Logement in Schotland: een heus avontuur

Yay! De zomer is in het land

Hoera! Het is zomer en dat betekent: zon, zee, strand en vakantie! 

Ga je deze zomer op vakantie naar Schotland? Fantastisch! Stippel een avontuurlijke roadtrip uit om de stoutmoedige avonturier in je los te laten of organiseer een romantische citytrip voor je geliefde in één van de verbluffende steden van Schotland. Er is voor elk wat wils! 

Als uiterst polyvalente en unieke vakantiebestemming presenteert Schotland een uitgebreide variëteit aan logement aan haar bezoekers. Van fancy hotelsuites tot een tentje in een schapenveld in de Schotse Hooglanden: alles is er mogelijk. 

Mijn vriend en ik verbleven tijdens onze rondreis 11 dagen en 10 nachten in de Schotse Hooglanden. Waar we verbleven, hoeveel het ons kostte en hoe we ons logement organiseerden, lees je verder in dit artikel.

Schermafbeelding 2018-07-15 om 16.19.24

Logement

1/ kamer in Inverness
2/ camping in Cannich
3/ B&B in Inverinate
4/ camping in Morvich
5/ hotelkamer in Glasgow

Verblijf 1: kamer in Inverness
→ Castle View Accommodation

Onze roadtrip startte in Glasgow (onderaan de kaart), aan de internationale luchthaven. We huurden een wagen en reden richting Inverness (bovenaan de kaart), de hoofdstad van de Schotse Hooglanden.

IMG_1143

Na enkele uren op de baan arriveerden we uiteindelijk aan ons verblijf in Inverness. We parkeerden de auto, zwierden onze rugzakken over onze schouder en wandelden naar het huisje waar we een kamer voor 2 nachten hadden geboekt op Booking.com.

De eerste indruk van onze kamer was niet om over naar huis te schrijven. Om te beginnen was er geen receptie aanwezig (hoe moesten we ons in godsnaam aanmelden?), wat resulteerde in een heuse en verwarrende zoektocht naar niet alleen de kamer, maar ook hoe alles er in zijn werking ging (zoals de gratis wifi, de bijzondere deursloten, de code van de voordeur, etc. …). Na ten lange leste te hebben ontdekt hoe we onze slaapkamerdeur op een veilige manier konden sluiten en ons materiaal in de kamer konden achterlaten, drong het tot ons door dat we terecht waren gekomen in een uiterst erbarmelijk verblijf. Van hygiëne had de verhuurder duidelijk nog nooit gehoord. De badkamer stonk vreselijk (en was bovendien gemeenschappelijk!), de vloer lag er overal vuil bij (tapis plein) en de lakens op ons bed roken eerder muf dan lentefris. Het viel ons daarnaast onmiddellijk op dat de muren flinterdun waren; we hoorden alles wat de buren vertelden.

Kortom: veel tijd spendeerden we niet in ons verblijf. We brachten er de noodzakelijke 8 uur slaap door en de gemeenschappelijke badkamer diende enkel voor het meest essentiële gebruik.

Praktisch

Castle View Accommodation
28 Ardconnel Street
Inverness
IV2 3EX – Scotland

 Pluspunten

  • ideale ligging: centraal en vlakbij het kasteel van Inverness

Minpunten

  • onhygiënisch en wansmakelijke stank
  • onevenredige prijs-kwaliteit
  • geen service / geen receptie
  • gemeenschappelijke badkamer
  • pover gebouw (flinterdunne muren, onverzorgd, ouderwets)

Kostenplaatje

50 pond per persoon/2 nachten

Onze mening

Need we say more? Wij waren niet te spreken van dit etablissement (en de service) en bijgevolg raden we het dus ook helemaal niet aan! Het enige pluspuntje aan dit verblijf is de centrale ligging en het (beperkte) zicht op het kasteel van Inverness.

Verblijf 2: camping in Cannich
→  Cannich Caravan & Camping Park

Ons tweede verblijf behoorde tot een heel ander kaliber. Voor de twee volgende nachten (en dagen) gingen we namelijk kamperen met de tent op een camping in Cannich.

