Ontdek het nostalgisch charisma van Porto

Porto. Veni. Vidi. Amavi.

Wij kwamen, wij ontdekten en wij werden halsoverkop verliefd op Porto in amper 2 dagen!

Porto, dé havenstad gelegen aan de Atlantische Oceaan en wereldwijd gekend voor haar havenwijnhandel en indrukwekkende porthuizen en wijnkelders, heeft ons volledig in haar ban. Volstrekt verbluft door haar tierig en archaïsch charisma spendeerden wij er twee heuglijke dagen.

DSC_0357

Metro do Porto

Om ons vierjarig jubileum buiten Belgische grenzen te vieren, boekten we een tweedaagse citytrip naar de tweede grootste stad van Portugal. Medio maart pakten we onze reiskoffers en vertrokken we vanop de luchthaven van Zaventem richting Porto International Airport, of bij de Portugezen beter gekend als ‘Francisco Sa Carneiro Aeroporto‘.

Met reiskoffer in de hand arriveer je in de aankomsthal van Porto International Airport. Maar hoe bereik nou je het centrum van Porto? Heel eenvoudig. Het efficiëntste transportmiddel om het centrum te bereiken is de metro. Om het je nog gemakkelijker te maken, is er een metrostation gelegen aan de luchthaven zelf. Reis vanaf deze halte (‘Aeroporto‘) in minder dan een halfuur richting het metrostation gelegen in het centrum van Porto ‘Estádio do Dragão‘. Koop een heen-en-terug metroticketje aan één van de automaten in de hal van het station. Opgelet: in Portugal werkt de metro met een ‘tijdsysteem’ en niet met een ‘haltesysteem’. Vlak voor je de metro opstapt, scan je je ticket/kaart aan één van de scanners op het platform. Daarna heb je een beperkt aantal minuten (iets minder dan 1 uur) om van punt A naar punt B te reizen. Met andere woorden: je betaalt per tijd en niet per halte. Op die manier betaal je slechts 1 keer om bijvoorbeeld 6 metrohaltes ver reizen binnen een bepaalde tijdspanne. Ik raad aan om de kaart met de plattegrond van de metro van Porto aandachtig te bestuderen. Start je aan de luchthaven en wens je naar het centrum van Porto te reizen, dan neem je de paarse metrolijn.

Klik hier voor meer informatie over de metro van Porto.

Porto, de stad met de golvende skyline

Aangekomen in het centrum van Porto laat de stad je meteen kennis maken met haar notoire hoogtes en laagtes. Porto windt er geen doekjes om: veel vlaktes vind je er niet. Slaan we even de geografische weg in, dan stel je ontegensprekelijk vast dat Porto gesitueerd en gesticht is aan de oever van de Douro (‘Gouden Rivier‘). Dit wil zeggen dat Porto gelegen is in een dal, namelijk de Dourovallei. De allereerste huisjes werden gebouwd aan de Porto-oever van de Douro, dichtbij het water. In de loop der tijd werd steeds meer bebouwing uit de grond gestampt. Wegens plaatsgebrek aan de oever ging men woningen bouwen op de heuvelflanken. Zo ontstond het glooiende stadsbeeld van het Porto van vandaag. Het historisch centrum en bijgevolg het oudste stadsgedeelte van Porto, de ‘Ribeira‘, ligt logischerwijze dan ook vlakbij de oever.

Porto wordt in de volksmond niet voor niets de stad met de golvende skyline van roodoranje daken genoemd. De imposante hoogteverschillen van de stad en de majestueuze skyline zijn het best zichtbaar vanop de panoramische uitkijkpunten, verspreid over de hele stad.

