Ontdek Nisyros, het Griekse vulkaaneiland

Nisyros, wat?

Kreta, Rhodos, Kos, Corfu: iedereen kent deze Griekse eilanden of is er ooit wel al ‘ns op vakantie geweest. Maar Nisyros klinkt je vast minder bekend in de oren. Dat is logisch, want dit eilandje is minder gekend bij het grote publiek. Enkel vakantiegangers die verblijven op de eilanden Kos of Rhodos (of in de buurt van Nisyros) wagen zich aan een daguitstap met de boot naar Nisyros om er de befaamde vulkaankrater te bezoeken. Nisyros heeft nochtans zoveel moois te bieden: een stoutmoedige afdaling in de indrukwekkende Stefanos-krater, een rustgevende wandeling door de charmante dorpjes met witte huisjes, een spiritueel bezoek aan het Panagia Spiliani-klooster of een overheerlijke lunch in een restaurantje langs de kade met uitzicht op zee. Net omdat Nisyros geen grote toeristenstormloop kent, zoals het paleis van Knossos op Kreta, blijft dit eilandje origineel bewaard en daarin schuilt zijn charme. Het authentieke Nisyros kent dus vooral eendagstoeristen en daar haalt het eiland en zijn inwoners voornamelijk de grote inkomsten uit. Je vindt er dus ook geen grote hotelketens.

Hoe bereik je Nisyros? In tegenstelling tot de grotere en populairdere Griekse eilanden is er geen luchthaven te vinden op Nisyros: je bereikt het eiland dus enkel per boot. Vanuit Kardamena (Kos) naar Mandraki, de haven van Nisyros, is het ongeveer een uurtje varen. Vertrek je vanuit de hoofdstad van Kos, dan reken je best op minstens anderhalf uur varen met de ferry. Op het eiland zelf heb je als toerist uiteraard de mogelijkheid om er een wagen te huren om het eiland op eigen houtje te verkennen en ontdekken.

Kortom, Nisyros zal je in zwijm doen vallen voor zijn charmante, authentieke Griekse architectuur, zijn adembenemende natuur met prachtige panoramische zichten en de rust die het eiland uitstraalt. Ben je op vakantie in Kos en verblijf je dichtbij Nisyros, aarzel dan zeker niet om deze Griekse parel te bezoeken.

fullsizeoutput_605

Betreed een slapende vulkaan

Deins je niet terug voor een benevelende zwavelgeur van een slapende vulkaan die je de neus doet dichtknijpen? Ben je een avonturier in hart en nieren? Daal tientallen meters af naar de oppervlak van de Stefanos-krater en wandel er vrij rond. Let wel op: her en der vormen er zich kleine, hete modderpoeltjes en stijgen groene zwaveldampen uit de spleten van de flanken van de vulkaan. Durf jij je stoute schoenen aantrekken om de krater te betreden?

Met de boot naar Nisyros

In dit artikel sprak ik eerder over de hoogtepunten van het eiland Kos. Doorkruis en verken het eiland met de wagen, met de fiets of te voet: alles is mogelijk! Ook dagexcursies met de bus zijn erg populair. Zo’n excursie kan je o.a. boeken bij (lokale) reisagentschappen, je travel consultant of eenvoudigweg online. Een daguitstap met de bus naar het vulkaaneiland Nisyros is zonder twijfel onmisbaar tijdens een vakantieverblijf op Kos. Boek een excursie om met de ferry vanuit de havenstad Kardamena naar Nisyros te varen en geef je ogen de kost! Op Nisyros waan je je pas echt in Griekenland. Je komt met de ferry aan in Mandraki, tegelijk de haven en hoofddorp van het eiland. Je zet nog maar voet aan wal en ziet al meteen die schattige, typisch Griekse witte huisjes. De steegjes zijn er zo smal dat je er amper met 2 personen naast elkaar kan wandelen. Verdwaal in de witte steegjes en snuif die authentieke Griekse sfeer in je op.

DSC_0657

Kardamena (Kos)

Boek je een daguitstap naar het vulkaaneiland Nisyros? Dan raad ik je aan om de ferry te nemen die vertrekt in de havenstad Kardamena. Heb je nog wat tijd over voor de kapitein de trossen losgooit? Neem dan zeker wat tijd om even rond te lopen in het pittoreske vissersdorpje Kardamena. Kardamena ligt op ongeveer 30 km van de hoofdstad van Kos en is een populaire toeristische badplaats. Ga er gezellig lunchen, winkelen of wandelen op het strand of langs de kade. Ook Kardamena is perfect geschikt om te ontdekken met de fiets.

Vanuit Kardamena vaar je met de boot ongeveer een uur naar Mandraki, de belangrijkste havenplaats van Nisyros en tegelijk ook de hoofdstad van het eiland. In Mandraki gooit de kapitein het anker uit en ga je aan wal.