Het dorpje Cannich ligt op ongeveer een halfuurtje rijden van Drumnadrochit, vlakbij Loch Ness. Cannich vormt een kleine gemeenschap op zich met een school, kerkje en supermarkt. De grootste troef van Cannich is zonder twijfel de camping, waar voornamelijk hikers, die de Glen Affric Kintail Way trotseren, er hun tentje opzetten voor de nacht. Je kunt er ook een camping pod huren, waar je geniet van iets meer comfort.

Op de camping zijn prima sanitaire voorzieningen voorhanden, waar je een deugddoende warme douche kunt nemen na een inspannende wandeltocht. Ook is er een indoor wasruimte met wasmachine en droogkast voorzien om je kledij te wassen.

Tijdens ons tweedaagse verblijf op de camping werden we geconfronteerd met heel wat regen, wind en kou. Het was eerlijk toegegeven niet gemakkelijk om ’s nachts warm te blijven, als je enkel maar een tentzeil boven het hoofd hebt. Tijdens zo’n regenweer werd het al snel klam in de tent. We waren dan ook meer dan tevreden toen de zon op de dag van ons vertrek doorbrak en we ons wat konden opwarmen (en de tent kon opdrogen om op te bergen).

Kortom, deze camping in Cannich biedt alle comfort aan een doortrekkende wandelaar of meerdaagse kampeerder en dit aan een democratische prijs. 

DSC_0300

Praktisch

Cannich Woodland Camping
Cannich  – Strathglass
Highlands of Scotland
IV4 7LN
01456 415364
enquiries@highlandcamping.co.uk

Pluspunten

+ prachtige en rustgevende ligging vlakbij Glen Affric National Nature Reserve
+ voldoende persoonlijke ruimte voor tent (en wagen)
+ prima sanitaire voorzieningen (aparte douchecabines)
+ waszone met wasmachine en droogkast
+ gratis wifi
+ mountainbike verhuur
+ kindvriendelijk
+ mogelijkheid tot ontbijt in Bog Cotton Café (op de camping)
+ mogelijkheid tot huren van een camping pod
+ sommige tentpitches hebben een elektrische aansluiting (meerkost)
+ picknickbanken
+ gratis informatieflyers aan de receptie
+ er is een gezellige pub in het dorpje waar je voor een democratische prijs een heerlijke maaltijd krijgt (en de typisch uitbundige Schotse sfeer krijg je er gratis bij!)

Minpunten

– de stenige ondergrond was niet ideaal voor het vastmaken van een tent

Kostenplaatje

9 pond per persoon per nacht 

Onze mening

Deze camping is veruit één der beste in de Schotse Hooglanden. Het is er erg rustig (temidden Glen Affric National Nature Reserve), de eigenaar biedt een persoonlijke service en is een uiterst vriendelijk en joviale man. Vanuit de camping zijn daguitstappen een ideale manier om de omgeving te verkennen. Zo kun je een prachtige natuurwandeling maken naar Dog Falls en Plodda Falls.

Wij hebben met plezier onze tent opgezet op het grasveld van deze camping en komen hier zeker nog eens terug!

DSC_0301

Verblijf 3: B&B in Inverinate
→ Grianan House

Het derde verblijf tijdens onze Schotse roadtrip neemt ons mee naar Inverinate, een dorpje aan de westkust van de Schotse Hooglanden en gelegen vlakbij het fameuze Eilean Donan Castle.

Mijn vriend en ik hadden besloten om voor 1 nacht een kamer te huren in een Bed & Breakfast. We hadden vooraf geen kamer gereserveerd; onze beslissing was erg last minute. Gelukkig is er in Schotland (vooral in de toeristische streken) een overvloed aan B&B’s. Het merendeel van de bevolking in deze toeristische streken tovert hun woning om tot een bescheiden B&B om op die manier roadtrippers of hikers de kans te geven om voor een korte periode te genieten van een comfortabele slaapplaats. Deze B&B’s zijn een gigantisch succes! En dat is ook de Schotse bevolking niet ontgaan. Steeds meer B&B’s springen als paddestoelen uit de grond, en maar goed ook, want de Schotse Hooglanden worden steeds populairder. Het hele concept is zonder twijfel een win-win-situatie voor beide partijen en dat is overduidelijk zichtbaar!

