Het feeërieke La Vallée de la Hoëgne

La Vallée de la Hoëgne: één van de mooiste natuurgebieden van België

Ergens aan de andere kant van het land, op enkele kilometers van de Belgisch – Duitse landsgrens ligt diep in de Ardennen een feeëriek stukje woud verscholen: La Vallée de la Hoëgne.

Doorwinterde wandelgidsen en professionele reiswebsites beschrijven La Vallée de la Hoëgne als «één van de mooiste natuurgebieden van België». Andere bronnen hebben het dan weer over «een onvergetelijke wandeling langs kabbelende beekjes door ongerepte natuur».

Beoordelingen als deze wekken ongetwijfeld de complete aandacht van natuurliefhebbers en gepassioneerde wandelaars. Ook mijn vriend en ik zijn niet vies van een avontuurlijke hike in de natuur. Een dergelijke beoordeling slaan we helemaal niet gauw in de wind, en al zeker niet wanneer er ons binnenkort zélf een dergelijke trip te wachten staat!

Enerzijds geprikkeld door de fenomenale natuurfoto’s en ontelbare positieve reviews en anderzijds gemotiveerd door onze toekomstige trip, besloten we om dit prachtig stukje België van dichterbij te aanschouwen. We trokken onze beste wandelschoenen aan, gooiden een goed gevulde rugzak over de schouders en gewapend met onze Nikon reden we richting Jalhay-Sart.

DSC_0113

De Ardennen in een notendop

Gelegen in het zuidoosten van het land, vormen de Ardennen een maagdelijk stukje vrije natuur. Kabbelende beekjes, weergaloze natuurreservaten, indrukwekkende watervallen, torenhoge sparrenbossen,  pittoreske dorpjes, slingerende routes dégradées en een variatie aan fauna en flora karakteriseren het stukje België wat de Ardennen of in de volksmond «De Groene Long van België» wordt genoemd.

Ook aan cultuur, folklore en architectuur is er niet te kort. De Ardennen herbergen immers de mooiste burchten, middeleeuwse kastelen en impressionante citadellen van het land. La Citadelle de Dinant is hiervan een uitstekend voorbeeld.

Historici zullen het bovendien met mij eens zijn wanneer ik zeg dat de Ardennen bruut getekend zijn door het stille verleden van de wereldoorlogen. Net zoals in de westhoek, heerst ook in de Ardennen een soort «herinneringstoerisme». Ontelbare sporen van veldslagen en oorlogen leven verder in herdenkingsmonumenten, musea en militaire rustplaatsen. In Bastogne kan je bijvoorbeeld het Bastogne War Museum bezoeken, waar je meer leert over de veldslagen die er hebben plaatsgevonden tussen 1940 – 1945.

Hoewel de Ardennen op amper een figuurlijke steenworp van je deurmat liggen, neemt het grandioze bosrijke laaggebergte je mee naar een compleet andere wereld waar je even volledig tot rust kan komen.

Bruisende beekjes en betoverende bladerdekken

Het paradijselijk stukje groen dat La Vallée de la Hoëgne wordt genoemd, ligt op de valreep in het aardrijkskundig gebied van de Belgische Ardennen. De vallei heeft echter ook geografische banden met de Hoge Venen. De vallei dankt haar mooie naam aan de bruisende rivier La Hoëgne, die recht doorheen de vallei stroomt. La Hoëgne ontspringt in het hart van het natuurpark “De Hoge Venen” (“Les Hautes Fagnes”), nabij Baraque Michel, op ongeveer een kleine 700 meter hoogte, en slingert rustig verder door de Hoge Venen om vervolgens te transformeren in een bruisende stroom bij Le Pont Centenaire. Vanaf Le Pont Centenaire stroomt La Hoëgne aan een aanzienlijk tempo verder door de vallei op ongeveer 380 meter hoogte.

Dankzij de rivier presenteert La Vallée de la Hoëgne zich als een uitstekende gastvrouw om er prachtige natuurwandelingen te maken. De wandeling in de vallei en langs de rivier is op zijn zachtst uitgedrukt een uiterst idyllische wandelroute. Houten, wankelende bruggetjes gespannen over het kronkelende water, groenbemoste boomstronken, het betoverende en kleurrijke bladerdek en reusachtige rotsen zorgen voor een onvergetelijk bosavontuur.

Heb je even nood aan een kleine rustpauze? Langs het wandelpad bevinden zich her en der bankjes om even uit te rusten of om iets te eten.

Leuk om te weten: een aantal leuke watervallen zijn vernoemd naar voormalige Belgische koningen en koninginnen. Bijvoorbeeld: de waterval “Marie-Henriette” en de waterval “Leopold II”.

Le Pont de Centenaire, de naam zegt het zelf, is gebouwd in de jaren ’30 ter herdenking van de 100-jarige Belgische onafhankelijkheid. Een foto van le Pont de Centenaire zie je linksonder. De brug is het resultaat van een mooi staaltje kunst! De setting deed ons persoonlijk denken aan een scène uit de trilogie “The Lord of the Rings“.

Praktische informatie

Adres
Roquez 49
4845 Jalhay-Sart

Vertrekpunt wandeling
Parkeerplaats nabij “Pont de Belleheid” (vertrekpunt aan de rechterzijde)
De parking is bereikbaar via een met de auto doorwaadbare plek in de rivier.

Afstand
± 10 km

Duur
± 3 uur

Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld

Wegwijzer
Volg het blauwe kruis

! honden toegelaten aan de leiband
! geschikt voor alle leeftijden (opgelet: in de wandeling zijn een aantal klimmetjes inbegrepen)
! er zijn 3 mogelijke routes om terug te keren
! voorzie voldoende drinkwater tijdens de wandeling
! gedurende de volledige wandeling begeef je je in de schaduw van het bladerdek, maar voorzie toch zonnecrème voor een aantal zonnige wandelpaden

Download hier de officiële informatiebrochure (pdf) (NL / FR)

DSC_0027

Onze mening

Wij hebben met volle teugen genoten van deze wandeling. De prachtige bosomgeving en het geluid van het stromende water brengen je volledig tot rust. In de wandeling zijn een aantal beklimmingen inbegrepen, maar die trotseer je met plezier, want de ervaring is het meer dan waard. Wij komen hier vast en zeker terug! Een adembenemende aanrader!

Tekst en foto’s © hellostefaniee

DSC_0076

Een gedachte over “Het feeërieke La Vallée de la Hoëgne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.