Speelse dolfijnen spotten in Schotse wateren

Schotland, het land waar wildlife welig floreert 

In het meest noordwestelijke stukje van Europa ligt het mooie land der Schotten. 

Esthetisch geprezen door menig poëten, passioneel geliefd door menig wandelaars en visueel geloofd door menig fotografen behoort Schotland tot die speciale categorie van idyllisch artistieke en cultureel buitengewone vakantiebestemmingen. 

Schotland is het land waar niet alleen de whiskey rijkelijk vloeit of waar loslopend vee het verkeer domineert; het is overigens het land waar fenomenale wildlife welig floreert. 

En dat is niet uitzonderlijk. Omringd door drie zeeën wordt Schotland niet voor niets het land van de ontelbare lochs, bruisende rivieren en imposante kanalen genoemd. De Schotse wateren vormen idealiter de natuurlijke habitat van heel wat water(zoog)dieren, zoals dolfijnen, zeehonden, dwergvinvissen en in de verste zeeën: de orka’s. 

Het is dan ook zonder enige twijfel een levenservaring van jewelste om deze prachtige dieren van dichtbij te kunnen en mogen zien. Niet in gevangenschap, maar in hun eigen biologische en vrije leefomgeving.

DSC_0900

Hebridean Whale Cruises 

Tijdens onze tiendaagse rondreis in Schotland eind mei deed zich de buitenkans voor om wildlife te gaan spotten op zee, ten noordwesten van de Schotse grillige kust.

Tot de Schotse waterwildlife behoren witsnuitdolfijnen en grijze dolfijnen, dwergvinvissen en gewone vinvissen, grijze zeehonden, otters en zelfs orka’s.

Een wildlife whale cruise is weliswaar niet zo’n goedkope activiteit. Wij telden ongeveer 50 pond neer per persoon. Het is echter wel een once in a lifetime opportuniteit. Laten we dit gewoon doen”, overtuigde m’n vriend me. “Hoeveel keer in je leven krijg je de kans in je schoot geworpen om vrije dolfijnen vanop een meter afstand te zien met eigen ogen?

Dolfijnen in vrije natuur zien? Dat moet je mij geen twee keer vragen. Zonder enige aarzeling boekten we op de website van Hebridean Whale Cruises twee tickets voor een twee uur durende wildlife cruise in Schotse wateren.  Dolfijnen, here we come!  

DSC_0893

Het is zover: vandaag varen we uit  

Wanneer de dag van de wildlife cruise uiteindelijk aanbreekt, zijn mijn vriend en ik een tikkeltje nerveus. Geen van ons heeft immers al ooit in een open speedboot gezeten, die bovendien de Schotse wateren aan een aanzienlijke snelheid afzoeft, proactief op zoek naar dwergvinvissen, dolfijnen en – als het geluk even meezit – orka’s. 

Wat als zo’n orka op enkele meters van de boot plots boven water komt, een duik neemt en de boot doet kapseizen? Toegegeven, de schrik zit in onze kleren, maar de curiositeit naar de excursie en de belevenis in se overtreft onze nervositeit. 

Bij het ochtendgloren vertrekken we met de auto richting Gairloch, een pittoresk vissersdorpje aan de westelijke kust van de Schotse Hooglanden. We parkeren onze huurwagen anderhalf uur later aan de haven, nemen onze spiegelreflexcamera in de hand en wandelen richting receptie. Snel werpen we een blik op de boot die ligt te dobberen aan de kade en op ons ligt te wachten. Oef, gerustgesteld! Het is geen duchtige jacht, maar gelukkig ook geen flauw roeibootje. 

De boot waarmee we het water opgaan, is de “Orca 1”, een “Rigid Inflatable Boat” (afgekort: RIB). De Orca 1 is een solide, opblaasbare rubberspeedboot, voorzien van 12 passagierplaatsen (+ kapitein). Een uiterst indrukwekkende boot voor eenieder die ermee kennismaakt voor de eerste keer. 

Briefing

Voor het instappen krijgen alle passagiers, onder wie ook wijzelf, een beknopte briefing van de do’s & don’ts tijdens de wildlife whale cruise. De instructrice van Hebridean Whale Cruises staat erop dat elke passagier een veiligheidsuitrusting (een overall en een fluo reddingsvet) aantrekt ter bescherming, want bij volle snelheid van de boot kunnen de golven wel eens hevig opspatten tijdens scherpe manoeuvres – dit hebben we werkelijk aan den lijve ondervonden! 

Daarnaast adviseert de instructrice de groep om er rekening mee te houden dat het op zee verraderlijk koud kan zijn, ondanks dat de zon ondertussen volop schijnt en de temperaturen reeds de hoogte inschieten. Een muts, handschoenen, zonnebril (en sjaal) zijn aangeraden accessoires om mee te nemen op tocht. Een laagje zonnecrème wordt ook aanbevolen, want de combinatie water-zon-wind staat garant voor zonnebrand. 

Zo gezegd, zo gedaan. Volledig klaargestoomd, beveiligd en beschermd tegen zonnebrand stappen we de boot op en nemen we plaats. Na een korte speech van de kapitein zet de RIB onmiddellijk koers richting zee. 

