POETS JE VRIENDENLIJST OP FACEBOOK
Plan een grondige schoonmaak in je vriendenlijst op Facebook. Mensen die je niet kent, amper spreekt of exen? Deleten maar! Getallen doen er niet toe; je bent tenslotte geen 15 meer met de ingesteldheid van ‘Hoe meer vriendjes ik heb op Facebook, hoe populairder ik lijk: laat ik mensen lukraak friend requesten!‘. Nee, zo hoort een volwassene niet te denken. Poets je Facebook. Grondig.

STAP 5: GEEN RECLAME, A.U.B. 
Schrijf je uit op nieuwsbrieven die je niet interesseren.

STAP 6: GA TIJDELIJK OFFLINE
Zet je smartphone in stand-bymodus op het werk. Meldingen van sms’jes of dringende oproepen zijn wel toegestaan.

STAP 7: GA VOOR ANALOOG 
Weersta de verleiding om social media te checken op je smartphone wanneer je gaat slapen of wanneer je opstaat. Schakel je smartphone uit en leg die 2 uren voor je gaat slapen aan de kant en neem deze zeker niet mee naar de slaapkamer.
Tip: Koop een analoge wekker.

STAP 8: SOCIAL MEDIA CAN WAIT
Ga je uit? Laat je smartphone thuis. Inderdaad, het zal pijn doen, maar je horloge vertelt je wel hoelaat het is. Die nieuwe comment op je Instagramfoto kan ook wel een aantal uurtjes wachten op jouw like.

STAP 9: GA OUDERWETS SPORTEN 
Ga sporten zonder smartphone. Runtastic kan wel even zonder het resultaat van jouw loopparcours.

STAP 10: ZOEK DE ECHTE WERELD OP, NIET DE VIRTUELE WERELD
Last but not least: ga socializen in real life. So. Much. Better. 

Conclusie

Ik waarschuw je: een digitale detox is in het begin niet altijd gemakkelijk na te leven. De verleiding is ZO groot om terug te grijpen naar je smartphone, al is het maar uit pure gewoonte. Maar hé, bijt even op je tanden. Neem afstand van je favoriete apps. Weersta de verleiding.

Oké, toegegeven, ik zou liegen als ik zeg dat ik volledig digitaal gezuiverd ben. Dat ben ik niet. Ik ben nog altijd verslaafd aan mijn Instagram-account, maar op een gezondere manier. Mijn Facebook, daarentegen, die heb ik stevig opgeblonken. Notificaties van andere apps op het beginscherm van mijn iPhone? Sporadisch.

Enfin, dankzij een strikte naleving van mijn detoxplan, zijn vooral mijn focus en energie, gemoeds- en nachtrust erop vooruit gegaan. Hierin schuilde mijn ergste zonde: voor het slapengaan al mijn favoriete social media apps checken op nieuwtjes. Ik gaf mezelf geen rust en liet mijn hersenen op volle toeren werken vlak voor het slapengaan. Ik kon dus dag zeggen tegen een goede nachtrust. Gelukkig is dit nu anders dankzij die kleine verandering in mijn dagelijkse, digitale routine. Mijn nachtrust zegt dankjewel.

Kortom: een dagelijkse portie digitale detox is tandenbijten, maar kan echt geen kwaad.

Onderging jij al eens een digitale of smartphone detox? Hoe verliep dit voor jou? Vertel mij jouw verhaal! 

© hellostefaniee

4 gedachtes over “Mijn digitale detox in 10 stappen

 1. Hoi! Dankjewel! 🙂
  Hih, wat toevallig! Het is een leuk onderwerp om over te schrijven, erg actueel en toepasselijk :p
  Ik heb alle stappen ondertussen uitgeprobeerd: de ene stap ging al wat vlotter en gemakkelijker om na te leven, dan de andere stap, moet ik eerlijk toegeven.
  Maar achteraf voelt het echt goed om eens afstand te nemen van al die technologie, apps, social media … een aanradertje dus 🙂 x

  Liked by 1 persoon

 2. =O Ik ben ook bezig een artikel te schrijven over mijn digi-verslaving, haha! Ik herken je gevoelens dus. Ik had nog nooit van een digitale detox gehoord, ik denk dat dat ook wel wat voor mij is. Fijne tips ook! Ik ben al bezig met een aantal van die tips toe te passen. Ben benieuwd hoe het jou zal vergaan! x

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.