Ontdek Schotland op z’n puurst

Karakteristiek Schotland

Zeg ik Schotland, dan denk jij ongetwijfeld aan een druilerig klimaat, malt whisky, doedelzakken en het legendarische monster van Loch Ness. Correct! Schotland heeft echter nog véél meer te bieden dan dat. Schotland zit namelijk volgepropt met natuurlijke schatten. En dat terwijl het land in se zelfs niet zo groot is!

Clichébeelden van “Bonnie Scotland” zijn er in overvloed – postkaarten afgebeeld met het verbluffende Eilean Donan Castle, grootmoeders zandkoekjesdozen in tartanmotief, het legendarische beeld van het monster van Loch Ness… Schotland spreekt waarlijk tot ieders verbeelding.

Eerst en vooral kan Schotland allesbehalve eentonig genoemd worden. Een bezoek aan de Schotse Hooglanden in eender welk jaargetijde levert steevast klassieke beelden van de besneeuwde bergtop van Ben Nevis tot kiekjes van de in de zomer geelgebloemde valleien.

Een plek mooier dan de landschappen van de Schotse Hooglanden is bovendien ver te zoeken. Hoewel de sprookjesachtige glens meer dan de helft van het jaar verborgen liggen onder een forse laag hardnekkige mist, slaagt Moeder Natuur erin om steeds meer volk te lokken naar haar ongerepte en grillige Schotse paradijs.

IMG_1353

Eersteklas fauna en flora

Schotland wordt wereldwijd gevierd voor zijn royale wouden, impressionante kasteelruïnes en karakteristieke dierenrijk. Nergens ter wereld vind je zoveel pracht en praal bijeengebracht.

Glinsterende lochs

Typerend voor Schotland zijn de vele meren (of “lochs“). Rijkelijk bezaaid over het hele land weerspiegelen meer dan honderd lochs, rivieren en watervallen de open hemel en de ondergesneeuwde bergtoppen.

Sta je aan de voet van een bergketen of aan de oevers van een loch, dan schieten woorden te kort om het magnifieke en adembenemende gevoel te omschrijven.

DSC_0433

Avontuurlijke glens

Wandel je door een glen, bezoek je een natuurpark of ben je met de wagen op verkenning door de Schotse Hooglanden? Dan zul je vast en zeker merken dat je even alleen bent op de wereld. Op drukke autowegen rijd je vaak tussen mobilhomes of campers, maar op afgelegen paadjes waan je je moederziel alleen, afgezien van die tien schaapjes in de wei.

Hetzelfde scenario geldt voor wanneer je te voet op pad bent. Verken je een glen en of trek je met de rugzak door één van de talrijke voortreffelijke valleien? Dan is de kans groot dat je eventjes niemand tegen het lijf loopt. Je hoort enkel het geluid van de fluitende wind tegen de bergflanken, het gemekker van de schapen in de velden en het botsende geluid van stromend water tegen de rotsen. Het gevoel is onbeschrijflijk; je voelt je één met Moeder Natuur.

Een “glen” is in Schotland een vaak voorkomende term. Een glen betekent een diepe vallei die ontstaan/uitgesleten is door een gletsjer. Een glen is diep en lang en herken je veelal aan de typerende U-vorm.

DSC_0628

De spectaculairste fauna en flora

Ongerepte natuurgebieden, wondermooie valleien en nostalgische bergketens: Schotland heeft het allemaal. De Hooglanden herbergen de spectaculairste fauna en flora van het land. Het is bovendien één van Europa’s allerlaatste ruwe wildernissen en allermooiste natuurparken, onaangeroerd en sprookjesachtig. Het is een plek waar gouden arenden vrij zweven boven de meren en de valleien van de Schotse Hooglanden, waar otters en zeehonden vrolijk in het water tuimelen langs de oevers van de Outer-Hebrides en waar walvissen en dolfijnen het frêle wateroppervlak breken vlak voor de kusten van de Westelijke Hooglanden.

Kortom, de natuur van Schotland betovert haar bezoekers zoals geen enkel ander het kan.

 

Het turbulente verleden van Schotland

De eenzame landschappen en ruïnes van verwoeste kastelen verlaten op bijna elke heuveltop vertellen je vaak meer over de Schotse geschiedenis dan je zou durven vermoeden.

Historiegewijs kent Schotland een chaotisch en gewelddadig verleden. De stereotiepe scène waarbij een rosbehaarde, niet onknappe Schot halfnaakt, zich de longen uit het lijf schreeuwend en met het vlijmscherpe zwaard in de aanslag het drassige oorlogsveld bestormt, spreekt toch toch ieders verbeelding, nietwaar?! #ilovejamiefraser

Het land kende tientallen veldslagen die allemaal een cruciale rol speelden in de (weder) opbouw van de natie. Een van de bekendste veldslagen uit de Schotse geschiedenis is de Slag bij Culloden op 16 april 1746. Deze slag werd op amper een uur tijd gevochten op Cullodenmoor” (veld), op enkele kilometers van de stad Inverness. Het is een veldslag die zelfs tot op vandaag gegrift staat in het geheugen van elke Schot. Op locaties zoals Culloden Moor wordt het verleden terug tot leven gewekt en word je geconfronteerd met het feit dat een land zo klein als Schotland dergelijke bloederige gevechten heeft gekend.

Kortom, bloederige, middeleeuwse oorlogvoering was bijna een net zo banaal tafereel voor de Hooglanders als het druilerige klimaat. Gelukkig zijn tot op heden de gemoederen aanzienlijk bedaard en werd geen enkele conflict meer uitgevochten op Schotse grond sinds 16 april 1746!

Sindsdien ging het tevens alleen maar bergop met de Schotten. Innovatieve uitvindingen, zoals de fiets, de televisie en medicinale ontsmettingsmiddelen, zagen al snel het levenslicht en maakten het triviale leven net dat tikkeltje behaaglijker.

Schotse gastvrijheid & (terechte) Schotse trots

Schotland wint steeds meer aan populariteit bij alle leeftijdsgroepen over de hele wereld. Hoewel het land niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming is (toegegeven, het klimaat is er niet bepaald mediterraans), toch kiezen steeds meer en meer mensen ervoor om de geheimen van Schotland te ontrafelen. Een romantische citytrip naar Glasgow, Edinburgh of Inverness, een inspannende trektocht door de vele glens of een grensverleggende roadtrip door het land: alles is er mogelijk!

Bovendien zijn de openhartige Schotten meer dan trots op hun geboorteland. Ze vertellen je maar al te graag verhalen uit het verleden, verwelkomen je in hun huizen (in Schotland vind je ontzettend veel B&B’s!) en genieten van de eenvoudige dingen in het leven.

De Schotse toeristische industrie neigt tegenwoordig om het natuurlijk werelderfgoed gewiekst uit te spelen, maar de echte Schotse trots schuilt in het distilleren van hun single malt whisky, het al doedelzak spelend marcheren door de straten en hun typisch Schotse keuken.

Schotland biedt één en al geschiedkundige nostalgie, natuurlijke glorie en traditiegetrouwe cultuur en gastronomie. En dat op amper anderhalf uur vliegen vanuit België!

Roadtrippen door de Schotse Hooglanden

Aantrekkelijk, niet?! Vonden wij ook! Daarom vertrokken mijn vriend en ik in mei voor 10 dagen naar de Schotse Hooglanden om er rond te trekken. Wij gingen, ontdekten en vielen in zwijm voor de schoonheid van het land.

In dezelfde reeks:

IMG_1452

Tekst en foto’s © hellostefaniee

 

Een gedachte over “Ontdek Schotland op z’n puurst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.