Ontdek Inverness, metropool van de Schotse Hooglanden

Ons hart bonst voor Inverness

Mijn vriend en ik moeten toegeven dat we toch heel wat liefde voelen voor Inverness, de stad die door eenieder beschouwd wordt als de culturele hoofdstad van de Schotse Hooglanden. In de afgelopen maand mei verbleven we er namelijk een tweetal dagen, vlak voor we de bewoonde wereld achter ons lieten en met rugzak en tent op pad gingen door de Schotse woestenij. Maar wat maakt van Inverness de metropool van de Schotse Hooglanden? Wat de stad precies in haar mars heeft, dat doen we in dit artikel voor jou uit de doeken. 

IMG_1151

Van Charleroi naar Glasgow en Inverness

Charleroi → Glasgow

19 mei 2018. Mijn vriend en ik stappen het vliegtuig op richting Glasgow, Schotland. Vanuit Charleroi is het nog geen twee uur vliegen. Je staat er dus in no time! Eens geland, taxiet het vliegtuig naar het terminalgebouw, waar we even later de frisse Schotse lucht inademen. Het ophalen van onze bagage verloopt traag, maar gestaag, waarna we even later de shuttlebus staan op te wachten aan de ondergrondse parking. Dit busje brengt ons naar het verhuurbedrijf, waar we onze huurwagen kunnen ophalen.

Glasgow → Inverness

Het is ongeveer 180 mijl (± 289 km) van de luchthaven van Glasgow naar het centrum van Inverness. Tenminste, dat vertelt de gps ons bij het instellen van de route. Met onze huurwagen en een aantal tussenstops onderweg, rijden mijn vriend en ik er uiteindelijk een viertal uur over. IMG_1143Hoe verder we navigeren richting Inverness, hoe meer we het residentiële landschap achter ons laten en hoe natuurlijker de omgeving wordt.  De populaire steden Stirling en Perth passeren de revue, maar wij moeten verder naar het noorden, richting Noordzee. De Noordzee? Ja! Dat Inverness via het Caledonisch Kanaal in verbinding staat met de Noordzee is ook voor ons even fronsen. Het Caledonisch Kanaal is een kunstmatig aangelegd kanaal van zo’n 107 km lang en verbindt de oostkust (Inverness) en de westkust (Fort William) van de Schotse Hooglanden met elkaar. Dit kanaal ligt als het ware op de oost-westbreuklijn van het land, net zoals Loch Ness (uiterst herkenbaar aan de smalle, langwerpige vorm van het meer). In Loch Ness ontspringt bijgevolg River Ness, de rivier die door Inverness stroomt en uiteindelijk uitmondt in Moray Firth, richting de Noordzee. Tadaam!

Aangekomen in Inverness…

Na ruim vier uur Schotland te hebben doorkruist van zuid naar noord arriveren we ten langen leste in het centrum van Inverness. We parkeren de wagen, checken vlug onze accommodatie, waar we onze bagage achterlaten, en vertrekken met de camera in de hand op verkenning door de stad.

Meer informatie over onze accommodatie in Inverness, lees je in dit artikel.

In een notendop: De mooiste bezienswaardigheden van Inverness

Tijdens onze tweedaagse citytrip in Inverness bewonderden we heel wat natuurlijke, culturele, architecturale en historische pareltjes. Wij zetten voor jou de vier mooiste (volgens ons) op een rij.

IMG_1171

1. Het kasteel van Inverness

De absolute toeristische topper en hét historisch hoogtepunt van de stad: het kasteel van Inverness.

Scottish Barional Architecture

Het kasteel van Inverness (English: “Inverness Castle”, Scottish Gaelic: “Caistael Inbhir Nis”) situeert zich in het hart van de stad, op de akropolis (= “hoogste punt van de stad”). Het kasteel, dat tegenwoordig dienst doet als Sheriff Court House (“rechtbank”), kijkt reikhalzend uit over de majestueuze, brede rivier Ness (“River Ness”). De roodkleurige zandsteenconstructie is gebouwd in de typische “Scottish Baronial Architecture“, een bouwstijl dat in het land aan populariteit won in de 16de – 17de eeuw en een heropleving kende in de 19de eeuw. Zoals de naam van de bouwstijl al doet vermoeden, is het een stijl die enkel werd gebruikt voor Schotse kastelen en torenhuizen. Tijdens de heropleving ervan in de 19de eeuw werd deze bouwstijl (“Scottish Barional Revival”) ook doorgetrokken naar openbare gebouwen en residentiële woningen. De architectuur vertoont, zoals je kunt zien op de foto hieronder, kenmerken van de middeleeuwen (robuustheid) en van de renaissance (raffinement).

