Porto proeven in Porto

Ontdek Porto’s paradepaardje

Porto is de tweede grootste stad van Portugal en situeert zich langs de Portugese kustlijn aan de Atlantische Oceaan. Deze wondermooie stad staat wereldwijd gekend voor haar eeuwenoude cultuur, boeiende historie en karakteristieke architectuur.

Mensen van over de hele wereld zakken af naar Porto om prachtige kiekjes te nemen vanop de iconische Ponte Dom Luís I, om te kuieren langs de Ribeira of om een kijkje te nemen in de befaamde (en altijd drukbevolkte) Livraria Lello Porto, de boekenwinkel die de schrijfster van de Harry Potter-saga sterk inspireerde.

Porto betovert, er is geen ontkennen aan. Maar hét paradepaardje van Porto is pas de échte reden waarom toeristen massaal afzakken naar Porto en de stad in hun harten hebben gesloten. In Porto kan je immers de beste porto van je leven proeven. 

ACS_0006

‘Neen’ tegen supermarktporto

Porto, de stad, kent ongetwijfeld iedereen. Porto daarentegen, de alcoholische delicatesse, is een volledig ander verhaal. Misschien heb je zelf wel een fles porto staan in de drankkast en drink je af en toe wel eens een glaasje, maar heb je ook al eens porto geproefd die je enkel vindt in Porto zelf? Neem het van mij aan, eens je hebt geproefd van een authentieke porto, dan zal je snel ‘nee’ zeggen tegen een ‘supermarktporto’.

Ik had voordien ook nog nooit porto gedronken of geproefd. Geen druppel. Ik wist niet hoe het smaakte of hoe het werd geproduceerd. Een bezoek aan het prachtige porthuis van Taylor’s Port in Porto bracht daar voorgoed verandering in.

In dit artikel neem ik je mee ‘porto proeven’ in Porto en nemen we een kijkje achter de schermen van één van de oudste porthuizen in Porto.

Porto’s porthuizen

Ben je op citytrip in Porto en op zoek naar een porthuis om er porto te proeven? Dan zal je al snel merken dat er tientallen porthuizen te bezoeken zijn. Welke porthuizen je besluit te bezichtigen, is volledig aan jou. Baseer je op reviews, aanbevelingen, persoonlijke ervaring of portnamen die je bekend in de oren klinken. Porthuizen zijn er in alle vormen en maten, soorten en merken. Je hebt de bekendere namen, zoals Sandeman, Ferreira en Cockburn’s, maar er zijn natuurlijk ook kleinere en minder bekende portkelders, zoals Quinta do Noval of Royal Oporto. Vaker is de porto in kleinere porthuizen bovendien ook iets goedkoper.

Waar bevinden zich de porthuizen?

De porthuizen van Porto vind je in het stadsdeel Vila Nova de Gaia, aan de overkant van de Ribeira-oever. Langsheen de “Avenida Diogo Leite” spot je de meeste porthuizen. Ga je verder landinwaarts, de smalle straatjes in en de heuvel op, dan heb je meer kans om de kleinere porthuizen te ontdekken.

Onze keuze: Taylor’s Port

Tijdens onze citytrip in Porto bezochten wij in totaal een handvol porthuizen. Eén van de porthuizen die ons is bijgebleven, is Taylor’s Port. Het porthuis van Taylor’s bevindt zich niet langs de kade, maar hogerop de heuvel, op zo’n halve kilometer wandelen vanaf Teleférico de Gaia. Het verhaal van Taylor’s Port is erg interessant en de steile wandeling naar boven maakt dit dus meer dan waard. Taylor’s heeft niet alleen een imposante wijnkelder, maar presenteert ook een vernieuwd museum en uitgebreid restaurant waar je iets kunt eten, drinken en, uiteraard, waar je in alle rust Taylor’s porto kunt proeven. Tijdens mooie zomerdagen is het terras van Taylor’s open voor bezoekers, vanwaar je een fenomenaal zicht hebt op de Douro en de golvende skyline van Porto.