ACS_0006

Porto, lid van de UNESCO-Werelderfgoedlijst

Sinds 1996 heeft het historisch centrum van Porto een welverdiend plaatsje veroverd op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Porto is zonder twijfel een kleurrijke lust voor het oog met haar schilderachtige Ribeira, imposante ijzeren bruggen en karakteristieke architectuur (marineblauwe azulejos, roodoranje glooiende daken en citroengele huizen) – om nog maar niet te spreken van de overheerlijke gastronomie. Er is echter meer vereist dan enkel een pittoreske Cais de Ribeira langs de Douro om op die begeerlijke Werelderfgoedlijst terecht te komen. Een onroerend goed belandt op de Werelderfgoedlijst als het voldoet aan een aantal voorwaarden. Zowel op cultureel, als op natuurlijk vlak kan onroerend goed als erfgoed worden beschouwd als uniek en niet-substitueerbaar. Dergelijke waardevolle monumenten worden door UNESCO bestempeld als onontbeerlijk en van cruciaal belang. Net zulk erfgoed moet dus te allen prijze worden beschermd. Porto behoort ook tot die selecte lijst. Het historisch centrum van de stad ‘toont een stadsbeeld van hoge esthetische waarde, met sporen van stedelijke ontwikkeling uit de Romeinse, middeleeuwse en Almada periode(bron: UNESCO). Met een geschiedenis van ruim 2.000 jaar straalt Porto een precieuze status uit.

Sinds Porto daarnaast in 2001 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, heeft de stad er ook van werk gemaakt om openbare gebouwen en pleinen, het stratennetwerk en het historische centrum te restaureren waar nodig. De Ribeira-zone kende dus een flinke schoonmaak- en oplapbeurt.

Ponte Dom Luís I

Gewaardeerd door UNESCO en ook door ons hoog in het vaandel gedragen, is de iconische Ponte Luís I. Ponte Luís I is een metalen boogbrug met dubbeldek, die de stadsdelen Porto en Vila Nova de Gaia met elkaar verbindt. Volledig gespannen over de Douro koppelt het benedendek, dat toegankelijk is voor voertuigen, fietsers en wandelaars, de lagergelegen stadsdelen met elkaar. Het is echter het bovendek (± 72 meter hoog) – toegankelijk voor wandelaars en de metro – dat het fraaiste panoramisch zicht biedt. Bewandel het bovendek van begin tot einde en houd je fototoestel in de aanslag, want vanop dit hoogtepunt kan je prachtige kiekjes maken.

ACS_0010

De constructie van de brug begon in 1881 en eindigde in 1886. Uiterst herkenbaar is de architecturale en karakteriserende stijl van Gustave Eiffel (ontwerper van de Eiffeltoren in Parijs), die kort meewerkte aan het project. Ponte Luís I behoort tot de befaamde zes bruggen van Porto en lijkt bovendien als twee druppels water op de Ponte Maria Pia, een oudere enkelvoudige boogbrug met spoorlijn. Wist je trouwens dat Porto de enige stad is in Europa met zes bruggen?!

Vila Nova de Gaia

De zes bruggen verenigen Porto met Vila Nova de Gaia, de stad gelegen aan de zuidelijke oever van de Douro. Vila Nova de Gaia staat vooral gekend als thuisbasis voor haar talrijke porthuizen en wijnkelders. De porthuizen vormen de belangrijkste ‘bezienswaardigheid’ van deze stad. Verspreid langs de kade vind je er wijnkelders en porthuizen waar je allerlei soorten porto kunt proeven én kopen. Een portwijnkelder bezoeken is een echte must. Het is een tastbare belevenis op zich dat je kijk op porto voor de rest van je leven verandert. Wist je dat porto enkel porto mag genoemd worden als het wordt geproduceerd in Porto? Sterker nog, het is verboden om porto te produceren buiten grondgebied van de Douro-vallei.

Dit zijn de porthuizen die wij bezochten:

 • Taylor’s (de op één na oudste portwijnkelder in Gaia & bijgevolg één van de beste)
 • Porto Cruz (één van de modernere porthuizen langs Cais de Gaia)
 • Quinta do Novela
 • Royal Oporto

DSC_0460

Meer informatie over Porto’s porthuizen en porto lees je hier.

Er is meer in Porto dan porto

Uiteraard valt veel meer te ontdekken in Porto dan enkel porto proeven in portwijnkelders in Gaia. Porto’s arsenaal is meer dan rijkelijk. Geschiedenis, architectuur, cultuur, kunst, traditionele gastronomie, natuur, … noem maar op. Kortom: Porto heeft het allemaal.

