Rondreis langs de hoogtepunten van Kos

Kalimèra! Welkom op het Griekse eiland Kos! 

Het zonnige eiland Kos is een Griekse parel gelegen net voor de Turkse kust en op amper enkele kilometers van de Turkse havenstad Bodrum. Samen met het populaire vakantie-eiland Rhodos behoort Kos tot de beroemde Dodekanesos (Griekse “12-eilandengroep”).

Avontuurlijk Kos

Kos herbergt een aantal wonderbaarlijke archeologische en culturele trekpleisters die verspreid liggen over het hele eiland. Breng een bezoek aan het Casa Romana en waan jezelf even klassieke Romeinse adel in de 21ste eeuw of aanschouw de indrukwekkende ruïnes van het Asklepeion, een antiek openluchtziekenhuis gelegen langs de flanken van het Dikaiosgebergte.

Ook aan schitterende fauna en flora schiet Kos niet te kort. Prachtige gouden zandstranden, helderblauwe kustlijnen en pittoreske vissersdorpjes: je vindt het er allemaal! En als je even geluk hebt, komen zelfs hagedissen, schildpadden en dolfijnen even om het hoekje loeren!

Bovendien staat Kos er ook om gekend een ideaal fietseiland te zijn. Huur een fiets en verken de fietsvriendelijke kustlijnen en laagvlaktes van Tigaki en Marmari. Ga je liever met de auto op pad? Dat kan! Je kan met de wagen van het ene uiterste punt naar het andere uiterste punt van het eiland reizen in 1 dag.

Rondreis langs de hoogtepunten van Kos

Afgelopen zomer vertrok ik samen met mijn vriend op vakantie naar Kos. We beleefden er een onvergetelijke tijd. Mijn vriend en ik zijn actieve toeristen: we verkennen graag de streek waar we met vakantie zijn. Met een lengte van ongeveer 45 km is Kos een relatief klein eiland. Ideaal dus om er rond te trekken! Huur een fiets of verken de streek met de wagen: alles is mogelijk.

Tijdens onze Kos-vakantie huurden we een fiets, reserveerden we een huurauto, namen we de bus en gingen we aan boord van een ferry.  Ik neem je mee op onze rondreis langs de hoogtepunten van Kos!

fullsizeoutput_1d5

OP VERKENNINGSTOCHT MET DE WAGEN

Verken Kos met de wagen en mis geen enkele bezienswaardigheid! In 1 dag tijd kan je met de (huur-)wagen probleemloos van het ene uiterste punt van het eiland naar het andere uiterste punt reizen. Kos heeft trouwens maar 1 ‘hoofdweg’ die het noordoosten met het zuidwesten verbindt. Opgelet: dit is geen autosnelweg zoals we die in België en Nederland kennen, maar een eenvoudige (weliswaar geasfalteerde) weg, waar niet alleen wagens rijden, maar ook vrachtwagens, scooters en fietsers. Het is dus opletten geblazen als zwakke weggebruiker. De verkeersregels in Kos zijn trouwens vrijwel gelijk aan die van België en Nederland.

Ook tijdens onze vakantie in Kos namen wij namen de auto om het eiland te doorkruisen. Autorijden in Griekenland is voor ons geen nieuwtje meer, maar het blijft toch wel telkens een unieke uitdaging!

De burcht van Antimacheia

Vroeg in de ochtend vertrokken we vanuit de hoofdstad met de wagen richting het midden van het eiland, niet ver van de luchthaven, om er een verlaten burcht te bezoeken. Deze archeologische site ligt dichtbij het gelijknamige dorpje Antimacheia en situeert zich op ongeveer 23 km van de hoofdstad van Kos.