Het is een fluitje van een cent om een B&B op te sporen. Langs de weg staan namelijk bewegwijzering waarop in grote letters ‘B&B’ staat en waarop bovendien ook wordt vermeld of er op dat moment ‘vacancies‘ of ‘no vacancies‘ zijn. Handig, niet?! In het hoogseizoen raad ik aan om op voorhand een kamer te boeken in dergelijk etablissement, want in die periode kan het er erg druk zijn.

Mijn vriend en ik hadden het geluk een aantal B&B’s te hebben gespot tijdens onze route waar nog vrije kamers ter beschikking waren. We kozen een B&B, parkeerden onze huurwagen op de hellende oprit van het huis en belden aan. Een uiterst vriendelijke gastvrouw (Julie) leidde ons naar binnen, toonde ons onze kamer en gaf ons wat informatie over de streek, de B&B en prees ons een aantal restaurantjes aan waar we heerlijk konden gaan dineren. Onze kamer had alles waarnaar we verlangden: een vederzacht bed, privacy en een smetteloze en-suitebadkamer. Hier, in Grianan House, zouden we vannacht een hemelse nachtrust hebben!

DSC_0454

Een B&B zonder ontbijt is als Schotland zonder whiskey. De gastvrouw van Grianan House bood ons de ochtend nadien een continentaal ontbijt aan (je kent het wel, een typisch Schots ontbijt). Ik moet zeggen, die toast met scrambled eggs en versgeperst fruitsap: verrukkelijk!

Praktisch

Grianan House 
Inverinate
Kyle of Lochalsh
IV40 8HE
Phone: 01599 511212
E-mail: info@griananhouse.co.uk

Kostenplaatje

70 pond voor 2 personen voor 1 overnachting + ontbijt 

Onze mening

Grianan House maakte ons verblijf compleet. John en Julie, de gastheer en – vrouw, hebben ons in de watten gelegd en ervoor gezorgd dat we ons thuis voelden in hun huis. We hebben een heerlijke nachtrust gehad, genoten van een verfrissende douche en hebben een verrukkelijk ontbijt geproefd. Het is zeker de moeite waard om een overnachting te boeken in Grianan House. Topkwaliteit.

Verblijf 4: camping in Morvich
→ Morvich Caravan Club Site

De volgende etappe van de roadtrip leidde ons dieper de Schotse Hooglanden in, richting Morvich.

In Morvich sloegen we opnieuw onze tent op om er een vijftal nachten door te brengen. We verbleven op een uitgestrekte camping, gekend bij wandelaars, maar ook geliefd bij langdurige kampeerders. Morvich Caravan Club Site is een uitmuntend verzorgde campingsite gesitueerd aan de voet van de bergketen, de Five Sisters, in Glen Affric.

Deze camping biedt niet alleen plaats voor tenten, maar voorziet ook ruimte voor caravans en mobilhomes. Er is een grasterrein voorzien speciaal aangelegd voor tentkampeerders.

Je kunt je hele vakantie op deze camping spenderen, want hier heb je werkelijk niets te kort: er is een kleine shop, een waszone, een televisiekamer, gratis wifi, gratis drinkwater, de mogelijkheid tot gratis barbecueën, … Kortom: Morvich Caravan Club Site heeft alles in petto voor een geslaagde vakantie! En als kers op de taart ligt deze camping aan de toegangspoort van één van de allermooiste streken van Schotland: Glenn Affric. Voor wandelaars (en honden) is dit waarlijk het walhalla. Morvich Caravan Club Site is niet te missen!

