Op kastelentocht door Schotland: Urquhart Castle

Met meer dan 3.000 kastelen op zijn curriculum vitae heeft Schotland er een aardig aantal in zijn arsenaal. De Schotse kastelen behoren zonder twijfel tot de meest iconische ter wereld. Urquhart Castle is er zo één van.

DSC_0181

Strategische perfectie

Gelegen aan de mistige oevers van het mysterieuze Loch Ness, verschuilen de ruïnes van Urquhart Castle zich diep in de Schotse Hooglanden. Gebouwd op een stevige rots en uitkijkend over één van de beroemdste meren van Schotland toont het kasteel zijn oorspronkelijke en uitmuntende strategische machtspositie.

Turbulente geschiedenis

Met meer dan 1.500 jaar geschiedenis in de kiemen is dit één van Schotlands oudste burchten. En daardoor is het tegelijk ook één van de meest bezochte in Schotland. Zonder twijfel onderging dit kasteel de meest dramatische en zwarte hoofdstukken van de Schotse historie, maar inspireerde het daarentegen ook menig poëten en tierde het welig in zijn gloriedagen.

Reeds sinds de eerste fundamenten werden gelegd, kende het middeleeuwse Urquhart Castle (afgeleid van het Gaelische ‘Airdchartdan‘) verschillende bloederige invasies. Tussen de 13de en de 17de eeuw werd de vesting diverse keren het slachtoffer van Schots-Brits getouwtrek tijdens de Onafhankelijkheidsoorlogen. Urquhart Castle was in de eerste plaats een militair bolwerk met een uitstekende strategische ligging. Het kasteel kijkt vanop een rotsachtige klif over op het meer en domineert het hele gebied.

Uit de vroegste archeologische opgravingen en ontdekkingen ter plaatse leiden wetenschappers af dat de eerste stenen van het kasteel werden gelegd in de 13de eeuw. Enkele historische vondsten dateren zelfs terug tot de 5de – 11de eeuw, maar hier tasten geschiedkundigen helaas wat in het duister, want geen enkel geschrift uit deze periode overleefde de tand des tijds.

Doorheen de jaren kende de burcht zowel Schotse overheersingen, als Britse veroveringen. Oorspronkelijk behoorde Urquhart Castle tot de Schotse kant. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlogen stond Urquhart Castle symbool voor de Schotse weerstand: het was zowat het enige kasteel in de Schotse Hooglanden dat standhield tegen de zware invasies van het Britse leger.

Na heel wat eindeloos getouwtrek, bombardementen en bloederige belegeringen viel het kasteel op het einde van de 17de eeuw terug in handen van de Jacobieten, de Schotse rebellie die tevergeefs had gepoogd om de katholieke en rechtmatige ‘Bonnie Prince Charlie’ terug aan de macht te brengen. Urquhart Castle werd tijdens die rebellie een militair garnizoen. Het waren de Jacobieten zelf die het fort in 1692 moedwillig opbliezen om te voorkomen dat de vijand het bolwerk ooit nog zou kunnen gebruiken.

In de late 17de eeuw raakte het middeleeuwse kasteel uiteindelijk in verval en stortte in 1715 een groot deel van de toren in tijdens een hevige storm.

Sindsdien werd Urquhart Castle nooit meer heropgebouwd en transformeerde de eens machtige vesting in een nostalgische ruïne.

In het begin van de 20ste eeuw belandde de site in handen van Historic Environment Scotland, die het kasteel netjes opfriste en uitdoste voor het publiek, waardoor het tot op vandaag nog steeds één van de populairste kastelen is in Schotland.

 

Het domein verkend

De ruïnes van Urquhart Castle spreken tot ieders verbeelding. Hoewel ze tegenwoordig slechts een schim zijn van wat ze ooit waren, toch verleiden ze nog steeds menig bezoeker en begerig historicus. Een bewegwijzerde wandeling door de markante site van de eeuwenoude vesting vertelt meer over het leven in Urquhart Castle.

