NFL: Seattle Seahawks in Londen

Seattle Seahawks vs. Oakland Raiders @ London

Afgelopen zondag speelden de Seattle Seahawks en de Oakland Raiders een American Football wedstrijd in het magische Wembley Stadium in Londen. Ik ging, zag en genoot! 

IMG_0460

Hoe het allemaal begon…

Februari 2015, Super Bowl XLIX: de Seattle Seahawks tegen de New England Patriots. Uit nieuwsgierigheid toch maar eens beginnen kijken. Want ja, wat was er zo speciaal aan? Waarom staat de tijd in Amerika en sommige andere delen van de wereld stil tijdens die wedstrijd? Hoe zit American Football eigenlijk in elkaar? Is dat niet gewoon op een vleeshoop liggen? Neen dus, zo blijkt. Met dank aan de Vlaamse commentatoren die het commentaar laagdrempelig hielden voor mensen die, net als ik, voor de eerste keer op de Super Bowl afstemden leerde ik al snel wat basisregels, scoretelling en overtredingen. Tot mijn eigen verbazing vond ik het dan ook interessanter dan verwacht! En ook de wedstrijd zelf had een spannend scoreverloop met een einde die zo uit een film zou kunnen komen: de Seahawks hebben namelijk een achterstand van 4 punten, nog maar luttele seconden op de speelklok, en staan op het punt om een touchdown te scoren die winst zou betekenen! De laatste pas van quarterback Russel Wilson vliegt door de lucht richting zijn teamgenoot… onderschept! De Patriots winnen Super Bowl XLIX!

Mijn interesse in de sport was gewekt. Het volgende seizoen begon ik de NFL (National Football League) iets meer te volgen. En net als bij iedere andere sport wordt het als supporter ook net dat tikkeltje interessanter wanneer je fan bent van een bepaald team. Ondanks het verlies van de Seattle Seahawks in Super Bowl XLIX hadden ze op één of andere manier toch mijn sympathie weten te winnen, dus mijn keuze was snel gemaakt. Sinds 2016 volg ik alle NFL-hoogtepunten en vooral alle wedstrijden van de Seahawks via de officiële livestreamingdienst van de NFL: Game Pass.

NFL in Londen

Nu ik de sport en alle regeltjes beter had leren kennen en een team had om voor te supporteren begon het wel een beetje te kriebelen om eens een wedstrijd van de NFL live in een stadion mee te maken. Na wat opzoekingswerk bleek dat die kans zich sinds 2007 ieder jaar iets meer binnen bereik aanbiedt wanneer een aantal wedstrijden worden afgewerkt in Londen. “Interessant!”, dacht ik. Want Londen, tja… Het aantal keer dat ik er geweest ben, kan ik al niet meer bijhouden (ik gok op zo’n 15 keer). Het begon met een schoolreis, ging verder met citytrips en het bijwonen van thuiswedstrijden van één mijn andere grote sportliefdes: Arsenal.

Zo ging ik dus in oktober 2017 richting het Twickenham Stadium in Londen om de wedstrijd van de Minnesota Vikings tegen de Cleveland Browns bij te wonen. Het werd een zeer leuke ervaring, onder meer dankzij een aangename sfeer in het stadion die mede gecreëerd werd door de kenmerkende Amerikaanse ‘show’. Op dat moment besefte ik al dat het niet de laatste NFL-wedstrijd zou zijn die ik live zou meemaken.

The Hawks are coming to London!

Groot was dan ook mijn vreugde toen in januari 2018 aangekondigd werd dat de Seattle Seahawks het in oktober zouden opnemen tegen de Oakland Raiders in Londen!

Afgelopen zondag was het eindelijk zo ver. Eerst nog langs de stembus passeren voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen, dan met de auto richting Calais, de Shuttle op en daarna tot de eindbestemming aan de O2-arena rijden. Dan sta je met de metro zo in het centrum van Londen, waar het ondanks de miezerige regen toch nog altijd aangenaam vertoeven is. Dankzij mijn ervaring van 2017 weet ik dat er op de wedstrijddag nogal wat mensen met NFL-truitjes van hun favoriete team (ook al speelt dat team die dag niet in Londen) in het centrum rondlopen, maar tot mijn verbazing zag ik bijna overal Seahawkstruitjes. Dit nam alleen maar toe naarmate ik de metro richting het prachtige en indrukwekkende Wembley Stadium opstapte. Net uit de metro en op de trappen van het metrostation Wembley Park weerklonk al “Sea-Hawks!” uit de monden van de vele fans! Het beloofde een zeer leuke avond te worden.

IMG_0458

Ruim voor de wedstrijd had ik reeds mijn zitje ingenomen, zo kon ik nog net de opwarming van beide teams zien, alvorens het veld werd klaargemaakt voor een optreden van de Britse zangeres Jess Glynne. Dankzij het optreden, begeleidt met het nodige vuurwerk, kwam er al snel wat sfeer in het stadion. Die sfeer ging nog eens de hoogte in toen de Seahawks het veld betraden, gevolgd door heel wat boegeroep toen de Raiders uit de tunnel kwamen. Dit zou een thuiswedstrijd voor de Oakland Raiders moeten zijn. ‘Zou’, want dankzij de miezerige regen was het net Seattle-weer en de vele (luidruchtige) Seahawksfans maakten er zo goed als een thuismatch van!

Na het indrukwekkende gezang van zowel het Amerikaanse als het Britse volkslied werd de wedstrijd afgetrapt en al op de eerste drive scoorden de Seahawks, het begin van een eenzijdige wedstrijd. Maar dat deerde vooral de Seahawksfans niet, want wat we te zien kregen, was veelal van hoogstaande kwaliteit. Zo zagen we, volgens de BBC-analist, de beste play ooit in de geschiedenis van de NFL-Londen games: Seahawks quarterback Russel Wilson laat de bal uit zijn handen glippen, kan de bal terug oprapen, vermijdt de sack en vindt zijn teamgenoot David Moore in de end-zone: touchdown voor de Hawks! Tussendoor worden de fans geëntertaind met de alom gekende kiss cam, de fan cam, de Pepsi Party Patrol en de Raiderettes (de cheerleaders van de Raiders). Met dit spektakel vliegt de tijd razendsnel voorbij en uiteindelijk winnen de Seattle Seahawks met 27-3!

IMG_0459

Op de bucketlist

Na de wedstrijd moesten alle 84.922 toeschouwers ook terug naar huis, dus verwachtte ik grote files aan de metrostations. Gelukkig was dit niet het geval, maar was er een vlotte doorstroming dankzij een goede organisatie waardoor ik een klein uurtje later terug in North Greenwich stond, klaar voor de autorit huiswaarts…

Het mag duidelijk zijn dat dit voor mij een fantastische en onvergetelijke ervaring was. Een ervaring die het bijwonen van een echte thuismatch van de Seattle Seahawks in CenturyLink Field nog net iets hoger plaatst op de bucketlist!

Bekijk ook zeker dit filmpje op YouTube! 


GASTSCHRIJVER

Dit artikel is geschreven door D., de vriend van Stefanie.  

Een gedachte over “NFL: Seattle Seahawks in Londen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.