Dé praktische gids voor Londen in 1 dag

Kerstmis: bijna uit het oog, maar helemaal niet uit het hart

Kerstmis, 25 december, feest en muziek, familiediner, vreugde en verdraagzaamheid, cadeautjes met grote strikken onder de kerstboom, kerstverlichting, … Noem maar op! Denk je aan Kerstmis, dan denk je ongetwijfeld aan de meest feestelijke periode van het jaar. Voor velen is Kerstmis dan ook de mooiste tijd van het jaar. Ook voor mij. Geen enkele andere feestdag tipt aan de magie van Kerst. Helaas is het ondertussen alweer ruim 2 weken geleden dat we met z’n allen aan de kersttafel gingen zitten om te smullen van die geroosterde kalkoen die mama zo heerlijk had klaargemaakt. Kerstmis is voorbij, het nieuwe jaar is ingezet, goede voornemens werden op papier geschreven en stilaan begint het alledaagse werkleven terug op gang te komen. De feestperiode is dus bijna uit het oog, maar nog helemaal niet uit het hart.

Stefanie & Kerstmis

Ik houd van de kerstperiode: het is mijn favoriete tijd van het hele jaar (vakantie, uitgebreide feestmaaltijden en cadeautjes, … Zeg nu zelf, wat wil je nog meer?)! Net omdat het nog zo lang wachten is tot de volgende feestperiode, blijf ik graag nog wat langer in ‘kerstelijke‘ feeststemming. Afgelopen Kerst was één van de mooiste die ik ooit had beleefd: ik vertrok samen met mijn vriend op ééndaagse citytrip naar Londen tijdens het kerstweekend. Ik kan je zeggen: onze buren aan de andere kant van het Kanaal zijn nog gekker op Kerst dan wij! Niet alleen is het centrum van de stad zo adembenemend mooi versierd met op (bijna) elk plein een indrukwekkende kerstboom, maar bots je ook om de haverklap op een gezellig kerstmarktje of entertainen straatartiesten omstaanders in en rond de winkelstraatjes. Het kerstgevoel is tastbaar aanwezig en dat merk je met al je zintuigen.

Heen en terug naar Londen in 1 dag

Heen en terug naar Londen in 1 dag? Ja, dat is perfect mogelijk. Lees snel verder! 🙂

Met de shuttle naar Londen: ons ideale vervoermiddel

Mijn vriend en ik zijn dol op Londen. Het is één van onze favoriete hoofdsteden in Europa. Mijn vriend is er al ruim 10 keer geweest, voor mij was het mijn derde bezoek aan Londen. Londen heeft ontzettend veel positieve aspecten, waaronder het feit dat Londen zo gemakkelijk bereikbaar is (ja, ik zou zelfs durven zeggen gemakkelijker dan Parijs of Brussel). Er bestaan zoveel verschillende manieren om naar Londen te reizen (met het vliegtuig, met de ferry, met de trein, met de bus of auto), maar het vervoermiddel dat voor ons ideaal is, is de onderzeese trein (‘Le Shuttle‘), die vertrekt vanuit het Franse Calais en aankomt in het Britse Folkestone via de Eurotunnel. In amper 35 minuutjes (en 185 km verder) sta je met (de auto in) de shuttle aan de overkant van het kanaal. Vanuit Folkestone is het nog een uur rijden via de M20 naar de banlieue van Londen.

In amper anderhalf uur bereik je Londen en dat zonder stresserende douanes of vervelende zeeziekte. Pas op: de douane is uiteraard ook present bij de Eurotunnel, maar de handeling is een stuk minder omslachtig dan in de luchthaven.

Hoe gaat zo’n ‘shuttle‘ praktisch in z’n werk?

Heel eenvoudig. Via deze website (Eurotunnel Le Shuttle) boek je een reservatie voor je wagen op de shuttle. In de reisdocumenten, die je even later na boeking ontvangt, staat alle praktische informatie duidelijk uitgelegd.

