De 7 leukste activiteiten om te beleven in Chalkidiki

Ik ga op reis en ik neem mee …

Ga je graag op reis en stel jij op voorhand ook altijd een to-see- & to-do-lijstje samen voor je vertrekt? Je bent graag voorbereid, maar je laat ook graag ruimte vrij voor spontane activiteiten op reis? Is jouw reisbestemming meestal afhankelijk van wat die bestemming jou te bieden heeft? Wel, dan hebben jij en ik heel wat gemeen. Ik vertrek nooit op reis zonder te weten wat die plaats te bieden heeft, welke bezienswaardigheden er te bezichtigen zijn of welke activiteiten ik achter de hand kan houden als het weer even niet meezit.

Ik hou ervan om praktisch tewerk te gaan. Je raadt het al: ik organiseer en plan mijn reizen altijd tot in de puntjes. Uiteraard laat ik altijd wat ruimte open voor spontane activiteiten, want – zo heb ik geleerd uit een recente ervaring – die zijn meestal onverwacht de allerleukste!

Ook toen we in de zomer op reis vertrokken naar Chalkidiki (een streek in het noorden van Griekenland) coördineerde ik op voorhand onze reis. Mijn vriend vindt dit bovendien meer dan oké (plannen is niet echt zijn ding en wetende dat ik dat wél graag doe, wel, dat maakt het des te gemakkelijker voor ons beiden). Het organisatorische kenmerk zit niet alleen van nature in mijn vel, die kwalificatie ben ik ook aangeleerd tijdens mijn opleiding tot journaliste (je kunt dus wel zeggen dat die grondige research voor elke reis of citytrip een soort van beroepskarakteristiek is).

En zo ging ik aan de slag. Ik deed research naar de culturele bezienswaardigheden die er te vinden zijn, reserveerde een huurwagen, stippelde daguitstappen uit en plande een boottocht in. Mijn vriend keurde al mijn plannen goed en zo vertrokken we voor een weekje op vakantie naar Chalkidiki.

Mijn vriend en ik beleefden een onvergetelijke tijd in dat noordelijke stukje Griekenland. Na onze reis staken mijn vriend en ik de koppen samen om een top 7 op te stellen van de mooiste, beste en leukste bezienswaardigheden en activiteiten die wij in Chalkidiki hebben meegemaakt. Wij bezochten – helaas – maar een klein stukje van al het moois dat Chalkidiki te bieden heeft, maar er is nog zo veel meer te ontdekken! In de volgende alinea lees je er alles over.

Het schiereiland Chalkidiki en haar 3 ‘poten’

In een eerder gepubliceerd artikel op de blog vertelde ik je al een beetje over Chalkidiki en het charismatische hotel waarin we verbleven.

Mijn vriend en ik verbleven in Gerakini, een klein stadje gelegen aan de kustlijn in de baai tussen de vingers Kassandra en Sithonia. Ons hotel bevond zich op enkele meters van het strand: een magische setting! Gerakini was ons dagelijks vertrekpunt voor daguitstappen en andere activiteiten. Gerakini behoort tot het schiereiland Sithonia, ook al ligt het op het eerste zicht net in het midden tussen Kassandra en Sithonia.

De 3 poten lijken goed op elkaar, maar zijn tegelijkertijd ook enorm verschillend van elkaar.

Schermafbeelding 2017-10-21 om 13.44.39
Bron: Google Maps

Kassandra

De eerste poot (links op de afbeelding), Kassandra, is de drukste en populairste poot van de 3. Het ligt op amper een halfuur rijden van de luchthaven van Thessaloniki. Je vindt er niet alleen prachtige zandstranden, indrukwekkende natuurgebieden en pittoreske dorpjes, maar Kassandra staat er ook om gekend een sfeervolle uitgaansbuurt te zijn. Watersporten is tevens een erg populaire activiteit in deze regio. Kassandra kent de grootste toeristische stroom van de 3 schiereilandjes; je vindt er bijgevolg kustlijnen volgebouwd met hotels.

Sithonia

De middelste poot, Sithonia, is waar wij verbleven. Het is er veel rustiger dan Kassandra. Ben je een natuurliefhebber, dan zal Sithonia je hartje sneller doen slaan, want hier vind je velden vol olijfbomen, grote bossen, ongerepte natuurparken en, uiteraard, ook adembenemende zandstranden (o.a. Vourvourou, Karydi Beach, …) langs de grillige kustlijnen van het schiereilandje. Ook aan cultuur (o.a. de archeologische site van Olynthos) is hier niet te kort. In Sithonia loop je dus als toerist meer locals tegen het lijf dan medetoeristen, wat het vakantiegevoel des te meer versterkt uiteraard!

