De mooiste wandelroute langs de Brugse Reien

Brugge, de mooiste stad van ’t land

Als rasechte Bruggelinge neem ik me geen blad voor de mond: Brugge is voor mij de allermooiste stad van het land! Ik vind er alles wat mijn hartje begeert. Maar wat maakt Brugge dan zo speciaal, vraag je je af? Is het de verfijnde gastronomie, de middeleeuwse vibe of de romantische herinnering dat mijn vriend en ik er al die jaren geleden onze eerste kus deelden? Dit en nog véél meer! Brugge ligt mij nauw aan het hart. En wat jou betreft… Wel, ik durf te wedden dat je na het lezen van dit artikel meteen een treinticket richting Brugge boekt. Brugge blaast je ongetwijfeld van je sokken!  

Brugge, een stad die bruist

Brugge, lokaal gekend als charismatische en bruisende hoofdstad van West-Vlaanderen en wereldwijd geliefd als romantische bestemming voor citytrippers, verovert gegarandeerd een plekje in ieders hart. Niet alleen geschiedenisfans en kunstliefhebbers, maar ook shopping queens en foodies zullen de ogen uitkijken en het buikje rondeten in Brugge.

Brugse gastronomie ***

Brugge bruist van culinair talent! De West-Vlaamse hoofdstad wordt dan ook niet voor niets gerekend tot één van de grootste gastronomische centra van Europa. Dankzij de 2 gerenommeerde koks – en hotelscholen – Spermalie en Ter Groene Poorte – heeft Brugge alvast een royaal plaatsje bemachtigd op de lijst van internationale toprestaurants. Zo bevelen gastronomiegidsen Michelin, GaultMillau en Bibgourmand niet minder dan 40 Brugse chefs aan voor hun uitstekende hoogstaande kookkunsten. Ook al aan het watertanden?

Naast de talrijke gastronomische bistro’s, klassevolle sterrenrestaurants en chocolatiers van wereldniveau verspreid over het Brugse grondgebied is er uiteraard nog altijd de klassieke Belgische trots die iedere toerist moet geproefd hebben: de échte Belgische frietjes! Dit mag dan geen Michelinster dragen, maar het is wel een lokale delicatesse die de vingers doet aflikken!

De lekkerste Brugse frietjes smul je hier:

Frituur De Biezen
Koningin Elisabethlaan 32
8000 Brugge

Aanbevolen op Tripadvisor

Brugs patrimonium *** 

Brugge, ook wel het Venetië van het noorden genoemd, is verrassend veelzijdig en onvergetelijk nostalgisch. Een romantische citytrip staat synoniem aan de stad. Brugge verhult echter heel wat bijzondere historische en idyllische plekjes. Het ene plekje is al wat gemakkelijker te ontdekken dan het andere, maar in die mysterie schuilt tegelijk ook het plezier van Brugge. Ga op ontdekkingstocht in de stad en ontsluier alle geheimen!

DSC_0093

Tot het mooiste van Brugge behoren: 

 • De Burg en de Markt: het toeristische centrum van de stad
 • De Rozenhoedkaai: voor velen het meest romantische plekje van Brugge
 • de pleinen: Jan van Eyckplein, de Vismarkt, het Huidenvettersplein, het Simon Stevinplein, het Walplein, …
 • het Belfort
 • de Bonifaciusbrug
 • de Brugse omwalling: de vesten en de poorten
 • de parken: het Minnewaterpark, Graaf Visartpark, Koningin Astridpark, …
 • religieus erfgoed: talloze kerken en kathedralen, waaronder Sint-Salvatorkathedraal
 • diverse musea
 • de Brugse Reien
 • artistieke kunstwerken: de Vlaamse Primitieven

Brugse geschiedenis: UNESCO werelderfgoed ***

“Middeleeuws mysterieus, ongegeneerd Bourgondisch en al eeuwenlang een wereldstad; de Brugse binnenstad imponeert met haar cultuurhistorisch patrimonium en is sinds 2000 erkend als werelderfgoed.”

Bron: http://www.visitbruges.be

Dat het Brugs patrimonium op UNESCO’s werelderfgoedlijst pronkt, is iets om meer dan trots op te zijn. Brugge heeft haar plekje op de lijst onder meer te danken aan haar riante geschiedenis. Het is een geschiedenis die bijna 2.000 jaar teruggaat in de tijd!

Volg even mee:

2e eeuw n.C. – 11de eeuw 

De tekenen van het eerste leven op Brugs grondgebied dateren uit de vroege eerste eeuwen n.C. Het zou echter nog tot de 11de eeuw duren vooraleer Brugge zou uitgroeien tot een welvarende handelsstad en een potente politieke vesting.