Tip: wees op tijd aan de douane om verder te mogen rijden naar de ingang van de shuttle. Je rijdt zelf je wagen in de shuttle: je hoeft dus helemaal niet uit te stappen! Ongeveer 45 minuten later bereik je Folkestone, waar je je reis onmiddellijk verder kunt zetten zonder te hoeven uitstappen. Gemakkelijk, niet?!

Hoeveel kost een ‘shuttlerit‘?

Afhankelijk van de periode waarin je een plaatsje reserveert in de Shuttle kan een ticket goedkoop of iets duurder zijn. De prijzen kunnen variëren! Het is vanzelfsprekend dat een treinticket op 25 december een stuk duurder is dan een treinticket voor een rit op 5 januari. Het goedkoopste ticket kost je 37 euro (per auto, dus niet per persoon) en geldt als enkel ticket. Het kost je dus 74 euro voor een treinticket heen-en-terug. Reis je met 6 personen in 1 wagen, dan kan je de kosten dus delen door 6!

Meer nog: je hoeft geen bijkomende brandstofkosten, of reservatiekosten te betalen. Ook zijn er geen bagagerestricties. Gaat je hond mee op reis, dan betaal je 25 euro extra voor je huisdier.

Kortom: de shuttle is een goedkope en efficiënte manier om te reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Aankomst in Londen

Help! Waar parkeer ik mijn wagen (veilig)?

Geen paniek! Wij hebben de ideale oplossing gevonden om je wagen op een veilige manier achter te laten voor je aan je dagje Londen begint: de parking aan de O2 Arena.

Vanuit Folkestone is het nog ongeveer 108 km rijden (of ruim een uur) naar The O2 Arena (klik hier om de website te bezoeken) (vergelijkbaar met het Sportpaleis in Antwerpen, maar dan veel groter en ietwat moderner) in Londen. Bij The O2 Arena ligt een grote (betalende, maar beveiligde) parking waar je gemakkelijk je wagen kan plaatsen. Let op: er zijn diverse parkings (event, non-event, pre-booked).

Meer informatie en prijzen vind je hier: parking O2 Arena London

Mijn wagen is geparkeerd, maar hoe bereik ik centraal Londen?

De snelste en eenvoudigste manier om het centrum van Londen te bereiken is via de ondergrondse metro, of zoals de Londenaars het zeggen: the tube!

Er is een metrostation vlakbij The O2 Arena: North Greenwich Station (Jubilee Line), waar je de metro opstapt en binnen 20 minuutjes in Central London arriveert. Onderweg passeer je uiteraard nog andere metrostations waar je kunt uitstappen.

Let op: de metro is niet gratis. Koop op voorhand je vervoerbewijsmiddel! Wij raden aan om een Oyster Card te kopen. Dit is een smartcard waarmee je je metroritjes betaalt. Geen gesukkel met ponden! Scan je Oyster Card voor je de metro opstapt aan de terminal en het gepaste bedrag gaat van de kaart af in het volgende metrostation, waar je je kaart opnieuw moet scannen na het verlaten van de metro. Fluitje van een cent dus! Je Oyster Card opladen doe je eenvoudig aan de terminal in een metrostation. Je hoeft slechts éénmaal een Oyster Card aan te kopen: het is een herbruikbare en heroplaadbare smartcard. Je betaalt éénmalig een waarborg van 5 pond. Lever je je Oyster Card terug in, dan krijg je je 5 pond terug.

Weetje: Tijdens onze daguitstap in Londen hebben we ontdekt dat onze Oyster Cards een dagelijks limiet hebben. Wij namen een aantal keer de metro om van de ene kant van de stad naar de andere kant te reizen en merkten dat onze Oyster Card het dagelijks limiet van ongeveer 7 pond niet overschreed. Handig!

Meer informatie en prijzen vind je hier: Oyster Card London 

Alle essentiële toeristische attracties van Londen in 1 dag

Ben je benieuwd naar hoe wij alle essentiële toeristische attracties die Londen te bieden heeft in 1 dag hebben gepropt? In een volgend artikel vertel ik je er alles over!

Stay tuned!

Tekst en foto’s © hellostefaniee

4 gedachtes over “Dé praktische gids voor Londen in 1 dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.