Toen we er arriveerden, rezen gigantische stenen omwallingen de grond uit, omgeven door een zee van paarse bloemen. De toegang tot de site was volledig gratis en druk was het er alvast niet! Behalve de impressionante omwalling blijft er niet veel meer over van deze 13de eeuwse burcht. Een aardbeving in de 19de eeuw verwoestte bijna de volledige constructie. Je vindt er enkel nog 2 kleine kapelletjes met fresco’s en her en der brokstukken en aangelegde wandelpaadjes. De ruïnes bevinden zich op een heuveltop, vanwaar je een prachtig panoramisch zicht hebt op de Egeïsche zee, het beboste landschap en het nabijgelegen dorpje Antimacheia. De schamele ruïnes van de eens zo machtige burcht, de pover onderhouden wandelpaadjes en de verwilderde natuur zullen je misschien teleurstellen, maar laat je toch vooral verrassen door het fenomenale zicht vanop het hoogste punt van de heuvel! Ook aan fauna en flora schieten de middeleeuwse overblijfselen niet te kort: prachtige paarse bloemenvelden omringen de burcht en af en toe zie je eens een hagedis piepen achter een rotsblok.

Ongerept Kefalos & Agios Theologos

We zetten onze reis verder naar het minder toeristische deel van het eiland: Kefalos. Hier is het landschap heuvelachtig(er) en waarlijk ongerept. Op de top van de heuvel ligt het grootste dorp, Kefalos, die uitkijkt op de adembenemende Kefalos-baai. Deze baai is erg populair bij watersportliefhebbers. In het dorpje Kefalos kan je rustig winkelen, iets eten en drinken of gewoon genieten van de mooie omgeving.

Amper 6 km verder ligt Agios Theologos, één van de mooiste stranden van Kefalos. Dit gouden zandstrand is zeker de moeite waard om te zien! Erg druk is het er niet, maar er ligt altijd wel iemand te zonnen.

Tip: Breng zeker een strandlaken mee, want de stenen op het strand kunnen erg heet aanvoelen!

De befaamde zonsondergang van Zia 

In de namiddag keerden we terug naar het centrum van het eiland en reden we richting het Dikaiosgebergte om het bergdorpje Zia te bezoeken. Dit wondermooie (en erg toeristische!) dorpje is wereldbekend dankzij de prachtige zonsondergang die je er kunt zien. Net omdat Zia zo hoog in de bergen ligt, is de zonsondergang nog magischer om te aanschouwen. Een oranjegekleurde zon die traagjes in zee zakt terwijl de hemel alle kleuren kleurt van de regenboog: hoe mooi kan het zijn!

Tip: Ga zeker een uur voor zonsondergang naar Zia, want het kan er erg druk worden!

De magie van Oud-Pili 

Tijdens onze route van Kefalos naar Zia reden we door het dorpje Pili. Pili is een klein bergdorpje met een restaurantje en een winkeltje, maar waar verder niet veel meer dan dat te bespeuren is.

Tot plots een bruin verkeersbord onze aandacht trok. Een bruin verkeersbord in Griekenland duidt meestal op de aanwezigheid van een archeologische, culturele site. Dat bord luidde: ‘Oud-Pili’ (‘Palio Pyli‘). Oud-Pili? Daar hadden we nog niet van gehoord. Nieuwsgierig als we zijn, besloten we de route naar Oud-Pili te volgen. Die route nam ons steeds hoger en hoger de bergen in, steeds verder weg van de bewoonde wereld tot we uiteindelijk arriveerden op een kleine open plek langs de bergwand. We parkeerden er onze huurwagen en gingen te voet verder. We bevonden ons nu echt hoog en diep in het Dikaiosgebergte, onvoorbereid, maar o zo nieuwsgierig naar wat Oud-Pili nu precies was. We volgden de wandelpaadjes die ons het bos in leidden. Hoe hoger we klommen, hoe frequenter het aantal ruïnes in het bos. Oud-Pili leek gegrepen uit een sprookjesboek: verlaten en afgebrokkelde huisjes en kerken, verscholen diep in het bos, waar geen ziel meer te bespeuren was. Helemaal op de top van de berg zagen we uiteindelijk dé meesterlijke burcht, het kroonstuk van Oud-Pili. Vanaf zee is de burcht van Oud-Pili niet zichtbaar: ideaal dus als beschutting tegen piraten!

