Schotse wildlife: Ontmoet de zeehondjes van Plockton

Plockton, het pittoreske vissersdorpje

Diep in de Schotse Hooglanden, aan de westkust van het land, ligt het maritieme Plockton.

Plockton is een prachtig pittoresk vissersdorpje, gewaardeerd door menig toeristen. Het dorp, met een permanente populatie van amper 400 inwoners, behoort tot de meest bezochte en populairste van de regio.

Groot is Plockton niet; het dorpje te voet verkennen is de beste manier om al zijn mooiste geheimen te onthullen. Kuier langs de promenade of steek het water bij eb over en ontdek het nabijgelegen eilandje en al zijn natuurlijke schatten.

Plockton wordt niet voor niets de parel van de Schotse Hooglanden genoemd. De charme van het dorpje is niet alleen te zoeken in de magnifieke geografische ligging (aan de westkust van de Schotse Hooglanden), maar vind je ook terug in de typisch maritieme architectuur. Kleine, witte cottages, daterend uit de 19de en de 20ste eeuw, gelegen aan de oevers van Loch Carron, uitkijkend over het met dobberende zeilbootjes en schamele schuitjes bezaaide meer, vormt het karakteristiek beeld op het postkaartje.

DSC_0006

Duncraig Castle

Zoals overal in Schotland ligt ten oosten van Plockton ook een kasteel, Duncraig Castle. Specifiek is Duncraig Castle een 19de eeuws herenhuis, geconstrueerd aan de zuidelijke oever van Loch Carron.

Oorspronkelijk diende het herenhuis als privaat station (Kyle of Lochalsh Line). Na de Tweede Wereldoorlog werd Duncraig Castle gebruikt als de locatie voor een universiteit voor huishoudkunde. Tegenwoordig is het een Bed & Breakfast en kun je er een luxueuze kamer boeken met zicht op het prachtige meer.

DSC_0017

 

Fauna en flora

Over Schotse fauna en flora kan een encyclopedie geschreven worden. Ook Plockton is een waar paradijs voor de Schotse wildlife en intrigerende vegetatie.

Jawel, ook palmbomen vinden hun groeigrond in Schotse bodem. In Plockton, aan de keistranden en zeewaartse tuintjes, groeien een aantal palmbomen. Dit creëert een quasi mediterraanse sfeer in het noordelijke Europa tijdens je wandeling langs de kade.

Ook heel wat dieren vinden kiezen hun habitat in Schotse wateren. Denk maar aan dolfijnen, dwergvinvissen (en gewone vinvissen), otters, zeehonden en zelfs orka’s. In dit artikel lees je meer over de avonturen tijdens onze zoektocht naar dolfijnen met Hebridean Whale Cruises. Vanuit Plockton is het ook mogelijk om een wildlife cruise te ondernemen, namelijk: “Calum’s Seal Trip“.

Calum’s Seal Trip

De naam zegt het al zelf: Calum’s SEAL Trip: een zeehondenexcursie! En wat voor een! Calum is een local met ondertussen al meer da 35 jaar vaarervaring op Loch Carron. Hij kent de zeehonden en andere wildlife dus beter dan eender wie (en de dieren kennen hem uiteraard ook!). Het is dan ook meer dan een toeristische aanrader om mee te varen met Calum op zijn boot “Sula Mhor” op zoek naar zeehonden. En je hoeft hiervoor zelfs geen cent te betalen. Wel, toch niet als je geen zeehonden spot tijdens de boottocht. Als je wél zeehonden ziet tijdens de excursie, dan moet je wel betalen. Het is een erg aanlokkelijke marketing die Calum heeft gerealiseerd en het is één die werkt! Als je weet dat er quasi altijd zeehonden verblijven op Loch Carron, dan weet je dat deze marketing een win-win-situatie is.

Samen met Calum vaar je Loch Carron rond, niet alleen op zoek naar zeehonden, maar ontmoet je onderweg ook zalmen, adelaars en otters. Heb je even geluk, dan laten dolfijnen zich ook even zich tijdens de boottocht.

De excursie duurt ongeveer een uur en is gratis wanneer er geen zeehonden te zien zijn.

DSC_1003

Praktisch

Calum’s Seal Trips 
Calum & Jane Mackenzie
32 Harbour Street
Plockton, Ross-Shire
IV52 8TN
info@calums-sealtrips.com

Seal trips zijn voorzien op elke dag vanaf Pasen tot oktober om 10.30 uur, 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Uren kunnen variëren naargelang het weer.

Prijzen

Volwassenen: 12 pond
Kinderen: 6 pond
Familieticket: 2 volwassenen + 2 kinderen: 35 pond

Booking

Boek hier je ticket

DSC_0973

Fotografie

Loch Carron, Plockton en de Schotse wildlife ontlenen zich perfect om prachtige foto’s te maken. Geniet mee van de prachtige fauna en flora en laat je verleiden om ook een ticket te boeken voor Calum’s Seal Trips.

DSC_1001

DSC_0004

DSC_0971

Tekst en foto’s © hellostefaniee

 

2 gedachtes over “Schotse wildlife: Ontmoet de zeehondjes van Plockton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.