Porto, de hoofdstad van het Portugese noorden

Vaak wordt gezegd dat een trip naar Porto gemakkelijk te combineren valt met een citytrip naar Lissabon. Porto is op zich niet zo’n grote stad. Het is te vergelijken met een stad zoals Gent: compact en gezellig. Reken maximaal drie dagen uit voor een bezoek aan Porto.

Hoewel het zuidelijker gelegen Lissabon de officiële hoofdstad is van Portugal, wordt Porto vaak beschouwd als ‘de hoofdstad van het noorden‘. Porto en Lissabon hebben op geografisch vlak heel wat gemeen (kuststeden, glooiende hellingen, omringd door prachtige natuurgebieden), maar als het aankomt op sfeer en perceptie, dan is er een frappante discrepantie. Porto mag dan – onterecht – overschaduwd worden door het grotere, jongere en modernere Lissabon, toch biedt Porto aan haar bezoekers een eigen, persoonlijke rijkdom.

Een populair gezegde luidt: “Coimbra studeert, Braga bidt, Lissabon pronkt en Porto werkt”.

Pittoresk Ribeira

Iedereen die ooit al eens Porto heeft bezocht, zal het met mij eens zijn als ik zeg dat Porto een ondefinieerbare vibe van charismatische kommer uitstraalt. Persoonlijk vind ik Porto een relatief armoedige stad, zeker als je ze vergelijkt met een wereldstad zoals Rome, waar het Colosseum – het Colosseum is slechts 1 voorbeeld van de zovele! – de royale weelderigheid en de culturele grandeur als een icoon van Rome representeert. Porto vergelijken met Rome is als appels vergelijken met peren: zowel Porto als Rome bezit een eigen, typerende atmosfeer. Porto heeft uiteraard ook haar eigen iconische postkaartmonumenten, maar naar ons gevoel ontbreekt net dat tikkeltje copieuze Romeinse grandeur. De oude wijk Ribeira voedt grotendeels deze indruk. Een labyrint van smalle steegjes in kassei, opeengepakte gebouwen en woningen in vervagende kleuren, wasdraden aan balkons die altijd volhangen met linnengoed en rondstruinende straatkatten vormen het typische straatbeeld van de oude wijk. De Ribeira en Praça de Ribeira (het binnenplein) vormen samen het oudste gedeelte van Porto. Wat ooit de belangrijkste economische kern en de culturele grandeur van Porto was, lijkt nu een ietwat verloochend en schamel middeleeuws stadsdeel. Het is echter net dàt povere element dat de Ribeira-zone die charismatische toets geeft. En gelukkig weten bezoekers en toeristen de Ribeira nog steeds te waarderen. Toerisme draait er op volle toeren dankzij de vele cafeetjes, restaurantjes en souvenirshops langs de Cais de Ribeira en houdt de streek vitaal. Het is een uniek stukje erfgoed dat je zéker moet gezien hebben in je leven.

ACS_0005

Livraria Lello Porto

Gesticht door de Lello-broers in 1881, Livraria Lello Bookshop wordt beschouwd als de mooiste boekenwinkel in Europa. Livraria Lello is zonder twijfel een echte architecturale parel in hartje Porto. Bij het binnengaan zullen de torenhoge boekenkasten je de mond doen openvallen. Je blik wordt automatisch doorheen de hele winkel geloodst, van links naar rechts, van boven naar onder. Zelfs het glazen plafond is een kunstwerk op zich. Ogen kom je te kort, want er is zo veel te bewonderen. Elke hoek, elke schap, elk ornament bezorgt je het ‘wauw-gevoel’. Ook de rococo-façade maakt het gebouw één van de bijzonderste in het straatbeeld. Voor het overige is het gebouw opgetrokken in neogotische stijl met een vleugje art déco en art nouveau. Het kroonstuk van dit etablissement is de imposante houten trap in het midden die je brengt naar de bovenste verdieping. Fans van de fictiereeks Harry Potter zullen deze trap ongetwijfeld sterk appreciëren. Wist je dat J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, enkele jaren in Porto heeft gewoond en regelmatig Livraria Lello bezocht? Het verhaal doet de ronde dat Livraria Lello een grote inspiratiebron was voor J.K. Rowling.