DSC_0910

We volgden het pad nog verder en hoger naar boven en kwamen uit op een open vlakte die uitkeek op de vallei en de zee in de verte. Woorden kunnen hier niet beschrijven hoe adembenemend mooi deze plek is. Het is ons nog steeds een raadsel hoe het komt dat dit stukje pracht en praal zo onbekend is bij toeristen. Misschien schuilt daarin wel ergens de charme van die plek, net omdat het zo onbekend en verlaten is. Maar genoeg gefilosofeerd! We ontdekten later dat Oud-Pili eeuwen geleden een ontwikkeld bergdorpje was die in de 19de eeuw plots werd geteisterd door een dodelijke choleraepidemie, waardoor alle inwoners gedwongen werden om hun huizen abrupt te verlaten. Wat een tragisch einde voor zo’n prachtige plek…

Voor ons was dit misschien wel dé mooiste ervaring van onze vakantie, net omdat het zo onverwacht, avontuurlijk en bizar was. Oud-Pili is meer dan de moeite waard!

OP VERKENNINGSTOCHT MET DE FIETS

Kos is een ideaal fietseiland. Gelukkig hoef je geen gebergtes in te fietsen om wat moois tegen te komen. Rijd met de fiets langs de vlakke noordelijke kuststrook van het eiland en je komt er talloze pittoreske vissersdorpjes tegen waaronder Mastichari, Marmari en Tigaki.

Het zoutmeer van Tigaki & de flamingo’s

In Tigaki kan je er het zoutmeer gaan ontdekken en als je even geluk hebt, zie je er ook de witte flamingo’s en andere watervogels! Ook hier is er geen tekort aan prachtige zandstranden en watersporten. Tigaki ligt op ongeveer 11 km van de hoofdstad van Kos. Deze route is prima te doen voor elke fietser. Je fietst er langs de kustlijn, over glooiende vlaktes van het binnenland en langs geurende olijfboomgaarden.

Tip: Ga lunchen in een restaurantje aan het zoutmeer van Tigaki: het is er lekker én goedkoop! En het zicht is mooi meegenomen.

IMG_8360

Het heiligdom van Asklepeion 

Het tweede deel van onze fietstocht leidde ons ietwat de bergen in naar een andere archeologische site op het eiland: het Asklepeion. Het Asklepeion wordt beschouwd als één van de belangrijkste archeologische en historische monumenten van het eiland. Deze site ligt op ongeveer 4 km ten zuidwesten van de hoofdstad van Kos en is prima te bereiken met de fiets. Je moet een stukje klimmen, maar dat valt best goed mee. Maar wat is het Asklepeion nu precies? Het eiland Kos is vooral gekend als de geboorteplaats van Hippocrates, de Griekse arts die leefde in de 5de eeuw v.Chr. en ook wel de titel van ‘Vader van de Geneeskunde’ krijgt. Ongetwijfeld heeft iedereen al gehoord van de eed die dokters moeten afleggen: ‘De eed van Hippocrates’.

Het Asklepeion is een antiek Grieks sanatorium, een antiek openluchtziekenhuis. Vandaag zie je enkel nog 3 impressionante terrassen, enkele zuilen en ruïnes her en der. De marmeren trappen die de terrassen met elkaar verbinden zijn erg indrukwekkend! Vanop het bovenste terras heb je ook hier een formidabel zicht op de zee, de cipresbossen en de volledige historische site van het Asklepeion.

Tip: Bezoek het Asklepeion in de voormiddag of in de late namiddag. Er is weinig schaduw, dus het kan er heet worden. De toegang is betalend.

DSC_0375

OP VERKENNINGSTOCHT MET DE BUS

Kos kan je ook ontdekken met de bus. Boek een excursie om met de ferry vanuit Kardamena naar het nabijgelegen vulkaaneiland Nisyros te varen en geef je ogen de kost! Op Nisyros waan je je pas echt in Griekenland. Je komt met de ferry aan in Mandraki, tegelijk de haven en hoofddorp van het eiland. Je zet nog maar voet aan wal en ziet al meteen die schattige, typisch Griekse witte huisjes. De steegjes zijn er zo smal dat je er amper met 2 personen naast elkaar kan wandelen. Verdwaal in de witte steegjes en snuif die authentieke Griekse sfeer in je op.

Tekst en foto’s © hellostefaniee

2 gedachtes over “Rondreis langs de hoogtepunten van Kos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.