Hoe ik bloggen combineer met een fulltime job én een menagerie

Ik werk, ik manage én ik blog. Wel, dat klinkt als een heuse onderneming! Maar naast een fulltime job, een eigen menagerie en een blog, vind ik het belangrijk om ook voldoende quality time te voorzien en om die te kunnen spenderen samen met familie en vrienden. Even uitrusten in de tuin met een frisse cocktail in de hand, samen naar de film of op vakantie gaan of gewoon samen gezellig dineren zijn eenvoudige, maar onmisbare sociale activiteiten waaraan ik veel belang hecht. Mijn familie en vrienden zijn voor mij van onschatbare waarde. Al deze activiteiten slorpen natuurlijk erg veel tijd op, waardoor mijn agenda snel gevuld raakt. Heb ik dan nog tijd over voor mezelf? Neem ik niet te veel hooi op mijn vork? Hoe slaag ik erin om dit alles te combineren en te realiseren in een tijdspanne van 24 uur? Herken je jouw eigen levensverhaal hierin? Benieuwd hoe ik het aanpak? Lees snel verder!

De perikelen van een eigen huishouden

Finally. Het is zondagavond, bijna negen uur en ik heb eindelijk een momentje voor mezelf. Toen ik zondagochtend wakker werd, schoot het mij ineens te binnen dat het huishouden nog op mij lag te wachten. Helaas. ‘De was en de plas‘, zoals mama zou zeggen. Ervoor zorgen dat mijn favoriete bloesje mooi gewassen is en erop toezien dat mijn vriend op maandagochtend een nieuw gestreken hemd kan aantrekken om naar het werk te gaan, behoren tot mijn takenpakket. Uiteraard niet alleen mijn bloesjes en zijn hemdjes moeten gewassen en gestreken zijn, maar ook die centimeters stof op de dressoir moeten verwijderd worden.

Bij een eigen huishouden komt zoveel te kijken. Soms heb ik uren en handen te kort om al de huishoudelijke taakjes afgewerkt te krijgen in het weekend. Bijgevolg gebeurt het dus steeds vaker en vaker dat ik die taakjes mag verderzetten tijdens de werkweek, na mijn gewerkte uren op mijn job. Als ook jij al een eigen stulpje hebt en je hebt een fulltime job, dan herken je jezelf hoogstwaarschijnlijk wel in mijn verhaal.

Bovendien woon ik niet alleen, maar woon ik samen met mijn vriend. Samenwonen met hem is reuzeleuk: ik kan me geen betere roommate inbeelden! Hij levert zijn huishoudelijke bijdrage en is altijd attent en hulpvaardig. Maar ik ben een perfectionist, altijd al geweest, ook op het vlak van het netjes houden van mijn appartement.

Sinds ik niet meer bij mama woon en dus mijn eigen boontjes moet doppen, betrap ik er mezelf op dat ik steeds meer en meer op mijn mama begin te lijken. Vroeger, toen ik nog thuis woonde, had ik een grondige hekel aan alles wat met het huishouden te maken had. Zelfs het woord deed me kokhalzen. Strijken, afwassen, stofzuigen, bah! Waarom moet alles zo nodig en op regelmatige tijdstippen gepoetst worden? Een beetje meer stof dan anders, daar ga ik niet ziek van worden. Nee, je merkt het al, toen begreep ik het nog niet: ik had nog geen eigen huis, geen verantwoordelijkheden, geen eigen ramen om te poetsen. Nu wel en ik heb nog altijd een hekel aan poetsen, dat is niet veranderd, maar hé, iedereen komt graag thuis in een nette omgeving, dus ja, die Swiffer, die neem ik er wel bij. Klinkt nogal volwassen, niet?! :’)

Kortom, ik heb ondertussen al ondervonden dat een huishouden runnen een fulltime job is in se (Oké, deze uitspraak is uiteraard 100% subjectief en afhankelijk van persoon tot persoon en van huishouden tot huishouden.). En dat combineer ik met een echte fulltime job en mijn recentste hobby: mijn blog. Hoe krijg ik dat allemaal voor elkaar?

De perikelen van een job

Al vanaf het moment dat ik kon stappen en praten, heb ik het klassieke levenspad gewandeld: ik ben opgegroeid in een liefdevol gezin, kreeg er op mijn 5de een zusje bij, behaalde mijn secundair diploma, studeerde verder aan de hogeschool en de universiteit en studeerde cum laude af als journaliste. Tijdens mijn studies aan de hogeschool gingen mijn ouders uit elkaar en scheidden ze even later. Wat volgde was een uiterst emotionele rollercoaster: studeren voor examens + omgaan met de breuk van je ouders tegelijkertijd.

Maar goed, ik studeerde af, zocht werk, vond geen werk, voelde me in de steek gelaten door de maatschappij (iedereen die net afstudeert en begint te solliciteren, begrijpt mijn frustratie!), begon aan een nieuwe opleiding (volwassenenonderwijs) om mijn werkloze tijd te vullen en om mezelf bij te scholen, zodat ik toch een plan B had indien plan A (een job vinden in de mediasector) volledig in het water zou vallen. Uiteindelijk slaagde ik erin om enkele jobs aan elkaar te rijgen tot nu, mijn huidige job. Ik heb er hard voor moeten knokken, talloze (en vaak zinloze) sollicitatiegesprekken moeten ondergaan, maar ik heb uiteindelijk een goede job gevonden, met een fulltime werkschema en – en dit is heeeeeel belangrijk – een goedhartige werkgever.

