Isle of Skye

De thuishaven van iconische plaatjes

Aan de grillige westkust van Schotland ligt een mysterieus, maar magisch eiland. Het is een eiland met een rijke historie, wonderbaarlijk natuurschoon en een karakteristieke gastronomie om je lippen bij af te likken. Voor velen lijkt de tijd er bovendien stil te staan en regeert natuurlijke authenticiteit nog steeds het land. Het is een intrigerende bestemming dat op ieders travel wishlist hoog genoteerd staat. Dit eiland is Skye. 

DSC_0720

Isle of Skye, een plek op aarde om u tegen te zeggen

Moeder Natuur windt er op Skye geen doekjes om. Ze pronkt en pocht er met haar verbluffende valleien, desolate vergezichten, iconisch mistige bergpassen en spectaculaire kustlijnen. Majestueuze features zoals The Quiraing, The Old Man of Storr en The Fairy Pools vormen het toonbeeld van picturale ansichtkaartjes. Het is een eiland waar het natuurschoon je op fabelachtige wijze meevoert naar een compleet andere wereld.

Ook op culinair vlak mag Schotland (en dus ook Skye) aanschuiven bij de grote sterren. Boek een educatieve, maar fascinerende rondleiding in een distilleerderij waar traditionele Schotse whisky wordt gebrouwen of waag je aan haggis, het nationale gerecht én trots van Schotland. Ook de overheerlijke shortbread (zandkoekjes) mogen niet ontbreken op de koffietafel.

Naast de Schotse cuisine, prachtige fauna en flora en een heuse waslijst aan impressionante kastelen en verlaten ruïnes, heeft Skye nóg een publiekstrekker in zijn mars: dinosaurussen! Of beter gezegd: fossielen ervan. De geschiedenis van het eiland gaat namelijk zó ver terug in de tijd tot de periode waarin dinosaurussen het eiland bewoonden. Tot op vandaag zijn de impressionante fossielen van hun pootafdrukken nog steeds zichtbaar langs de kustlijn. Dit wil je zien!

Skye. Het is oprecht een plek op aarde om u tegen te zeggen.

DSC_0744

Hoe Skye bereiken

Als grootste eiland van de Binnen-Hebriden (zo heet de eilandengroep voor de westkust van Schotland waarvan Skye deel uitmaakt) beloont Skye jou met heel wat moois bij een bezoek. Pas op, je kunt er niet naartoe met het vliegtuig, want er is geen luchthaven op het eiland. Uiteraard zijn er tal van andere transportmogelijkheden om het eiland te bereiken. De gemakkelijkste manier om Skye te ontdekken is met de wagen. Op die manier bepaal je namelijk zelf je route en al de pracht die je wenst te zien. Skye is weliswaar een eiland, maar het is verbonden met het Schotse vasteland (aanknooppunt: Kyle of Lochalsh) via de indrukwekkende Skye Bridge. Tegenwoordig is de brug tolvrij, wat het eilandhoppen nog gemakkelijker maakt!

P.S.: ook op Skye rijd je links! 

Plan je een roadtrip door de Schotse Hooglanden, dan mag een uitstap naar Skye zeker niet ontbreken tijdens je vakantie. Trek je doorwinterde wandelschoenen aan, neem je camera bij de hand en laat je betoveren door de magische plek die we Skye noemen.

DSC_0779

Onze roadtrip

Skye intrigeert en dat vonden mijn vriend en ik ook. De plannen om te roadtrippen door de Schotse Hooglanden lagen al enkele maanden vast, maar na alle voorbereidende research konden we niet nòg meer overtuigd zijn van onze reisplannen. Méér nog, we besloten om onze roadtrip uit te breiden tot niet enkel het Schotse vasteland, maar tot het Schotland overzee. Verder in dit artikel vertel ik je over onze daguitstap naar Skye en in het bijzonder over 3 speciale hotspots op het eiland. Maar laat je uiteraard vooral verleiden door de vele kiekjes!

Schermafbeelding 2018-09-16 om 10.11.15

Op pad

Het is vrijdag 25 mei en héél vroeg in de ochtend. Aan de voet van de Five Sisters ontwaken we in onze tent nog voor het ochtendgloren. Klaargestoomd voor onze daguitstap naar Skye vertrekken we met onze gehuurde hybride richting Kyle of Lochalsh, waar we via Skye Bridge het eiland binnenrijden. De sfeer is meteen gezet. Sluierende mistbanken hangen over de toppen van de bergketens, er waait een koude wind en ronddolende, mekkerende schapen zijn alom present. Hoewel het begin van de rit vrij gewoontjes is, toch kijken we onze ogen uit. Het natuurschoon dat op het eiland terug te vinden is, is als het ware nog anders dan op het Schotse vasteland. Het landschap is dor, maar tegelijk drassig door de miezelregen. Het is lente, maar het lijkt alsof de herfst al in het land is. Hoe meer we naar het noordelijke stuk van het eiland rijden richting Staffin, hoe dunner de populatie en hoe ruiger het natuurlandschap. Adembenemend is het hier. Woorden kunnen onze emoties amper vatten. Tweebaanswegen worden stilaan smalle baantjes met her en der passing places. Links en rechts zien we schapen, loslopend in het wild en vertrouwend op het drukke toeristische verkeer. Ja, toeristen zijn hier bij de vleet. Bij elk panoramisch zicht (“viewpoint”) of eender welke toeristische trekpleister is het steevast zoeken naar een parkeerplaatsje voor onze hybride. Skye is overduidelijk een populair eiland.