DSC_0017

Prille, maar turbulente geschiedenis

Niet alleen de opvallende architectuur maakt van Inverness Castle één der meest cruciale bezienswaardigheden in de stad. Ook de prille, maar turbulente geschiedenis van het kasteel speelde een grote rol voor die importantie. Inverness Castle is in vergelijking met heel wat andere kastelen en burchten in het land een relatief jong exemplaar. Hoewel de strategische locatie, waar het kasteel zich vandaag situeert, al sinds de 11de werd bebouwd, toch werden de eerste stenen voor het kasteel (in zijn huidige toestand) pas gelegd in 1836 (tijdens de “Scottish Baronial Revival”), samen met de frappante rode façade.

Siege of Inverness

In de periode vóór 1836 onderging Inverness Castle heel wat bloederige belegeringen, gewelddadige bezettingen en meedogenloze destructie. Executies waren er bovendien dagelijkse kost. Maar de allerbekendste belegering, en tegelijk ook de allerlaatste in de geschiedenis van het kasteel, was die van februari 1746. Deze gebeurtenis ging de geschiedenis is als “Siege of Inverness” of “Siege of Fort George”. Deze verwoesting maakte deel uit van de Jacobite Rising van 1745. Het kasteel, destijds in gebruik door de Jakobieten, werd opgeblazen door de Jakobieten zelf, om te voorkomen dat het kasteel ooit nog terug in handen zou vallen van de vijand en enig nut zou hebben tijdens de oorlog toentertijd.

IMG_1197Heden

Het heeft lang geduurd vooraleer Inverness Castle toegankelijk werd gesteld voor het publiek. Na heel wat protest werd pas in het voorjaar van 2017 de noordelijke toren van het kasteel geopend voor bezoekers (een toegangsticket kost je 5 pond), vanwaar je een prachtig 360-graden panoramisch zicht en uitkijkpunt (“Castle View Point“) hebt over de stad en de bergen.

Onze mening

Dat Inverness Castle hoog genoteerd staat in de stadslijst van culturele en historische bezienswaardigheden, is ook volgens ons meer dan terecht. Het kasteel an sich, de unieke architectuur, de fenomenale locatie en de eeuwenlange (strategische) significantie ervan zorgen voor een toeristische trekpleister met wow-factor. Hoewel het kasteel in de 19de eeuw volledig gerenoveerd is en er nog amper iets te zien is van de restanten van de vroegere burchten, toch konden we aanvoelen dat Inverness Castle een bewogen historie heeft gekend. Je wordt er toch wel even stil van. En tijdens die stilte (het verkeer is er amper hoorbaar) genoten we met volle teugen van het fantastische uitzicht dat het Castle View Point ons cadeau deed. Wij trokken elke avond met zonsondergang naar het kasteel om een prachtige oranje zon te zien zakken achter de bergen. Een echte must!

Wist je trouwens dat het kasteel het begin- of eindpunt aanstipt van de Great Glenn Way?  Aan de voet van het kasteel bevindt zich immers een monoliet die deze wandeltocht aanduidt. 

DSC_0054

2. Wandeling langs River Ness

Een activiteit die zeker niet mag ontbreken tijdens een gedenkwaardig verblijf in Inverness is een rustgevende wandeling langs de oevers van de rivier Ness. Via de vele hangbruggen over de brede rivier (met heel wat stroomversnellingen!) kan je telkens van het historisch stadsgedeelte naar het nieuwere stadsgedeelte en terug wandelen, waar je een lekkere Schotse maaltijd kunt eten, kunt rondneuzen in talloze souvenirshops of je beste beentje kan voorzetten in een discotheek. Het oude stuk van de stad is bovendien helemaal niet zo groot, maar het is er aangenaam vertoeven! Het voldoet volledig aan onze verwachtingen van hoe het oude Inverness eruit zou zien.

Langs de kade van de rivier wonen trouwens ook heel wat mensen. DSC_0032En die huisjes, wel, die zijn ook gebouwd in de Scottish Baronial Architecture. Deze residentiële woningen zijn echt een foto waard. De mooie voorgevels, de prachtig versierde voortuintjes, de symmetrie, de kleuren, … Kortom, deze woonwijk vormt een adembenemende architecturale harmonie die perfect aansluit bij Inverness Castle, dat hier op een steenworp vandaan ligt.

Opgelet! Wandel je langs de rivier, vergeet dan zeker niet om je te beschermen tegen de midges (kleine mugjes)! Deze kerels vertoeven op plekken bij het water en kunnen erg vervelend zijn!