15de eeuw (“Gouden Eeuw”) 

In de 15de eeuw, ook wel de Gouden Eeuw van Brugge genoemd, nemen de zaken bovendien een stroomversnelling. Brugge ontpopt zich namelijk tot een groeiende, ijverige economische stad. Gebouwen schieten als paddestoelen de grond uit, het inwonersaantal stijgt, artiesten en kunstenaars prijzen Brugge alom en er heerst politieke welvaart. Kortom, de Brugse economie floreert als nooit tevoren.

16de eeuw – 19de eeuw 

Helaas keert al snel het tij en brokkelt de economische glorie van Brugge steeds verder af. Het Bourgondische vorstenhuis dat zich tijdens de Gouden Eeuw in de Brugse binnenstad had gevestigd, verlaat de stad en (inter-) nationale handelaars volgen spoedig hun voorbeeld.

In de eeuwen daarna kent Brugge periodes van onrust, oorlogen en machtswissels. De eens zo voorspoedige stad ruilt het rijkelijke imago in voor dat van een ontredderde reputatie in de 19de eeuw.

Einde van de 19de eeuw – heden

Echter, het Brugge van vandaag zou niet bestaan zonder een historische heropleving. En dat gebeurde ook. Op het einde van de 19de eeuw verscheen een roman waarin de herinnering aan Brugge terug aan de man werd gebracht. De auteur omschreef Brugge als een versufte, maar glorieuze en mysterieuze plek. Het fenomenale patrimonium van Brugge werd al snel herontdekt.

Tijdens de beide wereldoorlogen bleef de middeleeuwse binnenstad van Brugge als wonder grotendeels gespaard van vernieling. Het historisch patrimonium van het authentieke Brugge bleef dus intact. Net daarom erkende UNESCO de middeleeuwse binnenstad van Brugge als werelderfgoed.

DSC_0070

De Brugse wateren ***

Reeds sinds de eerste fundamenten van de middeleeuwse stad werden gelegd, heeft water een rol gespeeld bij de groei van Brugge. Net zoals overal ter wereld was (is) water een levensbron, een reden om er zich te vestigen, een onmisbaar element in het dagelijkse leven van de mens. Zo dachten ook de Bruggelingen erover. Brugge situeerde zich eeuwen geleden aan zee. Het is dus niet meer dan logisch dat reeds in de klassieke oudheid al heel wat havenactiviteit te bespeuren viel rondom het Brugse grondgebied. Echter, vandaag ligt Brugge op ongeveer 20 km verwijderd van de Noordzee. Doorheen de tijd verzandde het water en werd de zeelijn steeds verder en verder weggedreven van Brugge. Dit betekende echter niet dat al het water verdwenen was. Een nieuw vaarkanaal, het Zwin, deed de havenindustrie terug floreren en vanaf de 13de eeuw werd Brugge bekroond tot het belangrijkste handelscentrum van Noordwest-Europa.

Ook de Brugse Reien, de aders van de stad, verbinden de stad met de Noordzee. Water is een levensbron en dus een natuurlijke garantie voor Brugge voor een permanente en duurzame prosperiteit. Dankzij internationale havenhandel groeide Brugge uit tot de oudste en bovendien één der grootste Hanzesteden van Europa.

 

Toerist in eigen stad

De Brugse Reien hebben heel wat historie in hun aders. Een wandelroute langs het water is één van de beste manieren om Brugge te ontdekken. Wandel langs middeleeuwse steegjes en kanaaltjes, snuif de eeuwenoude glorieuze geschiedenis op van de stad en kom volledig tot rust in de meest serene plekjes. Maak kennis met de prachtige bewoners van de Brugse wateren, de zwanen en eenden, en leg de allermooiste beelden vast op je camera.

Dit is – volgens mij – de mooiste manier om Brugge te ontdekken. Volg het pad langs het water en laat je verbluffen. 

De mooiste wandelroute van Brugge

 • start: ’t Zand
 • einde: Minnewaterpark
 • afstand: ± 4 km
 • duur: ± 1 uur 

Schermafbeelding 2018-08-19 om 15.30.46

De bezienswaardigheden

Spiegelrei

De naam zegt het al zelf. Hier lijkt het water als een echte spiegel! Met het juiste licht en de perfecte hellingsgraad fotografeer je langs de Brugse Spiegelrei de meest fenomenale weerspiegelingen op het water en de charmantste bruggen. De kleurrijke huizenrijen en de wirwar van kanaaltjes brengen je instant naar het Italiaanse Venetië, maar dan de Belgische versie uiteraard. Langs de Spiegelrei is het heerlijk wandelen en als het geluk even meezit, dan komen de zwanen ook even piepen.