Unieke uitlegborden: informatief én ludiek

Een bezoek aan Urquhart Castle bestaat niet enkel uit een snelle wandeling tussen nietszeggende rotsblokken. Nee, Historic Environment Scotland heeft ervoor gezorgd dat bezoekers als het ware tijdens hun wandeling door het kasteel sito presto terug worden gekatapulteerd naar het middeleeuwse verleden. En dit allemaal dankzij de her en der informatieve, educatieve en ludieke uitlegborden langs de wandelpaadjes. Die uitlegborden schetsen niet alleen historische feiten, maar tonen je ook interessante foto’s en vertellen je grappige fun facts over het leven in Urquhart Castle. Dit maakt de wandeling des te boeiender!

En dan betreed je het kasteel …

Urquhart Castle staat erom gekend een waar militair bolwerk te zijn geweest gedurende enkele eeuwen. Vanuit militair-strategisch standpunt was het dan ook niet meer dan logisch dat de toegang tot het kasteel destijds niet zomaar werd prijsgegeven. Dankzij de uitstekende ligging van de burcht – drie zijden van het kasteel zijn omringd door Loch Ness – was (is) er maar één hoofdingang via land. Vooraleer je deze hoofdingang bereikt, staat je nog een heuse gracht te wachten, die destijds werd overbrugd met een ophaalbrug (tegenwoordig kan je via een massieve houten wandelbrug het kasteel betreden). Op het einde van de wandelburg over de slotgracht staat het poorthuis. Sla je linksaf aan het poorthuis, dan ga je richting de grote toren, vanwaar je een fenomenaal zicht heb op de prachtige omgeving en Loch Ness. Sla je rechtsaf, dan wandel je richting de rest van de site, waar je meer te weten komt over het leven van de bewoners, aanschouw je de plek waar eeuwen geleden graan werd gedroogd, waar zich de keuken bevond en waar de werkplaats van de smid was en kan je binnenkijken in de gruwelijke kerker van het kasteel.

DSC_0208

Ook niet te missen

  • het toeristische bezoekerscentrum
  • een historische kortfilm over Urquhart Castle
  • het panoramische terras

Praktische informatie

Urquhart Castle – GPS: IV63 6XJ

Openingsuren
van 26 maart tot 30 september: 09.30 uur – 18.00 uur
van 1 oktober tot 31 oktober: 09.30 uur – 17.00 uur
van 1 november tot 31 maart: 09.30 uur – 16.30 uur

Toegangsprijzen
Volwassene: 9 pond
Kinderen: 5,40 pond

Bezoek de website

Onze mening

Urquhart Castle was het eerste kasteel dat we verkenden tijdens onze rondreis in Schotland. Wij bezochten Urquhart Castle in combinatie met de boottocht op Loch Ness met het team van Jacobite Cruises. Een eerste glimp van de indrukwekkende vesting vingen we reeds op vanop de boot en laat ik je eerlijk zeggen: wat was dit een fantastische eerste glimp! De ruïnes van het kasteel liggen op een stevige rotsformatie aan de oevers va het mistige Loch Ness: de locatie in se is één en al glorie. Gooi daarbij nog een aantal imposante torenhuizen en een educatieve wandeling in de mix en het plaatje is af! Wij hadden exact één uur om op wandel te gaan in het kasteel. Een uur is voldoende, dan heb je het wel allemaal gezien, gelezen en gefotografeerd.  Laat zeker de ludieke informatieborden niet aan je voorbijgaan! Vergeet die duffe museumborden, de uitlegborden van Urquhart Castle brengen je zelfs aan het lachen, wat het bezoek des te aangenamer maakt, zeker voor kinderen. Wat ons aan het lachen bracht, is het bord dat een fun fact vertelde over de middeleeuwse paarden die ruiters bereden tijdens een veldslag. Vooral het feit dat die ‘middeleeuwse paarden’ eigenlijk pony’s waren, deed ons even grinniken. Wat een zicht moet dat zijn geweest..

Kortom, Urquhart Castle is een must see voor elke kastelenliefhebber. Schotland heeft er meer dan 3.000 in zijn arsenaal, maar Urquhart Castle verovert steevast een plaatsje in de top tien.

DSC_0185

Tekst en foto’s © hellostefaniee

3 gedachtes over “Op kastelentocht door Schotland: Urquhart Castle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.