Op ontdekkingstocht in Thessaloniki

Op weg naar Thessaloniki

Gerakini, donderdagochtend, 8.30 uur. Een frisse zeewind waait door onze haren. Boven de Egeïsche Zee hangt een vochtige, witte mist. We horen de zeegolven zachtjes glijden over het strand. Plots begint het te miezeren. Pech. We hebben geen regenjas bij en een paraplu zat al helemaal niet in onze reisbagage. Als toerist verwacht je dan ook niet dat je in hartje zomer een paraplu of regenkledij nodig zal hebben in het zonovergoten Griekenland. De koele zeewind begint harder te waaien. Sommige toeristen reppen zich naar een overdekt bushokje om er te schuilen voor de koude regen. Ondertussen is het al 9.20 uur en de bus is nog steeds niet in zicht. Enkele dagen eerder hadden we besloten om met de bus op dagexcursie te gaan naar Thessaloniki, een belangrijke Griekse grootstad met meer dan 1 miljoen inwoners. Aanvankelijk zouden we het Griekse openbaar vervoer nemen, maar de reisleidster van een plaatselijke reisagentschap in Gerakini raadde ons dit ten zeerste af. We zijn allebei erg avontuurlijk aangelegd, maar zo’n risico wilden we toch niet nemen.

Eindelijk. De bus arriveert. Meer dan 2 uren later dan gepland, komen we aan in Thessaloniki. Het regent nog steeds, maar onmiddellijk valt het slechte weer in het niet bij het zien van een prachtige, grootse boulevard langs het water.

DSC_0253

De Witte Toren

Onze eerste stop is het bekendste historische monument van Thessaloniki: de Witte Toren (een constructie uit de 15de eeuw). Deze omvangrijke, ronde toren bevindt zich langs de uitgestrekte boulevard langs het water aan de haven. De Witte Toren is omgeven door grasperkjes met jonge boompjes en nieuw aangelegde stenen paadjes. Een aantal toeristen nemen een selfie bij de toren. Dichtbij de toren staat ook een standbeeld van Alexander De Grote op het paard. Verder langs de boulevard zien we knusse restaurantjes, authentieke cafeetjes, apothekers en bakkerijen bij de vleet en toeristische souvenierwinkeltjes. Wat ons meteen opvalt aan Thessaloniki is het drukke stadsleven, het hectische verkeer, de ontelbare apothekers en bakkerijen en de torenhoge appartementsgebouwen.

DSC_0238

Historische kerkjes en Romeinse fonteintjes

Verspreid over het centrum van de stad bevinden zich her en der geschiedkundige musea, historische monumenten, ruïnes uit de oudheid en een flink aantal kerken en andere religieuze gebouwen. De meeste historische attracties die de tand des tijds hebben overleefd, zijn gemakkelijk te vinden, maar voor andere geschiedkundige overblijfselen moet je toch even op zoek. Alle kerken en overblijfselen uit de oudheid en de Byzantijnse periode liggen letterlijk lager dan het huidige straatniveau van Thessaloniki. De reden hiervoor is logisch: in de loop van de geschiedenis werd de stad talloze keren veroverd, geplunderd en werden gebouwen vernietigd. Enkel de fundamenten bleven bestaan. Overheersing na overheersing, werden telkens nieuwe bouwwerken op de vorige fundamenten gebouwd. Zo ontstonden verschillende bouwlagen. Het Thessaloniki van vandaag ligt bijgevolg hoger dan het niveau van de historische ruïnes. Zo liepen we bijna de ruïnes van een oud-Romeins fonteintje voorbij, omdat die enkele meters lager liggen dan het huidige straatniveau. De ruïnes zijn weliswaar omheind, maar als je er niet op let, dan loop je er gemakkelijk voorbij.

Kortom, Thessaloniki combineert pareltjes van historische monumenten met het alledaagse, drukke stadsleven.

Griekse lunchpauze

Rond het middaguur beginnen onze magen te knorren en gaan we dus al snel op zoek naar een Grieks restaurantje om onze honger te stillen. Ons oog valt op een Griekse pizzeria, Poselli, een klein, maar gezellig en gastvrij restaurantje. De uitbater spreekt slechts een beperkt mondje Engels, maar ‘pizza margherita’ is gelukkig een universele term. Voor amper 20 euro (voor 2 personen) kregen we een heerlijke maaltijd én frisdrank voorgeschoteld. Om goedkoop én heerlijk te eten, Poselli Pizza is een absolute aanrader!

Op ontdekkingstocht door Thessaloniki

Er resten ons nog amper 3 uren in Thessaloniki voor we terug de bus nemen naar het hotel. Gelukkig is de Griekse zon tevoorschijn gekomen en is de vochtige, koude lucht verdwenen. Dit maakt onze dagtrip des te aangenamer!

Met nog amper enkele uren te gaan en met nog een gigantische lijst aan toeristische trekpleisters die we willen bezichtigen, beseffen we dat er niets anders opzit te elimineren en slechts een handvol attracties over te houden.

Agia Sofia, Agios Dimitrios en Rotonda

Al gauw zetten we koers naar de 3 grootste kerken in de stad: de Agia Sofia, de Agios Dimitrios en de Rotonda. De Agia Sofia (foto onder rechts) is een verkleinde replica van het originele bouwwerk in Istanbul. De Agios Dimitrios is de belangrijkste kerk van Thessaloniki en daarbij ook de grootste kerk in Griekenland. De Rotonda (foto onder links) is een imposant rond bouwwerk dat vroeger gebruikt werd als mausoleum of praalgraf, maar tegenwoordig dienst doet als kerk en historisch museum.

Romeinse ruïnes

 

Dichtbij de Rotonda bevinden zich de ruïnes van de Boog van Galerius en het Paleis van Galerius. Van het oorspronkelijke paleis van de Romeinse keizer Galerius hebben enkel een aantal lage muurtjes de tand des tijds overleefd. In tegenstelling tot het paleis is de Boog van Galerius nog steeds een indrukwekkend bouwwerk: 2 van de 3 authentieke bogen hebben weer en wind doorstaan.

Even verder vinden we de ruïnes van een oud Romeins forum. Hoewel er van het oorspronkelijke forum niet veel meer te zien valt, toch is een bezoekje de moeite waard. Hier is het contrast tussen het Thessaloniki van vroeger en nu erg frappant: de ruïnes bevinden zich in het centrum van de stad (lager gelegen deel) en zijn omsingeld door hoge appartementsgebouwen (hoger gelegen deel).

DSC_0315

Gezellige marktjes

Na onze flitsbezoekjes aan de kerken en de oude Romeinse historische sites passeren we een gezellige, overdekte marktplaats. Hier verkopen de markthandelaars exotisch fruit en verse groenten, allerlei kleurrijke kruiden, pasta’s en Griekse olijfolie in alle vormen, kleuren en maten.

Souvenirs en herinneringen

Even later, dichtbij de Witte Toren, valt ons oog op een charmant souvenirwinkeltje. We nemen onze tijd om leuke gadgets in te slaan om vervolgens terug te keren naar de bus die ons naar het hotel terugbrengt.

De zon schijnt nog steeds volop. De Witte Toren wordt zichtbaar kleiner en kleiner naarmate we verder wegrijden van de stad. Wij zijn allebei moe, maar tevreden over onze ontdekkingstocht doorheen de stad.

Hoewel de dag somber en regenachtig begon, toch werd deze donderdag een onvergetelijke dag in Thessaloniki.

Tekst en foto’s © hellostefaniee

4 gedachtes over “Op ontdekkingstocht in Thessaloniki

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.