Ontdek Kos

De Griekse Dodekanesos

Ontdek het zonovergoten Kos, het tweede grootste eiland van de Griekse Dodekanesos.

De Dodekanesos (“12 eilanden”) is de bekende Griekse archipel van 12 eilanden. Tot die eilandengroep worden voornamelijk de 12 grootste eilanden, waaronder Rhodos, Kos en Symi, in die regio gerekend. Uiteraard behoren nog tientallen andere kleinere Griekse eilandjes tot die archipel. De Dodekanesos is uiterst geschikt om te eilandhoppen: rondreizen van het ene eiland naar het andere eiland is de ideale manier om de stuk voor stuk bijzondere Griekse eilanden te ontdekken. Ook vanuit Kos kan je met de boot diverse eilandjes, waaronder Kalymnos, Nysiros en Rhodos, in de omgeving verkennen.

Vulkanisch Kos

Het Griekse eiland Kos is gesitueerd in de Egeïsche Zee en ligt vlakbij de kust van Turkije, op amper 4 km van de Turkse havenstad Bodrum.

kos-4
Bron: http://metro.co.uk/

Kos is een lang, uitgestrekt eiland, met een oppervlakte van ongeveer 295 km², dat geografisch verdeeld is in twee delen: een heuvelachtig en authentiek zuidwestelijk deel en een vlak én bergachtig, toeristisch noordoostelijk hoofddeel. Op geologisch vlak is het eiland van oorsprong vulkanisch met enerzijds vruchtbare vlaktes en anderzijds onvruchtbare berggebieden.

Ongerept Kefalos

Het zuidwestelijk uiteinde van het eiland heeft de vorm van een schiereilandje en is genaamd Kefalos. Kefalos was vroeger de hoofdstad van het eiland, wat op heden Kos-Stad is. Tegenwoordig oogt Kefalos vrij authentiek met prachtige, ongerepte heuvelachtige natuurgebieden. Als toerist vind je er amper hotels en de culturele bezienswaardigheden zijn er ook schaars. In deze omgeving vind je echter wel de mooiste zandstranden, kustlijnen en fauna en flora van het eiland. Zo komen er aan de kustlijnen verschillende soorten zeeschildpadden voor, waaronder de beschermde onechte karetschildpad.

DSC_0800

Bruisend Kos

Het noordoostelijke hoofddeel van Kos wordt gekenmerkt door een indrukwekkende bergketen, met als hoogste top “Dikaios” (846 meter). Ten noorden van het gebergte bevinden zich de glooiende kustvlaktes, waar je heerlijk al fietsend de omgeving kan ontdekken. Hier ontdek je bijvoorbeeld het zoutmeer van Tigaki, waar witte flamingo’s in het water staan, op zoek naar voedsel. Aan de zuidkant van Dikaios ligt een smalle kuststrook met semi-kunstmatige warmwaterbronnen.

IMG_8360

Helemaal in het noorden van het eiland ligt Kos-Stad, de hoofdstad van het eiland en tevens hét toeristische en multiculturele centrum. De hoofdstad herbergt ook de grootste haven van het eiland, waar onder andere Griekse vissersbootjes en toeristische ferryboten aangemeerd liggen. Even verder uit het centrum bevinden zich de jachthaven en een scheepswerf.

Multicultureel Kos

Kos heeft een rijke, multiculturele geschiedenis. Door de eeuwen heen werd Kos bestuurd, overheerst en bezet door achtereenvolgend de Romeinen, de Johannieters, de Ottomanen, de Italianen, de Britten en de Duitsers, om uiteindelijk, ten lange leste in 1947, weer deel uit te maken van Griekenland. De invloeden van deze internationale bezettingen hebben alvast een permanente indruk nagelaten op de cultuur en architectuur van Kos-Stad.

Arsenaal aan trekpleisters

Kos heeft uiteraard veel meer te bieden dan zonovergoten zand- en keistranden, fraaie kustlijnen en indrukwekkende fauna en flora. Op cultureel vlak produceerde het eiland heel wat opmerkelijke archeologische bezienswaardigheden.

Het eiland is de geboorteplaats van Hippocrates, een Griekse arts die leefde tussen de vijfde en de vierde eeuw v.Chr. Hippocrates wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne, westerse geneeskunde en had zelfs een artsenpraktijk en een sanatorium (“geneesplaats”), het Asklepeion, op het eiland. De ruïnes van het Asklepeion worden aanzien als de belangrijkste archeologische site van Kos en liggen op ongeveer 4 km landinwaarts van het centrum van de hoofdstad.

Ook de oude Romeinen hebben tijdens hun bezetting op Kos hun steentje bijgedragen. Langs de huidige Leof E. Grigorou V., één van de hoofdstraten van het wegennet in Kos-Stad, werd het Romeinse Odeon gebouwd. Het Odeon is een halfrond theater, gebouwd in de tweede eeuw n.Chr., dat dienst deed als theater, waar vooral muzikale composities werden vertoond, en als zetel van de senaat. Tegenwoordig is het Odeon één van de cruciaalste publieke archeologische complexen van het archaïsche Kos.

Even verder in diezelfde straat stuit je op het gerestoreerde Casa Romana, het “Romeinse Huis”. Het Casa Romana behoort ook tot de elitegroep van bezienswaardigheden van Kos. In dit Romeinse Huis zie je namelijk hoe een rijke Romeinse familie zou geleefd hebben ten tijde van de overheersing van Kos.

Naast geschiedkundige invloeden uit de Griekse en Romeinse oudheid, vind je op Kos ook heel wat middeleeuwse burchten, waaronder het fort van Neratzia, het kasteel van Antimacheia en de oude vesting van Oud-Pili, gelegen diep in het Dikaios-gebergte.

IMG_8002

Walhalla voor sportliefhebbers

Kos staat er bovendien ook om gekend een waar fietseiland te zijn. Dankzij de vlaktes in het noordoostelijke deel van het eiland kan je de streek er probleemloos met de fiets exploreren. Voor de watersportliefhebbers worden in Kos-Stad ook watersporten in overvloed aangeboden aan het strand. Zo kan je er niet alleen zwemmen en duiken, maar ook zeilen, windsurfen, jetskiën en kitesurfen. Voor elk wat wils dus.

Kortom, het zonovergoten Kos biedt je een arsenaal aan culturele trekpleisters, adembenemende natuurgebieden en sportieve activiteiten.

Tekst en foto’s © hellostefaniee

4 gedachtes over “Ontdek Kos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.