De horizon afschuimen

Zich goed vasthouden aan de veiligheidshendels is een must, want de boot botst op en neer op de golven terwijl het zoute zeewater in ons gezicht spat. Vol spanning en emotie richten we onze ogen op de horizon en schuimen we het wateroppervlak af, op zoek naar leven. 

DSC_0889

Elke waterrimpeling, elke golf, elke weerspiegeling op het wateroppervlak zet ons op een dwaalspoor en laat ons in de waan wildlife te hebben gespot. Niets is echter minder waar. Na 20 minuten varen, levert onze cruise nog steeds niets op. De teleurstelling groeit… 

En dan gebeurt het.

Terwijl we verder de zee opvaren, ontvangt de kapitein een boodschap van een lokale vissersboot. Die boodschap luidde dat een school gewone dolfijnen enkele kilometers verderop was gespot. “Yes!”, denkt elke passagier. “We hebben prijs!”. De kapitein benadrukt dat, als we ervoor kiezen om de school dolfijnen achterna te gaan, er helaas amper tijd overblijft om andere wildlife op te zoeken, want de plek waar de dieren zijn gesignaleerd, ligt op enkele kilometers varen. Iedereen gaat akkoord, want de kans dat we echt dolfijnen te zien krijgen, is vrij reëel. 

En al gauw zet de kapitein koers naar de doorgegeven coördinaten. Na ruim een halfuur op volle snelheid te hebben genavigeerd, arriveren we op onze locatie. 

Na enkele minuten dobberen op het glinsterende water zien we in de verte dolfijnen boven het water springen. Wat een spektakel! De dolfijnen zwemmen dichter en dichter naar onze RIB. Zo dicht zelfs dat we ze bijna kunnen aanraken! Een koppel spelende dolfijnen zwemt onder de boot door, breekt het wateroppervlak en springt elegant en simultaan de lucht in. Nog nooit in mijn hele leven heb ik zo’n gracieuze dieren ontmoet. De dolfijnen zwemmen zo snel verder als ze onze boot tegemoet waren gekomen. Binnen enkele zeldzame minuten is de show – helaas – voorbij. 

dsc_0853

 

Het zit er bijna op

Net omdat we zo ver op zee zijn uitgevaren, zitten onze twee vaaruren er bijna op en is het alweer tijd om terug te keren naar de haven. 

Volgens de kapitein, een gepassioneerd wildlife liefhebber en grote dierenvriend, was het bovendien vrij ongebruikelijk dat dolfijnen reeds zo vroeg in het jaar zo dicht bij de kusten vertoeven. Blijkbaar hebben we dus geluk gehad met deze wildlife spotting! 

Afgezien van de dolfijnen was de cruise ietwat mager op vlak van gespotte wildlife. Dwergvinvissen hielden zich gedeisd ver onder het wateroppervlak en de orka’s lieten zich al helemaal niet zien (toegegeven, het was een long shot, maar orka’s leven normaliter veel verder in zee dan de locaties die wij hebben bezocht). 

DSC_0850

Fotogenieke papegaaiduikers

De dieren waar ik persoonlijk het meest nieuwsgierig naar was, waren de papegaaiduikers. Een papegaaiduiker is een soort vogel, herkenbaar aan de typisch zwartwitte kleur en de felgekleurde bek. Een papegaaiduiker is helemaal niet groot (30 – 40 cm) en weegt minder dan 1 kg. Deze fotogenieke vogels leven uitsluitend in het noordelijk halfrond, aan de kuststreken in de koudere gebieden. De noordelijke kusten van Schotland (o.a. de Hebriden) zijn dus ideaal territorium voor de papegaaiduiker.  Zoek je een foto op van deze schattige papegaaiduiker, dan merk je al snel waarom ik zo’n fan ben van deze prachtige vogel. 

Tijdens onze wildlife whale cruise onderschepten we (in de verte) helaas slechts een handvol papegaaiduikers; we hadden helaas te weinig tijd om ver genoeg te varen naar hun noordelijke habitat.  

DSC_0883

Terug aan land

Terug in de haven, trekken we snel onze dikke en veel te warme veiligheidsuitrusting uit en bedanken we de crew van Hebridean Whale Cruises voor de prachtige ervaring. We besluiten om nog even een wandeling te maken door Gairloch om daarna terug te keren naar onze verblijfplaats.

Na deze fantastische cruise te hebben meegemaakt, weten we zeker dat dit niet onze laatste boottocht was, hier in het mooie Schotland.

DSC_0861

Praktisch

Ben je overtuigd om ook een ticket te boeken voor een wildlife cruise op zee met Hebridean Whale Cruises? Hierna vind je praktische informatie.

Adres en contactgegevens 
Hebridean Whale Cruises
Pier Road
Gairloch
Scotland
IV21 2BQ
Email: info@hebridean-whale-cruises.co.uk

Booking
Telefonisch: 01445 712 458
Online: klik hier 

Stuur je foto’s op (met vermelding van je naam (en land)) en wordt gepubliceerd op de website: photos@hebridean-whale-cruises.co.uk

Tekst en foto’s © hellostefaniee

3 gedachtes over “Speelse dolfijnen spotten in Schotse wateren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.