Opgelet: je kunt niet zomaar Livraria Lello Bookshop bezoeken. Om toegang te verkrijgen, moet je een toegangsticket kopen. Je betaalt er 4,00 euro voor (maar dit bedrag krijg je terug bij een aankoop). Een bezoek aan Livraria Lello is een grote aanrader en het geld zeker waard.

DSC_0296

6 bruggen riviercruise

Heb je nog steeds niet genoeg van Porto, maar heb je het even gehad met de hoogtes en laagtes van de stad? Dan is een rondvaart op de Douro voor jou de ideale ervaring. Klim aan boord en geniet van een 50 minuten durende boottocht. Tijdens de cruise passeer je de zes bruggen van Porto (en Gaia): Ponte Dom Luís I, Ponte Arrábida, Ponte Infante D. Henrique, Ponte Dona Maria Pia, Ponte São João en Ponte Freixo.

Een ticket koop je ter plaatse of online vanaf 12,00 euro per persoon.

DSC_0393

Karakteristiek Porto

Bijzonder transport

Porto verkennen doe je het best te voet, maar er bestaan ook leuke en comfortabelere alternatieven om dit te doen. Als je besluit Porto te voet te ontdekken, houd dan zeker rekening met de grote hoogteverschillen. In Porto moet je steeds flink wat klimmen en dalen om de highlights te zien. Uiteraard zijn er andere – minder fysiek inspannende – transportmogelijkheden om de stad te verkennen. Dit zijn ze:

 1. Metro do Porto
 2. Teléferico de Gaia
 3. Carro eléctrico do Porto
 4. Funicular dos Guindais
 5. Hop-on Hop-off bus
 6. Toeristentreintje ‘Magic Train’
 7. Tuk tuk
 8. Rondvaart met portboot (Six Bridges Cruise)
 9. Helikoptervlucht
 10. De auto, taxi, fiets
Gastronomie

Portugal is tevens gekend voor zijn traditionele keuken. Vooral de desserts, pasteitjes, taartjes en gebakjes zijn een echte lekkernij.

Wij raden aan:

Ristorante Pizzeria S. Martino Cais de Gaia Prestige
Avenida Diogo Leite 96, Cais de Gaia
Vila Nova de Gaia 4400-111
Portugal
Keuken: Portugees, Italiaans, Mediterraans

Toeristische highlights
 • Estação de São Bento: hét centrale treinstation bekend voor zijn fraaie muurkunstwerk met marineblauwe azulejos
 • Sé Catedral do São Francisco: een 14de eeuwse gotische kathedraal
 • Praça da Liberdade (‘Plein van de Vrijheid’): gelegen langs de Avenida dos Aliados en omringd door een aantal belangrijke gebouwen/monumenten, zoals de Bank van Portugal en het Stadhuis, vormt Praça da Liberdade het hart van Porto
 • Torre dos Clérigos & Igreja dos Clérigos: een immense toren dat samen met de aangebouwde kerk een indrukwekkend hoogtepunt biedt aan alle bezoekers die de 240 treden van de toren durven te trotseren. De toren is 75 meter hoog en verschaft je dus een fenomenaal uitzicht op Porto.
 • Café Majestic: een populair, maar oud cafeetje in Belle Epoque-stijl dat in het begin van de 20ste eeuw zijn deuren opende. In den beginne was Café Majestic de place to be voor kunstenaars, intellectuelen en schrijvers. Je kunt er gezellig een koffietje gaan drinken en genieten van het uitstekende interieur.
Verblijf in Porto

Meer informatie over waar te verblijven in Porto lees je hier.

Tekst en foto’s © hellostefaniee

5 gedachtes over “Ontdek het nostalgisch charisma van Porto

 1. Mijn situatie is net omgekeerd: ik ben tot nu toe alleen maar in Porto geweest, maar Lissabon staat zeker op mijn verlanglijstje. Porto is prachtig! Moet je bezocht hebben in je leven. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.