DSC_0269

Taylor’s audiotour: boordevol details

Taylor’s Port biedt aan haar bezoekers een audiotour die je volledig op je eentje kunt uitvoeren. Je ontvangt een headset, een plattegrondje van Taylor’s Port en een afstandsbediening waarmee je de audio selecteert tijdens je tour. Er worden uiteraard ook gidsgeleide bezoeken georganiseerd, maar een bezoek met gids reserveer je best ruim op voorhand. Tijdens je persoonlijke audiotour wandel je doorheen het museum en de wijnkelders en luister je naar de geschiedenis en het ontstaan van Taylor’s Port, leer je hoe porto wordt geproduceerd en kom je meer te weten over de verschillende soorten porto.

Op het einde van de tour kom je aan in het restaurant en word je een basic porto tasting aangeboden (inbegrepen in de prijs). Je krijgt een glas witte en een glas rode porto (Extra Dry White en Late Bottled Vintage). Samen met de porto krijg je ook de menukaart voorgeschoteld, waaruit je kunt kiezen voor een extra kaasplankje, een bordje crackers of een schaaltje chocoladetruffels.

Praktische informatie

Openingsuren
Maandag tot en met zondag: van 10.00 uur tot 18.00 uur

Prijzen
Audiotour + port tasting: 12,00 euro / per persoon

Reken minstens twee uur uit voor een bezoek aan het museum, de wijnkelder en de heerlijke porto tasting van Taylor’s Port.

Taylor’s Port
Rua do Choupelo, nº 250
4400-088 Vila Nova de Gaia, Portugal
Tel. +351 223 772 973
Fax. +351 223 742 899
https://www.taylor.pt 

F.A.Q.

1. Wat is porto?

Porto (ook wel ‘port’ of ‘portwijn’ genoemd) behoort tot één van de belangrijkste Europees geproduceerde wijnen. Anders dan de doorsnee wijn is porto een versterkte wijn. Dit gebeurt door een druivensmaak of cognac aan de portwijn toe te voegen tijdens een bepaald moment van het productieproces (net voor het gistingsproces). Deze toevoeging zorgt ervoor dat de portwijn de natuurlijke zoetheid van de oorspronkelijke druif behoudt. Porto smaakt zoet, rijkelijk en zacht in de mond.

2. Waar wordt porto geproduceerd?

Porto wordt niet in de stad Porto zelf geproduceerd, maar verderop in de Dourovallei, in het noorden van Portugal. In die streek wordt al meer dan 2.000 jaar wijn gemaakt en is dus één van ’s werelds oudste wijnbouwgebieden. De wijngaarden van de Dourovallei zijn geclassificeerd als Unesco-Werelderfgoed. Dankzij de combinatie van het Portugese klimaat, de bodem, de druivensoort en de specifieke productie is het onmogelijk om elders het unieke territorium van de Dourovallei te repliceren en om elders portwijn te produceren die officieel als ‘porto’ mag worden bestempeld.

3. Hoe werd/wordt porto naar de stad vervoerd?

Na de delicate productie wordt de portwijn in grote vaten vervoerd vanaf de wijngaarden in speciale boten, ‘barcos rabelos‘ (zie onderstaande foto), naar de kuststad Porto. Volgens de geschiedenisboeken werden de eerste portvaten vervoerd in de 17de eeuw. Aangekomen langs de kade van Vila Nova de Gaia werd de porto geleverd aan de verschillende porthuizen, om er te worden gefermenteerd, gemengd en gebotteld.

DSC_0137

4. Bestaan er verschillende soorten porto?
 • ruby port (de klassieke rode porto)
 • vintage port (een duurzame porto)
 • white port (de klassieke witte porto)
 • tawny port
 • rosé port (een ‘roze’ porto)
5. Wist-je-dat?
 • Wist je dat de naam ‘porto’ of ‘port’ beschermd is? Alleen porto geproduceerd in Porto mag porto genoemd worden.
 • Wist je dat porto niet alleen als aperitief kan gedronken worden, maar ook als dessertwijn of als digestief?
 • Wist je dat porto van oorsprong Brits/Schots is?
 • Wist je dat het alcoholgehalte van porto tussen de 18 % en de 20 % ligt?

Tekst en foto’s © hellostefaniee

2 gedachtes over “Porto proeven in Porto

 1. Wij hebben de portokelder van Calém bezocht, ook de moeite! Een bezoek aan een kelder is iets wat je zeker moet gedaan hebben bij een bezoek aan Porto.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.