De 9 leukste plekjes om te zien in Kos-Stad

Boek snel je reis naar het Griekse paradijs 

De voorbije weken postte ik een reeks reisverslagen, waarin ik in geuren en kleuren vertelde over de avonturen die we hebben beleefd tijdens onze zonnige vakantie op het Griekse eiland Kos.

Lees of herlees:

Helaas… Aan alle mooie liedjes komt een einde. Met dit allerlaatste blogbericht sluit ik deze reisreportage graag in schoonheid af. Heb ik je ondertussen overtuigd om zelf op reis te gaan naar Kos? Fijn! Lees dan zeker snel verder, want in deze post zet ik de 9 leukste plekjes van Kos-Stad speciaal voor jou op een rijtje.

Om het je nog gemakkelijker te maken tijdens je trip, presenteer ik je graag wat praktische informatie over deze 9 toppers (zie onderstaand kaartje). Zo lees je verder in het artikel waar de adresjes zich precies bevinden, kom je onder meer te weten wat er te bezichtigen valt, hoeveel een toegangsticket kost of waar je de mooiste foto kunt maken.

schermafbeelding 2017-12-17 om 17.39.23

1 – HET KASTEEL VAN NERATZIA
Adres
Castle of  Neratzia
Akti Kountourioti
Kos 853 00, Griekenland

Openingstijden 
08.00 uur – 19.00 uur (openingstijden kunnen verschillen naargelang het seizoen) 

Voorgestelde duur
Circa 1,5 uur

Toegangsprijs
8,00 euro per persoon (prijs mei 2017) 

Bezienswaardigheid
Het Kasteel van Kos, beter gekend als het Kasteel van Neratzia, is hét culturele en historische kroonstuk van de hoofdstad van Kos. Het 14de eeuwse kasteel is gebouwd door de Tempeliers en dankt zijn naam (‘Neratzia‘) aan de vele sinaasappelbomen die destijds werden geplant in Kos. Samen met de burcht in Bodrum, gelegen aan de overkant van het water (de burcht van Halicarnassus) (Turkije), had het Kasteel van Neratzia de macht en controle over de zee in die regio tijdens de periode van de kruistochten.

Wat blijft op heden nog over van het oorspronkelijke kasteel? Relatief veel. Het Kasteel van Neratzia heeft de tand des tijds vrij goed doorstaan. Zo heeft het bouwwerk vier indrukwekkende torens die je nog steeds kunt zien. Voor de fundamenten van het kasteel werden rotsblokken gebruikt die de bouwers haalden uit de ruïnes van het Asklepeion, het antieke Griekse openluchtziekenhuis. Het Kasteel van Neratzia had voornamelijk een militaire functie dankzij de uitstekende strategische ligging. In oorlogen diende het kasteel bijgevolg vooral als gevangenis.

Vandaag kan je als bezoeker een grote wandeling maken door de ruïnes van het kasteel. Aanwijzingsbordjes langs de wandelpaadjes vertellen je bovendien meer over de geschiedenis van de burcht en wat er precies te zien is. Langs de muren van het kasteel heb je prachtige uitzichten op zee en Kos-Stad. Een bezoek aan het Kasteel van Kos zal je zeker en vast behagen!

DSC_0063

2 – DE PLATAAN VAN HIPPOCRATES
Adres
Het Plataanplein
Historisch centrum (nabij de ingang van het Kasteel van Neratzia) 
Kos 853 00, Griekenland

Openingstijden
Vrij te bezoeken

Voorgestelde duur
Minder dan 1 uur

Toegangsprijs
Gratis

Bezienswaardigheid
Voor alle classici onder ons is de befaamde plataan van Hippocrates niets nieuws onder de zon. Het oeroude verhaal rond deze plataan is ruim 2.500 jaar geleden ontstaan. De legende luidt dat Hippocrates zijn leergierige pupillen onderwees in de schaduw van deze boom. Hippocrates, een geboren en getogen inwoner van Kos, wordt alom beschouwd als de grondlegger van de geneeskunde. Tot op de dag van vandaag kent iedereen de ‘Eed van Hippocrates’ die toekomstige artsen moeten afleggen. De legende dat Hippocrates zijn leerlingen onder de boom onderwees, is geen bewezen historisch feit, maar een romantische literaire overlevering. Wetenschappers vermoeden dat de plataan circa 500 jaar oud is, wat de legende logischerwijze teniet doet. Een andere denkpiste luidt dat de huidige boom een ‘afstammeling’ is van een primaire plataan, die ruim 2.300 jaar geleden geplant zou zijn. Een leuk weetje: de stam van de plataan is ongeveer 4,7 meter breed en is volledig hol.

