Imponerende tempels en pauselijke rijkdommen

Macht en pracht

Een bezoek aan het indrukwekkende Pantheon mag niet ontbreken tijdens een citytrip naar Rome. Deze meer dan 2.000 jaar oude tempel symboliseert de machtige en ambitieuze oud-Romeinse architectuur. Ook wij zochten het Pantheon op tijdens onze citytrip.

Het Pantheon

Het Pantheon ligt op ongeveer 40 minuutjes wandelen van ons hotel, Hotel Nord Nuova Roma. Langs kleine, smalle straatjes kuieren we naar Piazza della Rotonda, het plein waar het Pantheon is gebouwd. Het indrukwekkende Pantheon trekt alle aandacht naar zich. De tempel rijst op tussen de Romeinse woonblokken en de gezellige restaurantjes, cafeetjes en tearooms en souvenirwinkeltjes rondom het plein.

Het Pantheon is een ronde tempel (1ste eeuw v.Chr.) vergezeld van een Korintische zuilengallerij aan de voorzijde. “Pantheon” betekent letterlijk “gewijd aan alle goden” en is dus van oorsprong een heidense tempel. In de 1ste eeuw n.Chr. woedde een grote brand in Rome, die ook gedeeltelijk het Pantheon verwoestte. In de eeuw die daarop volgde, liet de Romeinse keizer Hadrianus het Pantheon volledig heropbouwen in de bekende huidige, ronde vorm. Vandaag doet het Pantheon dienst als een rooms-katholieke kerk, waardoor het complex bijgevolg een opvallende combinatie vormt van de hedendaagse rooms-katholieke geloofsovertuiging en de oud-Romeinse mythologie en religie.

DSC_0767

Wereldbekend is het oog (“oculus”) bovenaan de koepel van de tempel. Dit is een opening in de koepel. Als het bijvoorbeeld regent, dan regent het er effectief binnen en is de toegang tot het Pantheon voor bezoekers tijdelijk gesloten. De koepel imponeert, maar ook de authentieke vloer is ook zeker en vast een kijkje waard.

Voor mij persoonlijk is het Pantheon dé archeologische site die mij het meest is bijgebleven. ‘Maar het Colosseum is toch hét symbool en dé trekpleister van Rome?!’, hoor ik je al zeggen. Right, you are! Daar waar het Colosseum en het Pantheon van elkaar verschillen, net daar schuilt de reden waarom ik het Pantheon net dat tikkeltje ontzagwekkender vind dan het Colosseum. Het Pantheon is een majestueus gebouw dat alle aandacht naar zich toe trekt op het krappe pleintje, het rijkelijke interieur, de statige koepel, de overweldigende zuilengalerij vooraan het complex en de quasi perfecte staat waarin de tempel zich bevindt, zorgen ervoor dat het Pantheon net dat tikkeltje magischer is om te aanschouwen dan het Colosseum. Kortom, bij mij was het liefde op het eerste gezicht toen ik het Pantheon zag en net dàt gevoel zal mij altijd bijblijven.

Bartolucci

Even verder ontdekken we een schattig winkeltje, waar je houten speelgoed, fotokaders, klokken en toffe souvenirtjes kan kopen. De shop Bartolucci streeft naar kwalitatief en artistiek houtwerk met oog voor detail en unieke creaties.

Neem zeker een kijkje bij Bartolucci en geef je ogen de kost. Ga ook met Pinocchio op de foto! Je vindt hem op het bankje, aan de buitenzijde van de shop.

De Vaticaanse Musea

Na een halfuurtje wandelen bereiken we uiteindelijk de ingang van de Vaticaanse Musea. Wij kochten op voorhand al een toegangsticketje, waardoor we de lange wachtrij kunnen skippen.

Tip: Koop op voorhand een toegangsticket of ga minstens een halfuur voor openingsuur in de wachtrij staan om de musea te bezoeken. Elke dag trekken I Musei Vaticani duizenden bezoekers, waardoor de wachtrij – letterlijk – eindeloos kan zijn.

De Vaticaanse Musea zijn erg populair bij alle museumliefhebbers. Alle kunstschatten van het Vaticaan, die in de loop der eeuwen door de pausen zijn verworven, kan je hier bezichtigen. Enkele bekende collecties in de musea zijn onder andere de befaamde kaartengallerij, de Laocoöngroep, schatten uit het oude Egypte, schilderkunsten uit de renaissance en de Sixtijnse Kapel.

IMG_6960

Net zoals in het Louvre is het ook in de Vaticaanse Musea praktisch onmogelijk om alles gezien te hebben in 1 dag. De Vaticaanse Musea zijn erg uitgebreid en complex. Op het einde van de rit breng je nog een laatste bezoek aan de beroemde Sixtijnse Kapel.

Bekijk hier de website van de I Musei Vaticani.

Opgelet: Het is verboden om foto’s te nemen in de Sixtijnse Kapel.

Tekst en foto’s © hellostefaniee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.