Bootje varen op de Leie

Ik had nooit gedacht dat ik ooit zelf met een boot zou varen. Ik heb het niet zo voor varen op open water (of gelijk welk water!): mijn voetjes houd ik liever op het droge. Maar daar stond ik dan, wonder boven wonder, aan het roer van een motorbootje met 5 passagiers, uitkijkend over de groene glans van de Gentse Leie.

Fancy-pants verjaardagscadeau

Vier je een verjaardag? Je weet wat ze zeggen! Doe het in stijl, want een verjaardag vier je maar 1 keer per jaar!

Zo redeneerden ook wij toen de 53ste verjaardag van mijn toekomstige schoonmama met rasse schreden naderde. We staken de koppen bijeen en samen brainstormden we over een passend geschenkje. We wilden iets origineel, iets onvergetelijk, iets wat het navertellen waard maakte.

Uiteindelijk kwam mijn schoonzus op het briljante idee om een motorbootje te huren in de Gentse binnenstad om samen op de Leie te varen. We reserveerden een drie uur durende boottocht om met 6 personen de prachtige, groene Leie te verkennen.

plan_minerva_met_resto_3talen(sitenew)
Bron: http://www.minervaboten.be

Memorabele boottocht

In de minerva-haven in hartje Gent, waar het startpunt van de boottocht lag, kregen we een professionele uitleg van de do’s en dont’s van het varen met een kleine motorboot.  Na deze uitleg en een paar oefenmanoeuvres vaarden we uit het centrum van Gent richting Ringvaart, Afsnee en Sint-Martens-Latem. Met een gemiddelde snelheid van ongeveer 10 km/uur vaarden we met ons bootje tussen schattige eendjes, langs de prachtige tuinen met aangelegde steigers en voorbij de schilderachtige villa’s van Sint-Martens-Latem.

We maakten plezier, aten heerlijke versnaperingen, slurpten van onze glazen rijkelijk gevuld met champagne en bewonderden de schoonheid van de groene Leie. Mijn vriend en de vriend van mijn schoonzus namen de taak van kapitein op zich. Om de beurt losten de co-kapiteins elkaar af om aan het roer te staan. Mijn vriend en schoonbroer zijn grote boot- en vaarliefhebbers, dus aan het roer staan van deze motorboot was voor hen ongetwijfeld een fantastische belevenis. Petje af voor beide heren!

Stefanie aan het roer: alle hens aan dek!

All good things come to an end… Ook het einde van ons plezierritje kwam in zicht. Met nog maar een aantal kilometers te varen, besloot ik om mijn angsten aan de kant te schuiven en om ervoor te gaan: ik wou en zou zelf eens aan het roer staan van onze huurboot.

Dankzij de hulp en begeleiding van mijn vriend slaagde ik erin om de boot niet te doen kapseizen. Hihi, nee, ik overdrijf een beetje: zo erg was het helemaal niet! Het is natuurlijk volkomen normaal dat je als ‘amateur-kapitein’ ietwat onwennig aan het roer staat van een boot tijdens je allereerste vaart, maar na een tijdje wende het wel.

Na wat oefening kreeg ik het sturen steeds beter onder de knie en ging het varen steeds vlotter. Met de wind in mijn haren en de zonneschijn op mijn gezicht vaarde ik op de groene Leie tussen de eendjes en langs de sprookjesachtige steigers.

Wat een geweldige ervaring!

IMG_8087
© hellostefaniee

Een motorboot besturen: een basisregel

In principe is het helemaal niet moeilijk om een relatief kleine motorboot te besturen. Als je zelf ooit eens een bootje zou besturen, houd dan zeker deze basisregel in het achterhoofd. Mijn vriend gaf me deze tip tijdens het navigeren en het loonde!

Een van de basisregels is dat je moet weten dat een boot niet direct reageert op een roerhandeling die je uitvoert: het manoeuvre van de boot komt altijd iets later. Als je dus naar rechts wilt varen en je gooit het roer om naar rechts, maar jouw boot gaat niet onmiddellijk de juiste kant op, wacht gewoon een paar seconden.

Essentieel is dat je als kapitein van een boot moet anticiperen op wat zal, zou of moet gebeuren op het water. Komt een grotere boot jouw kant op en moet je plaats maken? Ga ruim op voorhand al aan de kant, want jouw boot is wendbaarder.

Ziezo, nu ben je klaargestoomd voor jouw eerste boottochtje!

Praktische informatie

Heb ik je overtuigd om ook een motorbootje te huren om de Leie te bevaren? Mission accomplished! 

Dit is waar wij een bootje hebben gehuurd:

Minerva Boat Company
Coupure Rechts 2A
9000 GENT
+32 9 233 79 17

Tarieven, praktische informatie en foto’s vind je op de website van Minerva Boat Company.

Heb je zelf al eens aan het roer gestaan van een boot? Hoe heb jij deze ervaring beleefd? Laat het mij weten! 

© hellostefaniee

Realisatie artikel dankzij C., L., R., H., D.

 

4 gedachtes over “Bootje varen op de Leie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.