DSC_0569

Praktisch

Morvich Caravan Club Site
Inverinate, Kyle, Highlands
IV40 8HQ
Scotland

Pluspunten

+ prachtige ligging
+ verzorgd kampeerterrein
+ uitstekende sanitaire voorzieningen
+ gratis wifi
+ kind- en diervriendelijk
+ mogelijkheid tot elektrische aansluiting
+ BBQ toegelaten
+ gratis drinkwater
+ daguitstappen (Glomach Falls, Glen Affric, Isle of Skye, …)

DSC_0018

Prijskaartje

Ongeveer 80 pond voor 2 personen voor 5 nachten 

Onze mening

DSC_0571

Deze camping heeft ons meer dan bekoord. De sanitaire voorzieningen waren steeds in orde en netjes. De ligging van de camping is ideaal; het is perfect mogelijk om vanuit Morvich een aantal daguitstappen en excursies uit te stippelen. Er is bovendien steeds voldoende persoonlijke ruimte voorzien voor de tent (inclusief een autostandplaats). Wij hebben een fantastisch verblijf gehad in Morvich Caravan Club Site en er erg graag gekampeerd. Geef nu toe, kan je vakantie nog volmaakter zijn als je gaat slapen en opstaan met zicht op de Schotse bergen?

Verblijf 5: hotelkamer in Glasgow
→ Holiday Inn (Glasgow Airport)

Na 7 nachten in een tent, 2 nachten in een onhygiënische kamer en 1 nacht in een prima B&B te hebben overnacht, was de keuze al snel gemaakt om onze laatste nacht in Schotland door te brengen in een comfortabele hotelkamer aan de luchthaven.

Voor de laatste nacht van onze roadtrip boekten we een basic hotelkamer in de Holiday Inn, vlakbij de luchthaven van Glasgow. Hoewel we een standaardkamer hadden gekozen, toch had deze kamer alles wat ons hartje begeerde: een goed bed, een privé badkamer en de luxe en comfort om de ochtend nadien geen tent, matras en slaapzak te moeten opbergen. Mijn vriend en ik hebben het er erg naar onze zin gehad.

De Holiday Inn is tot slot geen hotel waar je je hele vakantie spendeert, maar het voldoet zeker om er 1 keer te overnachten.

Prijskaartje

90,00 euro voor 2 personen voor 1 nacht (standaardkamer) 

Ons verblijf in Schotland: plantrekkerij en een heus avontuur

Roadtrippen door de Schotse Hooglanden betekent 1 ding: plantrekkerij op alle vlakken. Improvisatie, jezelf uit de nood kunnen helpen en relativeren zijn essentiële zaken tijdens een rondreis. Je hebt niet de luxe en het comfort om iedere nacht door te brengen in hetzelfde hotel, waar je niet alleen je bagage kunt achterlaten, maar waar je ook telkens uit wind en weer de nacht kunt doorbrengen. Ga je op roadtrip, dan moet je voorbereid zijn op onverwachte omstandigheden. Mijn vriend en ik hebben tijdens onze vakantie niet alles op voorhand gepland, net omdat we wisten dat zoiets niet mogelijk was. De dag van ons vertrek vanuit de camping in Cannich richting Inverinate wisten we niet waar we zouden overnachten. Het was pas onderweg en erg last minute dat we besloten om aan te bellen bij Grianan House. Het was een geluk dat John en Julie nog een kamer vrij hadden (het was hun laatste vrije kamer), zoniet, moesten we terug op pad op zoek naar een andere slaapplaats. Kunnen omgaan met stress en kalm kunnen blijven is dus essentieel. Ik ben van nature iemand die graag haar reizen tot in detail plant en uitstippelt. Je kunt je dus al inbeelden hoe moeilijk ik het op bepaalde momenten heb gehad tijdens onze roadtrip in Schotland. Mijn plan trekken, dat hadden mijn ouders mij al geleerd, maar mijn plan trekken in het buitenland met een stevige portie improvisatie eraan toegevoegd, was een waar avontuur. Een spannend avontuur! Een avontuur die je moet meegemaakt hebben in je leven. En net daarom kozen mijn vriend en ik ervoor om te gaan rondreizen in Schotland: we wilden onze grenzen verleggen buiten onze comfortzone en het mooie Schotland zien in haar ongerepte staat. En dàt lukt alleen maar als je afwijkt en je grenzen leert verleggen. Wij hebben onze horizon verbreedt in Schotland.

En geloof me, dit smaakt naar meer.

IMG_1353

Tekst en foto’s © hellostefaniee

3 gedachtes over “Logement in Schotland: een heus avontuur

Reacties zijn gesloten.