De stad waar ik werk, ligt op ongeveer 40 minuutjes rijden van waar ik woon: niet ver en niet dicht dus. Onderweg verlies ik altijd wel wat tijd, zeker omdat ik dagelijks tweemaal de autosnelweg op moet en altijd het risico loop om in een file terecht te geraken. Maar dat heb ik er wel voor over: ik heb al leuke baantjes gehad, ik heb ook al slechte werkervaringen gehad en ùltraslechte, maar deze is echt een keeper. Het cliché ‘je blijft nooit bij je eerste job’ is hierbij nogmaals bevestigd en bewezen. Ik ben al altijd een harde werker geweest, stilzitten staat niet in mijn woordenboek. Dus sinds ik een appartement huur, mijn eigen rekeningen moet betalen, kan ik het risico niet nemen om zonder job te vallen. Geld verdienen is belangrijk. Punt.

De perikelen van bloggen

Goed, ik heb een eigen appartement met een eigen huishouden én ik heb een fulltime job. Aan mijn carrière bouw ik overdag, ’s avonds werk ik aan mijn blog. Er schuilt zoveel meer achter een blog dan hetgeen je leest in een post. Bloggen vereist een grote portie creativiteit. Over welk onderwerp zal ik schrijven? Welke foto’s passen bij mijn artikel? Hoe betrek ik mijn lezers bij mijn blogposts? Dat is het eerste deel: brainstormen. Het volgende hoofdstuk in de realisatie van een post is het effectief produceren van de post: het artikel schrijven (en zo nodig herschrijven, in mijn geval *haha*), foto’s nemen (denk aan het decor, de belichting, de voorwerpen, het verhaal dat je wilt vertellen via je foto, … ) en foto’s bewerken, een aantrekkelijke titel zoeken, … en uiteindelijk publiceren. Ook op social media.

Bovendien start en eindigt bloggen niet bij je eigen blog. Nee, een actieve blogger gaat ook op zoek naar andere blogs, is interactief, reageert, liket en deelt artikels van andere bloggers, e-mailt, twittert, post foto’s op Instagram, checkt Facebook, …

Creativiteit, energie, brainstormen, fotografie, oog voor hot topics, schrijven, schrijven, schrijven en nog eens schrijven zijn slechts enkele kernwoorden in het leven van een blogger. Een blog creëren en onderhouden eist tijd op, véél tijd. Maar het is écht de moeite waard. Voor mij is een blog als een digitaal en openbaar dagboek: ik kan er schrijven wat ik wil en wat ik voel. Jup, ik blog met hart en ziel.

IMG_8320
© hellostefaniee

Job + appartement + blog

Ja hoor, dat trio is toch wel de rode draad van deze blogpost. Hoe ik het combineer? Simpel. Er schuilt geen groot geheim achter. Voor iedereen is het anders. Voor mij persoonlijk is het een proces van kiezen en laten, van prioriteiten stellen, van nemen en geven. En bovenal: de gulden middenweg vinden in alle activiteiten.

In de volgende alinea geef ik je mijn 8 gouden regels waar ik bij zweer om alles te kunnen realiseren zoals ik het wil. Nope, er komt geen magie aan te pas, just some simple rules.

8 gouden regels waar ik bij zweer

 1. Weet dat je fulltime job stopt op het moment dat je de deur van het werk dichtslaat. Neem je werk niet mee naar huis, lees geen werkmails als je thuiskomt. Stel duidelijke grenzen op tussen je professionele leven en je privéleven.
 2. Praat dagelijks met je partner over je dag op het werk. Erover praten helpt je om eventuele ergernissen uit je hoofd te zetten. Erover schrijven in een dagboek (of op je blog) helpt ook.
 3. Stel een strak schema op voor de huishoudelijke taakjes en verdeel het werk. Verricht elke dag een klein klusje, maar maak ook tijd vrij voor onverwachte situaties (bijvoorbeeld: een ziekenhuisbezoek).
 4. Geniet ten volle van het weekend. Dit zijn jouw enige twee vrije dagen van de week: profiteer ervan. Indien nodig, plan ook in het weekend enkele kleine karweitjes, maar vooral geniet van je vrije tijd.
 5. Trek slechts een paar avonden in de week uit voor jouw hobby (in mijn geval: mijn blog). Elke avond bloggen is leuk, maar houd ook rekening met je partner. Een avondje samen bingewatchen kan geen kwaad.
 6. YOLO. Een dag een taakje niet afgewerkt? Een dag geen post gepubliceerd? Een mindere dag gehad op het werk? Wil je relaxen en chillen? Hakuna Matata.  Morgen is een nieuwe dag. Je leeft maar één keer, doe waar je zin in hebt.
 7. Onderhoud sociale contacten. Spreek regelmatig af met vrienden en vriendinnen. Bezoek familie. Familie is belangrijk. Vind hierin de gulden middenweg.
 8. Zoek de juiste combinatie op maat gemaakt.

Ziezo. Ik hoop dat mijn tips ook jou kunnen helpen om wat rust in de chaos te vinden!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen hieromtrent! Woon jij ook al alleen? Hoe ervaar jij dit? 

© hellostefaniee

3 gedachtes over “Hoe ik bloggen combineer met een fulltime job én een menagerie

 1. Hoi!

  Fijn om jouw reactie te lezen, dankjewel! 😉 Ik begrijp je standpunt en situatie volledig, waarvoor véél respect, meid 🙂
  Gelukkig kunnen wij vrouwen goed multitasken :p

  Oeps.. Na het lezen van jouw reactie en na het herlezen van mijn artikel, besefte ik net dat mijn artikel misschien (en volledig onbedoeld en onbewust) iets te negatief geformuleerd is. Laat ik mezelf corrigeren: Ik vind het fantastisch om te bloggen én om een job te hebben én een eigen stulpje. 🙂

  Een oprechte sorry voor de eventuele negatieve nuance in dit artikel! 😦 Ik probeerde te gaan voor een persoonlijke, realistische invalshoek.

  Stefanie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.