Agion Oros

De laatste poot, Agion Oros, is de meest mysterieuze en unieke poot van de 3. Ook hier vind je die magnifieke zandstranden, helderblauwe zeeën en pittoreske vissersdorpjes. Echter, Agion Oros is niet voor iedereen toegankelijk. Als toerist kan je het schiereiland tot aan een bepaalde grens, het laatste toeristische stadje Ouranoupolis, bezoeken. Na die grens ligt de Monastieke Staat van de Heilige Berg (Agion Oros) en is verboden terrein voor vrouwen. Er wonen enkel monniken, die er in afzondering leven in eeuwenoude kloosters. Enkel mannelijke toeristen worden sporadisch en in beperkte groepen toegelaten (je moet echter in het bezit zijn van een speciaal pelgrimsvisum).

Waarom vraag je je af? Wel, dit heeft te maken met de Byzantijnse geschiedenis, mythologische overleveringen en de strikte religie van de monniken. Agion Oros is zonder twijfel de poot die het meeste tot de verbeelding spreekt!

Je merkt het al: er is veel te zien en veel te doen in een beperkte tijdspanne van slechts 1 week! Wij hebben Kassandra en Agion Oros niet bezocht wegens tijdgebrek en andere praktische belemmeringen. Wel ontdekten we de pracht en praal van Sithonia, gingen we op daguitstap naar de grootstad Thessaloniki, verkenden we Stageira, de geboorteplaats van Aristoteles en voeren we op eigen houtje met een huurbootje. Mijn vriend en ik hebben voor jou een top 7 gemaakt van de allerleukste activiteiten en bezienswaardigheden die wij hebben beleefd. Lees snel verder!

Onze TOP 7 – activiteiten en bezienswaardigheden in Chalkidiki

1) DAGUITSTAP NAAR STAGEIRA
Op nummer 1 van deze top 7 staat onze daguitstap naar Stageira (Olympiada), een adembenemende archeologische site en bovendien de geboorteplaats van Aristoteles, een Grieks filosoof. We huurden een auto, stippelden onze route uit en gingen op pad. De weg ernaartoe viel goed mee. Na ongeveer anderhalf uur rijden kwamen we aan op onze bestemming. Er waren amper andere bezoekers te bespeuren. De toegang is volledig gratis. Let op: wij hebben de lange wandelroute genomen en hebben zo’n ruim 2 uur rondgelopen in het prachtige domein. We liepen langs steile bospaadjes, helderblauwe kustlijnen en genoten van prachtige panoramische uitkijkpunten! Trek je beste wandelschoenen aan, want het gaat vaak op en neer langs de wandelpaadjes. Grotendeels zijn de paadjes gehuld in schaduw, omdat je meestal in het bos loopt. Wij kunnen de archeologische site niet anders omschrijven dan magisch, indrukwekkend en adembenemend. Als je houdt van natuur, cultuur, geschiedenis en wandelen, plaats dan zeker deze activiteit op je lijstje!

2) OP VERKENNINGSTOCHT IN GERAKINI
Een van de mooiste stukjes van de streek bevindt zich net buiten de hoteldeuren: het dorpje van Gerakini. Het dorpje is amper enkele straten groot, maar heeft een oogverblindende kustlijn. Je vindt er bovendien de typisch pastelgekleurde huisjes en ontelbare straatkatten die tegen je benen aan komen flemen. Langs de weg staan her en der olijfboomgaarden, citrusbomen en verlaten appartementsblokken (die meestal te huur of te koop staan). Verwacht geen overvloed aan toeristische souvenirwinkeltjes en een straat vol restaurantjes: Gerakini kent (voorlopig nog) geen groot toerisme. Net dàt alles maakt Gerakini zo speciaal: de mensen zijn er zo gastvrij en vriendelijk, ondanks hun lonen afhangen van het kleinschalige toerisme dat komt aanmeren in Gerakini. Snuif de sfeer van het dorp op en geniet van de rust die het dorp uitstraalt.

3) AAN HET ROER VAN EEN MOTORBOOTJE
Ben je avontuurlijk aangelegd en schrik je niet terug van deining op zee? Dan zal deze activiteit jou zeker en vast niet teleurstellen! Huur een motorbootje en vaar rond Diaporos Island, gooi het anker uit langs de kustlijn en neem een frisse duik in het helderblauwe water. Ga de uitdaging aan en sta zelf aan het roer. Ontdek de prachtige turquoise wateren en ongerepte kuststroken van het eilandje. Beleef de ervaring om op open zee te varen en onderwerp jezelf aan de grillen van het water. Ahoy, kapitein!