Je kunt deze legendarische plataan gratis bezoeken, het hele jaar door. De boom zelf is omgeven door een metalen constructie, waardoor het onmogelijk is om dichtbij de boom aan te raken. Deze plataan vindt je terug op het ‘Plataanplein’, een gezellig pleintje gesitueerd in het historische gedeelte van de hoofdstad, omringd door een aantal authentieke Griekse bars en souvenirshops. Het Plataanplein is een geplaveid pleintje dat ook leidt naar de brug van het kasteel van Neratzia.

IMG_7666

3 – DE ANTIEKE AGORA
Adres
Platía Eleftherías, Πλατεία Ελευθερίας
Kos 853 00, Griekenland

Openingstijden
08.00 uur – 15.00 uur (openingstijden kunnen verschillen naargelang het seizoen)

Bezienswaardigheid
De antieke agora van Kos is één van oudste historische monumenten die het eiland heeft voortgebracht. De eerste stenen van de agora werden gelegd in de 4de eeuw v.Chr., in de buurt van de oude haven. In de bloeiperiode van Kos werden alle belangrijke religieuze, financiële en openbare gebouwen opgetrokken in de buurt van de agora. De agora werd bijgevolg al snel gezien als hét sociale en commerciële hart van de stad. De agora werd bovendien omgeven door drie poorten die elk toegang boden tot de kern van de stad.

Kos kent een rijke lokale geschiedenis, maar gaat ook gebukt onder culturele invloeden van internationale overheersingen. Diverse architectuur kenmerkt het stadsbeeld van Kos, maar ook repetitieve reconstructies zijn een typisch kenmerk. De frequente aardbevingen die het eiland treffen, zijn een reden voor deze reconstructies. Kos kent dus eveneens een rijke bouwgeschiedenis. In de 5de eeuw n.Chr. trof een aardbeving het eiland zo hevig dat dit moment het einde betekende van de oude stad en het begin van het vroegchristelijke tijdperk. Men ging de antieke in ruïnes gevallen bouwwerken niet opnieuw reconstrueren, maar nieuwe constructies bouwen bovenop de antieke fundamenten. De ruïnes van het oudste gedeelte van de agora liggen hierdoor nog steeds begraven onder het moderne Kos. Een ander (en “nieuwer”) deel van de agora is terug te vinden tegenover het altaar van Dionysos en de westelijke archeologische opgravingen, waar je onder meer een deel van het oude fort, de heiligdommen gewijd aan de godin Aphrodite en de held Hercules en de fundamentele bouwstenen van de oude haven terugvindt.

4 – HET ROMEINSE ODEON
Adres
Leoforos Grigoriou V.
Kos 85300, Griekenland

Toegangsprijs
Gratis

Voorgestelde duur
Circa 1 uur

Bezienswaardigheid
Het Romeinse Odeon is één van de belangrijkste antieke overblijfselen van het oude Kos. Het auditorium is gebouwd in de 2de eeuw n.Chr. en is nog steeds een openbaar gebouw. Het Odeon diende in de oudheid als zetel voor de senaat, maar het was ook de plaats waar theatervoorstellingen en culturele optredens werden gehouden. Er wordt aangenomen dat het Odeon plaats bood voor circa 750 toeschouwers.

Tegenwoordig is het Odeon nog steeds vrij te bezoeken: de toegang is gratis. Neem gerust even de tijd om de schaduw op te zoeken op de trappen van het Odeon.

DSC_0223

5 – CASA ROMANA
Adres
Leoforos Grigoriou V.

Kos 853 00, Griekenland

Openingstijden
08.00 uur – 15.00 uur (openingstijden kunnen verschillen naargelang het seizoen)
Elke dag, behalve op maandag

Voorgestelde duur
Circa 1 uur

Toegangsprijs
6,00 euro per persoon (prijs mei 2017) 

Bezienswaardigheid
Net zoals het Romeinse Odeon is het Casa Romana (vertaald: het Romeinse Landhuis) eveneens één van de belangrijkste archeologische overblijfselen van de klassieke oudheid. Alhoewel dit magnifieke bouwwerk in de eerste helft van de 20ste eeuw volledig werd gerenoveerd en amper iets overblijft van de authentieke ruïnes, toch blijft een wandeling doorheen dit gerestoreerde landhuis en museum een unieke teruggooi en inkijk naar het leven van een rijke Romeinse familie in de oudheid. De hoofdingang van het Casa Romana geeft een eerder sobere indruk aan de bezoeker, maar loop je verder naar het Atrium, dan geeft deze open ruimte met exotische planten, fontein en mozaïeken je ogen de kost. Het Atrium is omgeven door een aantal ruimtes, telkens prachtig versierd met muurschilderingen of vloermozaïeken die taferelen uitbeelden uit de Griekse mythologie. Wandel zeker verder naar de eerste verdieping van de expositie: daar heb je een formidabel bovenaanzicht van het wondermooie Atrium. Op een zonnige dag is het licht er ideaal om pastelgetinte foto’s te maken.