DSC_0791

Kilt Rock & Mealt Falls

Na een poos cruisen door de mistige heuvels en langs de glooiende kustlijnen van Skye bereiken we een erg populaire trekpleister. Na een plaatsje te hebben gevonden voor onze wagen, wandelen we richting de menigte die aan de rand van de klif staat. Iedereen heeft oog voor de monumentale waterval die van de rotsen naar beneden klettert, de zee in. Hoe dichter we de klif naderen, hoe sterker de ijzige wind begint te waaien. We knopen onze donzige Jack Wolfskin-jassen wat steviger dicht. De ijzige wind deert ons echter niet meer wanneer we zien hoe fenomenaal en impressionant deze kliffen en de waterval zijn! De waterval, “Mealt Falls”, valt ongeveer 35 meter naar beneden, rechtstreeks de zee in. Dit wonderbaarlijke natuurfenomeen is één van de meest gefotografeerde van het eiland. Soms, als de wind hard waait, bereikt het water zelfs nooit de zee, maar stuift het water gewoon weg. Zéker de stophalte (en het gedrum van toeristen) waard!

DSC_0719

Staffin

Even verder naar het noorden, op het strand van An Corran in Staffin, bevindt er zich een ander opmerkelijk natuurfenomeen. Aandachtige (be-)zoekers kunnen er namelijk fossielen van pootafdrukken van dinosaurussen vinden. Volgens onderzoek bewoonde een familie dinosaurussen 165 miljoen jaar geleden deze streek van het eiland en lieten zo hun pootafdrukken achter in de rotsen. Staffin is niet de enige plek op het eiland waar dinofossielen gevonden zijn. Ook in Duntulm werden pootafdrukken blootgelegd. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de meeste van de dinosaurussen die op het eiland leefden planteneters waren, maar dat het niet uitgesloten is dat ook vleeseters, in harmonie met de planteneters, de kusten van het eiland bewandelden. Door de aanwezigheid van deze dieren miljoenen jaren geleden wordt Skye ook wel het “dinosauruseiland” genoemd.

Toen mijn vriend en ik hoorden wat voor interessante reputatie Skye meedraagt, konden we dan ook niet wachten om de fossielen met eigen ogen te zien. Dit bleek in praktijk een niet zo’n gemakkelijke klus. De afdrukken liggen dicht bij het pad dat naar het strand leidt, maar liggen meestal bedekt onder een hoop zand of onder water. Het ideale moment om de fossielen te zien, is blijkbaar net na een storm, wanneer het zeewater het zand heeft weggevoerd en de afdrukken bloot komen te liggen. Helaas hebben wij deze fossielen niet gezien.

DSC_0731

Duntulm Castle

Aan de rand van het dorpje Duntulm, in het noorden van Skye, liggen de ruïnes van Duntulm Castle. Veel van het kasteel schiet niet meer over. De tand des tijds heeft hier ongenaakbaar toegeslagen. Het is echter niet zozeer de kasteelruïnes die zo bijzonder zijn aan deze plek, maar de plek op zich. Duntulm Castle is gebouwd op een rotsformatie dat als een spies uitsteekt in Tulm Bay. Dit zorgt voor spectaculaire vergezichten met rondom rond water, velden vol kuddes schapen en kleine kliffen die je toch nog dat “Pride and Prejudice”-gevoel geven. Hier is het kalm en vredig en er zijn bovendien geen hordes toeristen die staan te drummen in de wachtrij. Een wandeling door de glooiende grasvlaktes met een koele wind in de rug en een 360-graden panoramisch uitzicht bezorgen ons een gelukzalig gevoel. Hier is niet slecht vertoeven. De persoon die opdracht gaf om Duntulm Castle op deze plek te bouwen, kende duidelijk zijn territorium!

DSC_0768

Skye in een ander daglicht

Rond het middaguur bereiken we de helft van onze roadtrip. De terugtocht langs de andere kant van het schiereilandje is net zo indrukwekkend als de heentocht langs de oostelijke kant. Ondertussen is de zon komen piepen door het wolkendek en trek de grijze bewolking stilaan weg. De zonnestralen op het natuurlandschap schept stante pede een ander beeld van het eiland. Niet alleen lijkt de ambiance van het eiland plotseling iets opgewekter, maar zien we de herfstige kleuren van Skye ook in een nieuw licht. En dat is niet zo vreemd. Het schiereilandje wordt namelijk in twee gedeeld door een bergketen. Laag hangende bewolking langs de ene kant van de keten kan vaak niet zomaar over de toppen van de bergen heen wippen. Hierdoor blijft het aan de ene kant van het schiereilandje vaak een stuk bewolkter dan aan de andere kant. Omdat de zon nu wel haar werk kan doen, stijgt de temperatuur en dat voelen we. We trekken al gauw onze dikke winterjassen uit en genieten van de zonnestralen op ons gezicht. Dit is het perfecte voorbeeld van hoe wispelturig het klimaat in Schotland kan zijn. Dit is Schotland (en Skye) op z’n puurst.

IMG_1359

Tekst en foto’s © hellostefaniee

2 gedachtes over “Isle of Skye

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.