Waarom Swarm deleten een goede keuze was

Die goeie, ouwe goede voornemens

In de aanloop naar een nieuw jaar is het gebruikelijk om traditiegetrouw een aantal goede voornemens op papier te zetten. Gezonder eten, meer sporten, betere punten scoren, … Noem maar op! Wie kent deze klassiekers nou niet? Iedereen is ermee vertrouwd en wie zegt geen nieuwjaarsresoluties te hebben, heeft er volgens mij stiekem een handvol in het achterhoofd opgeborgen! 😉

Maar waarom hecht men zoveel belang aan die zogenaamde nieuwjaarsresoluties? Op deze vraag zijn ongetwijfeld al talloze antwoorden neergepend in diverse artikels. Ik ben persoonlijk van mening dat een goed voornemen hebben voor het nieuwe jaar een ‘vernieuwend gevoel’ geeft aan die persoon. Een nieuw jaar symboliseert een nieuw begin, een schone lei, een frisse start van 0 zonder mislukkingen of figuurlijke littekens. Heb je het nieuwe jaar ingezet met goede voornemens, dan voel je je wellicht als herboren. Een nieuw jaar is dus hét moment bij uitstek om aan iets (nieuws) te beginnen met een schone lei.

Nieuwjaarsresolutie n°1: Weg met Foursquare Swarm!

Het is een fluitje van een cent om een top vijf van goede voornemens op zich te nemen, maar het is een volledig andere zaak om die voornemens effectief te realiseren bij het aanbreken van het nieuwe jaar. Ook ik heb ‘gezonder eten’ en ‘meer sporten’ op mijn to-do-lijstje staan, maar in het najaar van 2017 had ik de beslissing genomen om vanaf de allereerste dag van 2018 een dikke, finale streep te trekken onder één van mijn social media accounts, namelijk Swarm (klik hier om de link naar de website van Swarm te openen).

Wat is Swarm? Swarm, vroeger beter gekend als Foursquare, is een mobiele applicatie waarmee gebruikers hun locatie kunnen delen met vrienden. Die vrienden kunnen je locatie ‘liken’ of de persoonlijke locatiegegevens op je profiel bekijken. Swarm is dus een soort database die alle ingecheckte locaties voor jou onthoudt. Samen met je check-in kan je foto’s uploaden, stickers toevoegen en virtuele muntstukken verzamelen. Link je Swarmprofile aan je Facebook- of Twitteraccount om je check-ins op andere sociale mediaplatforms te delen. Swarm maakt het niet alleen mogelijk om je locatie te delen, maar beschikt ook over andere functies zoals een interactieve gepersonaliseerde kaart, unieke statistieken en categorieën en het veroveren van ‘mayorships’.

Schermafbeelding 2018-01-27 om 19.27.25

Stefanie & Swarm: 2014 – 01/01/2018

Ik werd lid van Swarm in 2014, toen de app nog Foursquare heette. Ik maakte dagelijks gebruik van de applicatie, checkte me elke dag in op verschillende locaties en deelde mijn gegevens met tientallen andere gebruikers. In de loop der tijd switchte de naam Foursquare naar Swarm en bij elke nieuwe update van de software werden nieuwe en leuke functies aan de app toegevoegd. Goed uitgedokterd, vond ik, want hoewel de app inhoudelijk niet veel voorstelt, is het moeilijk te weerstaan aan de verleiding om je niet in te checken op een bepaalde locatie.

Zo gingen de check-ins een tijdlang door tot op den duur mijn check-ins evolueerden in een onbewuste en ongeïnteresseerd automatisme. Op sommige ogenblikken diende die applicatie zelfs alleen maar om de tijd te doden. Ik merkte daarnaast op dat mijn aantal vrienden op Swarm het laatste jaar met minstens 10 % was gedaald. De desinteresse in Swarm werd onbetwistbaar zichtbaar.  Ook ik voelde dat ik Swarm aan het ontgroeien was. Het boeide me steeds minder te weten waar andere (virtuele) vrienden zich bevonden op een bepaald tijdstip. Ik had er steeds minder nood aan om mijn locatie te delen met anderen. Als je er even verder over nadenkt, is Swarm ook een vorm van ‘bewuste schending van je privacy’. Uiteraard bepaal je zelf als gebruiker wie je vrienden zijn, wie je profiel kan zien en waar je je wel dan niet incheckt, toch blijft het vanuit mijn standpunt een openbaarmaking van je privacy van waar je je op een bepaald tijdstip bevindt. Ook met deze filosofie in het achterhoofd kon ik niet meer overweg en vond ik het dus hoog tijd om mijn account op Swarm voorgoed af te sluiten.

Op 1 januari 2018 brak het moment uiteindelijk aan om mijn Swarm-account permanent te deleten en bijgevolg ook de applicatie te verwijderen op mijn iPhone.

Let op: de applicatie verwijderen is niet voldoende om vaarwel te zeggen aan je account. Verwijder je account op de pc-versie van Swarm en delete daarna de applicatie van je mobiele telefoon. 

En nu?

Amper 2 dagen na het verwijderen van mijn Swarm-account én de applicatie was de drang volledig verdwenen om de app te gebruiken en mijn locatie te delen met anderen. Heb ik er nu nog nood aan om Swarm opnieuw te installeren? Nee, helemaal niet. Swarm biedt geen meerwaarde meer aan mijn sociale leven. Sterker nog: Swarm ontnam een miniem stukje van mijn sociale leven telkens ik mijn iPhone bovenhaalde om de applicatie te openen, mijn locatie te zoeken en in te checken. Ik zonderde me als het ware enkele seconden af van de actieve wereld om in te checken in de virtuele wereld. Zo miste ik bijvoorbeeld het genot van de kleinste dingen. En dat gemis realiseerde ik me pas nadat ik mijn Swarm-account definitief verwijderde. Stapte ik een bakker binnen, dan greep ik automatisch naar mijn iPhone om me op die locatie in te checken, om aan mijn virtuele vrienden te zeggen: ‘Hé, ik ben bij de bakker!’ (geef nu zelf toe: wat voor enig nut heeft deze boodschap?), maar ik miste zoveel meer! Ik miste de gelukzalige geur van vers gebakken brood die je neus binnendringt van zodra je de deur van de bakkerij opent of ik miste de oprechte goeiemorgen van de bakkerin van achter de toonbank… Ik miste die luttele dingen van het alledaagse leven, want net die triviale dingen maken of kraken je geluk.

But no more! Ik hoef niet meer naar mijn gsm te grijpen om bepaalde stickers te verzamelen of een ‘mayorship’ te behouden. Nee, ik mis Swarm helemaal niet. Integendeel. Ik was verknocht aan Swarm, bijna verslaafd aan de idee van het hele concept. Een permanente detox was uiteindelijk de beste en enige keuze. Het geeft me opnieuw een vrij gevoel om te gaan en staan waar ik wil zonder dat Swarm telkens om het hoekje loert. Het gevoel dat je bekomt wanneer je incheckt in de echte wereld is zoveel gelukzaliger dan het gevoel dat je hebt wanneer je incheckt in de virtuele, doelloze wereld. 😉

Ben je ook lid van social media of heb je ook apps in de lijst staan waar je liever vaarwel tegen zegt, maar voorlopig de knoop niet kunt doorhakken? Laat gerust jouw verhaal na in een reactie onderaan het artikel. Bedankt! 

Tekst en foto’s © hellostefaniee

2 gedachtes over “Waarom Swarm deleten een goede keuze was

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.