De mythe van Loch Ness ontrafeld

In de ban van Loch Ness

Loch Ness. Het is één van Schotlands meest mysterieuze locaties en wellicht het allerbekendste meer ter wereld. Het zoetwatermeer is kenmerkend smal, diep en donker en ligt op de Great Glen Fault, een geologische breuklijn die Schotland van oost naar west doormidden snijdt. 

DSC_0135

Prachtig natuurschoon en fenomenale architectuur vind je er ongetwijfeld. In de obscure dieptes van Loch Ness en langs zijn mistige oevers schuilen immers rijke geschiedkundige overleveringen, imposante middeleeuwse kasteelruïnes en ongerepte natuurlandschappen.

De mondiale faam die het meer reeds sinds de eerste eeuw na Christus heeft gescoord, is echter niet te danken aan zijn bijzondere geografische en culturele karakteristieken. Althans, niet volledig. Het is namelijk Nessie, het legendarische lange, groene wezen, dat zou vertoeven in de onmetelijke dieptes van het meer, die zorgt voor de mythische glorie van Loch Ness.

Ontelbare getuigenissen, de één al wat gekker dan de ander, duiken om de haverklap op. Geef toe, er is geen enkel kind, man of vrouw die nog nooit van het monster van Loch Ness heeft gehoord. De mythe van Loch Ness spreekt waarlijk tot ieders fabelachtige verbeelding.

Nessie, het monster van Loch Ness

Speculatie over het bestaan van Nessie begon reeds in de vroege jaren ’30. De moderne waarnemingen begonnen toen ene Aldie Mackay beweerde een ‘enorm wezen met het lichaam van een walvis in het water‘ te hebben zien rollen. Een ander verslag had het dan weer over een koppel dat toentertijd langs het meer reed en achteraf beweerde een langwerpig wezen te hebben gezien in het midden van het meer.

’s Wereld meest bekende mythe was geboren. In 1934 publiceerden kranten de fameuze en controversiële zwartwit foto (‘Surgeon’s Photograph‘) waarop een lange, gebogen ‘nek’ en hoofd te zien was. Een prent dat in ieders geheugen gegrift staat. Even later kwam aan het licht dat de foto een flauwe grap was.

Maar daar bleef het echter niet bij. Sinds de jaren ’30 werden al meer dan duizend getuigenissen vastgelegd op de gevoelige plaat. De gekte rond Nessie en de zoektocht naar het plesiosaurusachtige monster kreeg in de loop der jaren steeds meer vaste voet aan de grond. Nessie-fanclubs werden opgericht, talloze speurtochten werden aangevat om maar een glimp van het beest op te vangen, mensen van over de hele wereld zakten af naar Schotland om Nessie met eigen ogen te zien.

De hele situatie had natuurlijk een immense impact op Schotland. De Nessie-gekte resulteerde in een toeristische ontplooiing van de streek en een economische bloei. Al snel ontsproot Nessie (en Loch Ness) in een belangrijke toeristische attractie. Het monster van Loch Ness evolueerde tot een nationaal icoon.

Wat met al die zogenaamde ooggetuigenissen dan?

Bezoekers die beweren Nessie gezien te hebben, hebben niets meer gezien dan een rimpeling in het water of een voorbijdrijvende boomstronk. Geologen zijn ervan overtuigd dat deze ‘sightings’ van Nessie niets meer betekenen dan luchtbellen in het water, veroorzaakt door minieme aardbevingen onder het aardoppervlak onder het meer.

Kortom, zijn het verhaal van Nessie en de honderden getuigenissen pure kwakzalverij of schuilt er toch een stukje waarheid in? Wetenschappers kunnen tot op vandaag nog steeds geen wetenschappelijk bewijs van het bestaan van het monster op tafel leggen. Maar kan ook het tegendeel worden bewezen?

DSC_0147

Het buitengewone karakter van Loch Ness

Het leidt geen twijfel dat Nessie één van ’s werelds favoriete en meest besproken monsters is. De plek waar ze zou vertoeven, is echter even boeiend.

Diep in de Schotse Hooglanden, op de geologische breuklijn (de Great Glen Fault (GGF)) tussen Inverness en Fort Wiliam ligt Loch Ness, het grootste zoetwaterbinnenmeer van Schotland.

Het buitengewone karakter van het meer schuilt zich o.a. in deze frappante  cijfergegevens en feiten:

 • oppervlakte: 56,4 km²
 • lengte: 39 km
 • maximale breedte: 1,6 km
 • maximale diepte: ± 270 m (ten noorden van Urquhart Bay)
 • volume: 7,3 km³ (Nou, vind in dat watervolume maar eens een beest terug!) 
 • onderwaterzicht: 0 op 9 m (door het hoge veengehalte)
 • Loch Ness bevriest nooit
 • Loch Ness staat in verbinding met ± 40 beekjes en acht grote rivieren

Toerist in Schotland: Cruisen op Loch Ness

Het in mysterie gehulde Loch Ness is niet alleen een uitstekende plek voor aangename natuurwandelingen of gezellige picknicks, maar je kan er ook cruisen.

Met het team van Jacobite Cruises wordt het een makkie om Nessie te spotten! Tijdens de boottocht op het meer dompelt het team je onder in de vele verhalen van Loch Ness en haar loerende huisdier.

Jacobite Cruises biedt verschillende tours en cruises aan die vertrekken vanuit:

 • het busstation in Inverness
 • Tomnahurich Bridge
 • Dochgarroch Lock
 • Clansman Harbor
Onze keuze

Tijdens ons bezoek aan Loch Ness kozen we voor de ‘Freedom‘ tour met Jacobite Cruises. Dit is een twee uur durende boottocht op Loch Ness, met een bezoek aan Urquhart Castle, één van Schotlands mooiste kastelen. Een echte aanrader!

DSC_0136

Onze mening

Denk je aan Schotland, dan denk je ook aan Loch Ness en Nessie! Een bezoek aan dit meer is een absolute must tijdens een rondreis in Schotland.

Hoewel wij niet geloven in het fabelachtige bestaan van Nessie, toch was het verbluffend om te merken hoe sterk deze mythe leeft in Schotland. Nessie is meer dan een toeristische attractie. Het is een Schots icoon, een icoon dat spreekt tot de verbeelding van de hele wereldbevolking, een traditie en een (bij-)geloof dat mensen bij elkaar brengt en een reden om je fantasie de vrije loop te laten.

Ons bezoek aan het mistige Loch Ness was meer dan geslaagd: het was een onvergetelijke ervaring van wereldklasse.

P.S. Wij hebben Nessie helaas niet gespot! 

Tekst en foto’s © hellostefaniee

3 gedachtes over “De mythe van Loch Ness ontrafeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.