Rozenhoedkaai

Dit stukje betovert op elk moment van de dag gedurende elk jaargetijde. Een diepe indruk is wat de Rozenhoedkaai nalaat bij niet alleen toeristen, maar ook bij de stadsinwoners zelf. Het is bovendien ook één van mijn lievelingslocaties in Brugge. Wil je mij treffen op mijn favoriete momenten waarop ik dit stukje paradijs bezoek, dan maak je het meeste kans bij zonsondergang in de zomer en bij zonsopgang in de winter. Op deze tijdstippen in het jaar zit het licht in de perfecte positie om prachtige postkaartkiekjes te maken. Ja, het tijdloze decor van de romantische Rozenhoedkaai behoort tot de categorie van de meest gefotografeerde locaties van de Brugse binnenstad. Neem je geliefde bij de hand en neem er gerust een kijkje, dan weet je waarover ik spreek!

DSC_0086

Bonifaciusbrug

Gelegen langs de nostalgische reitjes en het aanpalende Arentshof, creëert de Bonifaciusbrug één van de allermooiste plekjes van Brugge. De fenomenale architectuur, het middeleeuwse karakter en het romantische aspect van de indrukwekkende locatie zullen menig bezoeker charmeren. Het middeleeuwse cachet van de Bonifaciusbrug misleidt echter haar bezoeker, want de brug dateert namelijk uit de vroege jaren 1900.

Niet alleen de brug, maar ook de setting bekoort. Gelegen langs de Brugse reitjes, onder hoge bomen, overhellende houten huisjes en voorbijvarende toeristenbootjes laten het hof en de brug een magische indruk na. Rust even uit op de bankjes in het park en laat je verrassen door de gracieuze zwanen in het water. De Bonifaciusbrug is een niet te missen parel in het hartje van Brugge.

DSC_0110

Minnewater(park)

Het Minnewaterpark. Een rechthoekig park in het zuiden van Brugge met aangrenzend meer is dé romantische plek bij uitstek.

DSC_0128

Volgens een vervlogen volkslegende zou men eeuwige liefde kennen en koesteren als men over de Minnewaterbrug wandelt met zijn of haar geliefde. Het is een legende die haar oorsprong kent in het tragische liefdesverhaal van Minna en haar geliefde Stromberg.

De legende van het Minnewater

In de tijd toen de Romeinen aan de verovering van Gallië begonnen waren, had een oude zeeman de zee vaarwel gezegd en leefde met zijn enige en mooie dochter Minna te Brugge, die toen nog een kleine nederzetting was, omringd door bossen en moerassen. Omdat hij wist dat hij niet zo erg lang meer te leven had, zocht hij voor zijn dochter een geschikte bruidegom. Zijn keuze viel op Horneck, een jonge man die af en toe op bezoek kwam.

Minna echter had haar oog reeds laten vallen op Stromberg, een jonge krijger van een naburige stam. Zij verzweeg dit voor haar vader, omdat ze wel wist dat hij die naburige stam niet hoog in het hart droeg. Om onenigheid te vermijden stelde ze dan ook steeds maar een definitieve beslissing uit. Toen de Romeinen het land binnenvielen, trokken de krijgers van alle stammen ten strijde. Zo ook Stromberg die vóór zijn vertrek van Minna de belofte van haar liefde en trouw had verkregen.

Nog enige tijd kon Minna haar vader ervan overtuigen dat een huwelijk haar nog niet paste, maar er kwam aan zijn geduld een einde en hij besliste dat bij de derde zonsopgang haar huwelijk met Horneck zou voltrokken worden. Zij was radeloos, verscheurd tussen haar belofte aan Stromberg en de wil van haar vader. De avond vóór de derde zonsopgang vluchtte zij het bos in, om nooit meer terug te keren.

Een tijd later kwam Stromberg terug. Het Romeinse gevaar was geweken. Toen hij hoorde dat Minna verdwenen was, begon hij een moeizame speurtocht. Uiteindelijk vond hij haar, verscholen in het dichte struikgewas, aan de oever van een brede beek. Het mocht evenwel niet meer baten. Minna was van het lange zwerven totaal uitgeput en ze stierf in de armen van haar geliefde.

Eerst wou Stromberg zich het leven benemen, maar hij besloot de plaats waar Minna overleden was blijvend te vereren. Na een hut te hebben gebouwd, legde hij een dam in de beek en in het midden van de droge bedding maakte hij een graf waarin hij Minna voor eeuwig te rusten legde. Daarna liet hij het water weer zijn vrije loop.

Op de oever waar hij Minna gevonden had, plaatste hij een zware rotsblok waarop hij, als aandenken aan Minna, « MINNA-WATER » beitelde. Het zou op dezelfde plaats zijn dat later de toren werd gebouwd die nu nog steeds het Minnewater domineert.

bron: www.volksverhalen.be 

Tekst en foto’s © hellostefaniee


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.