DSC_0495

Nisyros

Met een oppervlakte van amper 42 km² is Nisyros is één van de allerkleinste eilandjes van de Dodekanesos-groep in de Egeïsche Zee. Het eiland ligt op ongeveer 12 km van Kos en is erg geliefd bij toeristen die vanuit Kos (of Rhodos) afzakken naar Nisyros om er de befaamde Stefanos-krater te bewandelen. De vulkaan is de voornaamste toeristische trekpleister van het eilandje; je betaalt dan ook enkele euro’s om de krater te mogen betreden.

Erg druk bewoond is Nisyros helemaal niet. Dit komt omdat steeds meer jongeren het eiland op jonge leeftijd verlaten om er op het vasteland te gaan studeren en werken. Horeca is schaars op Nisyros, afgezien van enkele restaurantjes langs de kustlijn van Mandraki, dus in die sector zien de jongeren op het eiland ook geen toekomst meer. Je ziet er dus, jammer genoeg, meer senioren, dan junioren.

Nisyros is ook het eilandje van de kleine, witte huisjes en de wirwar van smalle steegjes. Je waant je er even in Santorini. Volg je de smalle straatjes naar de top van de berg Profitis Ilias (698 meter), dan tref je helemaal bovenaan het Panagia Spiliani-klooster aan.

Net omdat het eiland vulkanisch is, is het landschap dor en droog. Veel zandstranden zijn er niet; je vindt er meestal kiezelstranden.

Mandraki (Nisyros)

De beste en leukste manier om het prachtige Mandraki te verkennen is om zonder stadskaartje en half verdwaald de smalle steegjes en gezellige pleintjes van het pittoreske plekje te bezoeken. Bewonder de mooie, witte huisjes en kerkjes met blauwe daken, wandel langs de kade waar enkele charmante restaurantjes je de verste vis serveren. Souvenirwinkeltjes vind je in het centrum van het dorpje, maar ook langs de kade.

 

De Stefanos-krater (Nisyros)

In Mandraki vertrekt de bus naar de vulkaan, waar je de Stefanos-krater kan bezoeken. De busrit duurt een klein halfuurtje en brengt je steeds hoger en verder de beboste heuvels in. De vulkaan is nog steeds actief, maar slaapt, wat wil zeggen dat de kans bestaat dat de vulkaan ooit nog eens zou kunnen uitbarsten.

Als bezoeker betaal je een toegangsticketje om de vulkaan te mogen betreden. Je daalt de krater af via smalle paadjes, tot helemaal beneden, aan de oppervlakte van de krater. Opgelet: er is amper tot geen wind in de krater zelf, waardoor het er soms erg heet kan worden. In de Stefanos-krater zie je her en der borrelende modderpoeltjes, zie je groene zwaveldampen opstijgen uit de rotsspleten van de krater en doet de doordringende stank van rotte eieren je de neus dichtknijpen.

DSC_0624

Nikia (Nisyros)

Als laatste activiteit van de dag rijdt de bus verder en hoger de heuvel op, richting het dorpje Nikia. Nikia ligt op 400 meter boven de zeespiegel en langs de rand van de Stefanos-krater: je hebt er een prachtig panoramisch uitzicht. In Nikia zie je vooral die typische, witte huisjes en kerkjes met blauwe daken. Je waant je er precies in Santorini, maar dan met een pak minder toeristen om je heen. De beste manier om Nikia te verkennen, is om ‘verdwaald’ te raken in de smalle steegjes. Geen zorgen: de meeste steegjes leiden naar het centrale pleintje, vanwaar je terug naar je startpunt kan gaan. Vraag je je af waarvoor de witte geverfde strepen dienen op de straatstenen? In Nikia zijn er geen verlichtingspalen zoals in België en Nederland. Als de inwoners van Nikia ’s nachts de straat op moeten, dan verlichten de witte strepen op de grond het pad. Ingenieus, niet?

 

Nikia is een wondermooi, authentiek Grieks dorpje, dat verscholen ligt hoog in de heuvels. Nikia kent, net zoals de rest van het eiland, talloze eendagstoeristen die er een uur of twee verblijven om het dorpje te verkennen. De cremerie op het dorpspleintje moet je zeker uittesten! Koop hier een overheerlijk artisanaal ijsje. Je telt er enkele euro’s voor neer, maar dat heb je er zeker voor over op een hete zomerdag!

Nikia, Nisyros, Mandraki, Kardamena? Twijfel niet en bezoek zeker deze Griekse parels!

Tekst en foto’s © hellostefaniee

 

 

Een gedachte over “Ontdek Nisyros, het Griekse vulkaaneiland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.