Versgeperst sinaasappelsap: gezond of toch niet?

In dit artikel (‘Zelfgemaakte sinaasappelsap? Dit is mijn recept!‘) vertelde ik je 2 weken geleden meer over mijn recept voor een heerlijk glas zelfgemaakt en zelfgeperst sinaasappelsap. Het artikel kreeg veel lof. Dankjewel! Ik merkte op dat ik niet de enige ben die een glas vers sinaasappelsap (of een ander soort fruitsap) prefereert bij het ontbijt. Sinaasappelsap is een erg populair ontbijtdrankje.

Op het einde van het artikel haalde ik aan dat vers sinaasappelsap (en vruchtensap in het algemeen) toch niet zo gezond is als we denken. Hoezo? Waarom? Ik beloofde een antwoord te geven op deze ‘waarom’-vraag.

In deze post geef ik meer duiding over hoe gezond vers vruchtensap echt is en waarom. Volg je mee?

Versgeperst vruchtensap vs. vruchtensap uit brik: de test

Om te weten te komen in welke mate fruitsappen uit brik en zelfgeperste fruitsappen van elkaar verschillen op vlak van smaak en voedingswaarde moet ik eerst en vooral beide dranken onderwerpen aan diverse testen.

1. De smaaktest

De smaaktest is de eenvoudigste test. Pas op: deze test is subjectief! Smaken verschillen.

Ik vraag aan mijn huisgenoot om 2 glazen met fruitsap te vullen: het ene glas is gevuld met fruitsap uit brik van de supermarkt en het andere glas is gevuld met zelfgeperst fruitsap. Welk sap in welk glas zit, weet ik niet.

Conclusie? Ik verkies het glas met het versgeperst fruitsap. Deze sap smaakt het minst ‘suikerig’ en het meest authentiek. 1-0 voor vers fruitsap!

2. De wetenschappelijke test

De ‘wetenschappelijke’ test gaat na in welke mate de beide fruitsappen van elkaar verschillen op vlak van gemiddelde voedingswaarde.

Ik neem een brik 100% geconcentreerd appelsap en een brik sinaasappelsap uit sapconcentraat, beide brikken gekocht in de supermarkt. De tabel ‘gemiddelde voedingswaarde’ op de verpakking van de appelsap vermeldt dat 1 portie van 100 ml appelsap 9,7 gram suikers bevat. Een portie van 100 ml sinaasappelsap bevat daarentegen 9,0 gram suikers.

Het exacte aantal gram suikers opgenomen in een glas van 100 ml versgeperst vruchtensap kan ik wegens gebrek aan middelen niet berekenen. Het volgende staat echter wel vast:

 • Sinaasappelsap bevat veel vitamine C
 • In een glas versgeperst sinaasappelsap zit tot ongeveer 50 % meer vitamine C dan in een glas sinaasappelsap uit brik
 • In 1 glas sinaasappelsap uit brik zitten ongeveer 7 (!) suikerklontjes (of ongeveer 110 kc). 1 glas bevat dus twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
 • Versgeperst sinaasappelsap is rijk aan gezonderen, natuurlijke suikers (≠ suikerklontjes)

Conclusie? Zowel vruchtensappen uit brik, als versgeperste vruchtensappen bevatten allerlei waardevolle vitamines en mineralen, waaronder vitamine A en C, de nodige vezels, magnesium en kalium (e.a.). De aanwezigheid en de hoeveelheid van die vitamines en mineralen verschillen naargelang de soort sap (uit brik of versgeperst). Hieruit kan ik concluderen dat een glas versgeperst vruchtensap tot op dit punt nog steeds als gezondste sap uit de bus komt, want deze bevat geen toegevoegde suikers.

Vruchtensap vs. een stuk fruit: de voor- en de nadelen

In deze alinea weeg ik de voor- en de nadelen van vruchtensappen en stukken fruit op zich tegen elkaar af. Dit is de logische volgende stap in mijn onderzoek. We weten nu al dat een versgeperst vruchtensapje toch iets gezonder (en lekkerder) is dan een vruchtensap uit brik (zie hierboven), maar hoe gezond is het? Ik som het even op.

1. De voedseladviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad

Het deskundig rapport van de Nederlandse Gezondheidsraad (2015) stelt dat te veel vruchtensappen drinken jou een verhoogde kans bezorgen op diabetes type 2 en overgewicht. Hoezo? Fruit eten is toch gezond? Absoluut! Maar het sap van het fruit drinken is andere koek. De verklaring hiervoor is eenvoudig en best wel logisch. Volg even mee.

Fruit is zeker en vast gezond, maar bij voorkeur is het beter om een stuk fruit te eten dan om het fruit te persen en het sap van het fruit te drinken. Hierin schuilt een grote brok logica. Voor 1 glas sinaasappelsap heb je al eerst en vooral een aantal sinaasappels nodig om voldoende sap te hebben voor 1 glas. Bij het persen van het fruit gaan niet alleen meer vezels verloren, maar net omdat je ook meer sap nodig hebt, krijgt je lichaam ook meer natuurlijke suikers binnen. Die suikers bereiken in sneltempo je maag en het bloed, wat leidt tot een insulinepiek. Zulke insulinepieken zijn uiterst ongezond en kunnen leiden tot diabetes.

Een stuk fruit eten geeft je bovendien sneller een verzadigd gevoel, dan het sap drinken van een fruit. De opname van suiker gaat op die manier veel trager en in veel kleinere en gematigde hoeveelheden. Dit verlaagt bijgevolg de kans op diabetes.

Conclusie? Naar mijn mening wordt het drinken van vruchtensap in de voedseladviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad in een relatief negatief daglicht gezet. Ik bekijk dit rapport bijgevolg met een kritische ingesteldheid. Het is correct om beter te voorkomen dan te genezen. Maar! De ontwikkeling van diabetes gebeurt echter pas als je erg regelmatig, dagelijks en grote hoeveelheden suiker inneemt. 1 glas versgeperst sinaasappelsap per dag drinken kan dus helemaal geen kwaad. Eet dagelijks de aanbevolen porties fruit en drink bij het ontbijt nog een extra glas versgeperst sinaasappelsap.

2. De grote voordelen van versgeperst vruchtensap

Een dagelijkse portie vers vruchtensap is goed voor:

 • het spijsverteringsstelsel
 • het urinewegenstelsel
 • je metabolisme
 • het immuunstelsel
 • het tegengaan van het verouderingsproces

Conclusie

Moraal van het verhaal: elimineer vers vruchtensap zeker en vast niet uit je voedingsschema, maar beperk de consumptie ervan tot 1 glas per dag.

Enkele tips:

✔ verkies een stuk fruit boven het sap van het fruit
✔ kies je toch voor het sap? Verkies dan vers vruchtensap boven vruchtensap uit brik
✔ vers vruchtensap is rijk aan vitamine C, mineralen en natuurlijke suikers
✔ drink vers vruchtensap met mate (te veel leidt tot diabetes en overgewicht)
✔ eet dagelijks je portie fruit

tekst en foto’s ©hellostefaniee

One thought on “Versgeperst sinaasappelsap: gezond of toch niet?

 1. Ik ben van mening dat een smoothie of een glas vruchtensap (vers natuurlijk) naast je dagelijkse 2 stuks fruit alleen maar voordelen heeft. Fruit en vruchtensap is in normale hoeveelheden alleen maar gezond.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.