Zelfgemaakt sinaasappelsap? Dit is mijn recept!

Joepie! Een nieuwe editie van Foodie Friday is gelanceerd! In deze editie vertel ik je meer over mijn recept voor een gezond en heerlijk glas zelfgemaakte sinaasappelsap. Lees snel meer!

Het ontbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag

Je weet wat ze zeggen: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar waarom is dat? Wel, hiervoor bestaat een eenvoudige verklaring. Volg even mee. Na een nachtje slaap is je lichaam uitgeput, alle energie is als het ware ‘op’. Wanneer je ’s morgens wakker wordt, doe je er goed aan om liefst zo snel als mogelijk een gezond ontbijt te nemen. Een ontbijt geeft je energie voor de rest van de dag. Hoe gezonder je ontbijt, hoe productiever je dag. Bovendien brengt deze maaltijd je spijsvertering op gang en zorgt  het voor een goed metabolisme. Ook je calorieverbranding komt op gang door te ontbijten. Pas op: hoe langer je wacht om te ontbijten, hoe groter de kans dat je tussendoor grijpt naar een (ongezondere) snack. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Elke dag een goed, stevig, maar gezond ontbijt is dus een echte must voor je lichaam.

Ik beken: ik ontbijt niet elke dag en wanneer ik ontbijt, ontbijt ik niet altijd even gezond. Een chocoladekoek meer of minder, een portie ontbijtgranen meer of minder, … klinkt niet echt als een ‘gezond ontbijt’. Soms heb ik er gewoon geen tijd voor of soms heb ik geen honger. Maar na wat research te hebben gedaan over de effecten van een gezond ontbijt op het lichaam, heeft het me ertoe aangezet om vanaf nu elke dag gezonder te ontbijten!

IMG_8289

Ik start mijn goede voornemens met het lekkerste ontbijtdrankje: versgeperst sinaasappelsap. Mmm! Zo heerlijk! Al mijn hele leven ben ik fan van sinaasappelsap of fruitsap in het algemeen. Ik drink geen koffie, dus fruitsap is voor mij het perfecte alternatief. Ik geef de voorkeur aan vers sinaasappelsap, niet de soort uit brik die je koopt in de supermarkt. Niet slecht uiteraard, maar fruitsap uit brik is minder gezond dan de sinaasappelsap die je zelf maakt.

Stefanie’s verse sinaasappelsap

Wat heb ik nodig voor 1,5 liter sinaasappelsap? 

  • 12 verse perssinaasappels
  • 9 verse citroenen
  • fruitperser
  • zeef (indien nodig)

Hoe maak ik het?

Heel eenvoudig: pers alle sinaasappels en citroenen uit en giet het sap samen in een fles. Wens je geen pulp? Zeef die eruit. (Denk eraan: hierin zitten ook veel vitaminen!)

Ik voeg er geen suikers aan toe: sinaasappels bevatten natuurlijke suikers. Ik ga voor sinaasappelsap puur natuur!

Niet zo’n fan van citroenen? Geen probleem. Neem 6 citroenen in plaats van 9. Ik reken voor elke 2 sinaasappels 1 citroen (en een aantal extra citroenen als ze klein van formaat zijn). Citroenen hebben een bittere smaak die niet voor iedereen is weggelegd. Ikzelf zou een citroen pelen en zo opeten: zo lekker!

Zet het sinaasappelsap vervolgens in de koelkast. Sinaasappelsap drink je koel.

Ziezo. Nu heb je elke dag voor 1 week lang bij elk ontbijt een versgeperst en zelfgemaakt glas sinaasappelsap. Smakelijk!

Sinaasappelsap, maar een tikkeltje anders?

Lust je graag sinaasappelsap, maar mag er voor jou een extra smaakje bij?

Het sap van een limoen of pompelmoes past ook erg goed bij de klassieke sinaasappelsap. Ik zou er zelfs ook het sap van kiwi bij durven doen. 🙂

Fruitsap: gezond of toch niet?

Laat je echter niet misleiden door het fruit! Sinaasappels, limoenen, pompelmoezen, citroenen, … zijn allemaal erg gezond, maar verwerk je ze in een sapje, dan is te veel ervan drinken ook niet goed. Verbaasd? Ja, deze stelling verwonderde mij ook toen ik ze las. Te veel zelfgeperst fruit drinken is dus niet zo gezond als we denken.

Waarom? Fruit is fruit en fruit is gezond. Inderdaad, maar fruit bevat ook natuurlijke suikers. In een volgend artikel ga ik hier dieper op in en geef ik een antwoord op de ‘waarom’- vraag van het verhaal.

Stay tuned! 😉 

IMG_8317
© hellostefaniee

Lust jij ook graag fruitsap? Welke soort? Ik ben benieuwd naar jouw favoriete ontbijtdrankje!

© hellostefaniee

 

 

 

 

7 replies to “Zelfgemaakt sinaasappelsap? Dit is mijn recept!

  1. Super lekker en gezond! Wel een beetje een killer voor je tandglazuur, dus misschien is een glas water erna wel handig. Maar dit is zo veel beter dan fruitsap uit pak, waar soms nog suiker aan wordt toegevoegd.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star