IMG_7829

6 – WESTELIJKE ARCHEOLOGISCHE OPGRAVINGEN
Adres
Leoforos Grigoriou V.
Kos 853 00, Griekenland

Openingstijden 
08.00 uur – 15.00 uur (openingstijden kunnen verschillen naargelang het seizoen)

Voorgestelde duur
Circa 2 uur

Toegangsprijs
Gratis

Bezienswaardigheid
De grootste archeologische opgraving uit de oudheid vind je in het westelijke deel van het centrum van de hoofdstad van Kos en ligt tegenover het Romeinse Odeon en vlakbij het Casa Romana. Deze uitgebreide site is de moeite waard om te bezoeken, maar plan je bezoek in de vroege namiddag of ochtend, want het park sluit zijn deuren om 16.00 uur (openingstijden mei 2017). 

Plan je een bezoek aan deze unieke opgravingen? Ga dan zeker een kijkje nemen bij de volgende ruïnes:
– Het oude stadion
– De noordelijke en de westelijke thermen
– De “Ksiston Dromos” – weg
– De arcade in kalksteen

7 – HET ALTAAR VAN DIONYSOS
Adres 
Leoforos Grigoriou V.
Kos 853 00, Griekenland

Openingstijden
Vrij te bezoeken (deze site bevindt zich langs de openbare weg) 

Toegangsprijs
Gratis

Voorgestelde duur
Minder dan 1 uur

Bezienswaardigheid
Ook het altaar van Dionysos (of: tempel van Dionysos, de Griekse god van o.a. de wijn en de vruchtbaarheid van de aarde) vindt je, net als het Romeinse Odeon, Casa Romana en de archeologische opgravingen, langs de Leoforos Grigoriou V., één van de grootste straten van Kos. Kijk goed uit naar de ruïnes van het altaar, want voor je het weet, ben je er voorbij gelopen. De overblijfselen van het altaar liggen immers 3 meter onder het huidige straatniveau en verlies je dus gemakkelijk uit het oog.

Het altaar van Dionysos was een typisch voorbeeld uit de Hellenistische periode, een periode van welvaart dat zich ook weerspiegelt in de Griekse architectuur. Enkele eeuwen na de bouw van het altaar werden hoekstenen van het altaar geplunderd voor de bouw van het Kasteel van Neratzia.

Wat er vandaag nog overblijft van het ooit indrukwekkende altaar van Dionysos zijn een aantal lage muurtjes, die beschouwd worden als de fundamenten en de ingang van het altaar.

8 – HET ELEFTHERIAS PLEIN
Adres
Platía Eleftherías, Πλατεία Ελευθερίας
Centrum van Kos-Stad
Kos 853 00, Griekenland

Bezienwaardigheid
Het Eleftheriasplein ligt in het hartje van de hoofdstad van Kos. Dankzij de centrale ligging is dit plein het ideale aanknopingspunt tijdens een culturele wandeling door de stad. Via dit plein bereik je de meeste historische musea en bezienswaardigheden, maar ook de leukste winkelstraatjes en restaurantjes.  De gebouwen op en rond het plein tonen diverse internationale architecturale invloeden aan. Zo hebben niet alleen de Grieken en de Romeinen, maar hebben ook de Ottomanen, Italianen, Byzantijnen en middeleeuwse ridders in de loop der geschiedenis hun architecturale stempel gedrukt op het historisch beeld van de stad. Zo vind je er bijvoorbeeld de indrukwekkende Defterdarmoskee, gebouwd tijdens de Ottomaanse overheersing en de agora, de openbare markthal, waar je niet alleen de traditionele souvenirs kunt kopen, maar ook lokale kruiden, dagverse fruit en groenten, geurige oliën, Griekse honing, olijfolie, wijnen… en zoveel meer! Vind je niet wat je zoekt in de agora? Neem dan zeker een kijkje in de gezellige souvenirshops in de zijstraatjes van het Eleftheriasplein.

9 – SHOPPING
Neem je graag een traditioneel Grieks souvenir mee naar huis na je vakantie? Dan heb ik goed nieuws voor je, want ook in Kos is er geen tekort aan die typisch Griekse souvenirshops. Snuister je graag rond in krappe winkeltjes op zoek naar hét ideale geschenkje? Ga dan zeker een kijkje nemen in de winkeltjes gelegen langs deze straatjes: Apellou, Afestou, Kanari en El Venizelou. De meeste winkeltjes blijven erg lang open na zonsondergang.

DSC_0234

Ben jij al op vakantie geweest naar Kos? Hoe heb jij dit eiland beleefd? Laat het mij gerust weten in een reactie onderaan dit artikel. Bedankt! 

Tekst en foto’s © hellostefaniee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.