Nuttige info: Voor een standaardtype motorboot hoef je geen vaarbewijs te hebben.


4) ROMANTISCHE STRANDWANDELING BIJ ZONSONDERGANG
Hand in hand en met de voetjes in het zand over het strand kuieren bij zonsondergang: kan het nog romantischer? Haast niet! Een strandwandeling bij zonsondergang klinkt zo cliché, maar hé, alles mag wanneer je op vakantie bent! Geniet met volle teugen van je partner, het zachte, warme zand onder je voeten, het kalmerende geluid van de glijdende golven van de zee en een hemel die roze kleurt. Hoe zalig kan het leven zijn! In Gerakini kan het!

5) MINI-CITYTRIP NAAR THESSALONIKI
Ga je op reis naar Chalkidiki, dan mag een mini-citytrip naar Thessaloniki niet ontbreken! Thessaloniki ligt ten noorden van het schiereiland Chalkidiki en op een goed uur rijden van Gerakini. Deze grootstad is gesticht in de vierde eeuw v.Chr. en ademt dus heel wat geschiedenis, cultuur en politiek. Thessaloniki combineert talloze grote en kleine archeologische sites, religieuze gebouwen en ruïnes uit de geschiedenis van de stad met het moderne, alledaagse leven. Om elke hoek van de straat schuilt een stukje cultuur. Thessaloniki is een must-see voor wie houdt van multiculturen, een stevige stadswandeling en diverse architecturen. In dit artikel lees je meer over onze daguitstap naar Thessaloniki.

6) RONDRIT LANGS DE MOOISTE STRANDEN VAN SITHONIA
Griekenland staat gekend om haar sublieme zandstranden, indrukwekkende kustlijnen en prachtig helderblauwe wateren. Chalkidiki is niet anders. Ook hier vind je hemel op Griekse aarde. Natuurlijk, de mooiste natuurgebieden met ongerepte witte zandstranden vind je vaker in afgelegen regio’s van Chalkidiki (o.a. het zuidelijke deel van Sithonia).

Wij huurden een auto, gingen op pad, zochten én vonden die witte zandstranden waar reisgidsen over vertellen. Zo’n pure schoonheid vind je meestal niet naast je hotel, maar in een minder toeristische en ruigere streek van het schiereiland: het zuidelijke deel van Sithonia. Gelukkig hoef je zo ver naar het zuiden van Sithonia niet te rijden: je vindt de stranden bijvoorbeeld ook in Vourvourou, een populaire badplaats aan de oostkust van het schiereiland. Karydi Beach is onze favoriet! Nadeel: deze stranden lokken veel toeristen, waardoor het er vaak druk kan zijn.

Tip: Wil je liever wat meer privacy op het strand? Hoe zuidelijker je gaat, hoe kalmer de stranden!

7) ZONNEBADEN OP HET STRAND EN ZWEMMEN IN DE EGEISCHE ZEE
Alleen met z’n twee zonnebaden op het strand zonder een andere ziel in de buurt? Het kan! Het strand van Gerakini heeft zo zijn kalme en verlaten plekjes om ongestoord te zonnen op het strand. Neem gerust een frisse plons in de Egeïsche Zee!

Let op: langs de kustlijn van Gerakini is het zee-oppervlak bedekt met stenen, niet met zand. Daardoor is het water her en der iets troebeler.

Ziezo. Onze reis naar Chalkidiki zit er ondertussen alweer een tijdje op, maar die van jou kan misschien binnenkort beginnen! Ik hoop dat onze top 7 jou een mooi en overtuigend beeld hebben gegeven van Chalkidiki, en in het bijzonder Gerakini. Deze reis was voor ons één van de beste reizen tot nu toe. We hebben er ongelofelijke avonturen beleefd en leuke ervaringen en herinneringen opgedaan. Deze top 7 is een selectie uit onze heuse waslijst aan belevenissen. Enjoy! 

Heb je vragen, opmerkingen of wens je nog meer informatie over bezienswaardigheden of activiteiten om te doen in Chalkidiki? Plaats een reactie en ik help je met veel plezier verder! 🙂 

Tekst en foto’s © hellostefaniee

2 gedachtes over “De 7 leukste activiteiten om te beleven in Chalkidiki

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.