Onze mening

Tijdens deze wandeling kwamen wij volledig tot rust. Het was de perfecte afsluiter van de dag! Tijdens onze tocht liepen we amper andere mensen tegen het lijf; het was er erg kalm. Het beste aan deze wandeling langs de rivier is dat je de stad (en het kasteel) vanuit een nieuw (en ander) perspectief ziet. Je kijkt meer op naar de stad en wat ze te bieden heeft en op die manier merk je hoe groots Inverness is. Kuieren langs River Ness is een absolute aanrader!

DSC_0043.jpg

3. De historische stadskern

Ontdek het oude stadsgedeelte van Inverness, waar je onder meer St. Andrew’s Cathedral  kunt bezoeken. Deze kathedraal doet ons een beetje denken aan de Notre-Dame in Parijs, omwille van haar twee torens bij de hoofdingang van het gebouw. St. Andrew’s Cathedral werd, net zoals de meeste gebouwen in Inverness, geconstrueerd in de 19de eeuw. De stad lijkt ouder dan ze is, maar in feite is Inverness nog een relatief jonge stad. De officiële titel “stad” mocht ze zich overigens pas toekennen begin jaren 2000. Het was dankzij de aanleg van het Caledonisch Kanaal dat de stad als basis diende voor de oost-westverbinding van de Schotse Hooglanden. Dit resulteerde in een culturele en economische bloei van de stad, met als bijkomend – positief – gevolg dat de meeste stadsgebouwen dateren uit de 19de eeuw. Een wandeling in de historische stadskern is zeker de moeite waard tijdens een vakantie in Inverness.

4. Culloden Moor

Toen: 16 april 1746 …

Net buiten Inverness (± 5 km) ligt Culloden Moor, het moerassige landschap waar de befaamde veldslag tussen de Jakobieten en de Britten plaatsvond. Deze veldslag werd tevens de laatste en meest gruwelijke in de geschiedenis van het land. Sterker nog, het zou een veldslag worden die in ieders geheugen zou gegrift staan, tot op de dag van vandaag. Ongeveer 272 jaar later kan je als bezoeker nog steeds de linies zien waar de Schotten en de Britten vochten. Culloden Moor is een glooiend, uitgestrekt, maar uiterst zompig veld, vooral aan de Schotse zijde, die gedoemd waren om te falen. De strijd werd al snel gestreden: in amper een uur tijd vielen meer dan 1.600 doden, waaronder 1.500 Jakobieten. Een waar slagveld. De vete tussen de Jakobieten en het Britse Huis van Hannover was reeds jarenlang aan de gang vooraleer het beslissende gevecht viel in Culloden. Wetende dat de Jakobieten al die tijd aan de winnende hand waren en een nederlaag niet hadden voorzien, deed de klap des te harder aankomen. Een ronduit dwaze beslissing van de Schotse generaal George Murray de nacht voor de strijd werkte deze nederlaag nog meer in de hand. Wat er precies gebeurde en wat de Schotten precies de das heeft omgedaan, lees je binnenkort in het artikel over Culloden.

DSC_0095

… en nu

Tegenwoordig kan je de volledige site (Culloden Visitor Centre) van Culloden Moor, dat in handen is van National Trust for Scotland (liefdadigheidsinstelling), bezoeken. Een toegangsticket kost 11 pond (prijzen mei 2018). Opgelet: de site is vrij groot, je rekent er dus best een tweetal uur voor uit (+ extra tijd om het museum volledig te bezoeken). Als bezoeker wandel je op paadjes, aangelegd in het moerassige veld (= “moor”), kan je de massagraven van zowel de Jakobieten, als de Britten bezichtigen en reis je terug in de tijd wanneer je langs de slaglinies van de troepen wandelt. Op Culloden Moor waait steeds een stevige, koele wind, wat je ervaring nog intenser maakt. DSC_0124

Het Culloden Visitor Centre neemt je bijgevolg terug mee naar 16 april 1746. Je vindt er onder meer wapens, kledij, muntstukken en andere archeologische vondsten van beide partijen. Aan de hand van talrijke audiofragmenten en een geënsceneerde kortfilm in het cinemazaaltje kom je nog meer details te weten over het gevecht en de erbarmelijke situatie waarin die werd gevochten. Het volledige museumbezoek is chronologisch van begin tot einde, wat de beleving nog emotioneler en interactiever maakt. Culloden Moor en Culloden Visitor Centre vormen niet alleen een respectvol aandenken aan deze gitzwarte dag in de Schotse geschiedenis, maar het is ook een educatieve gids en een absolute aanrader voor elke geschiedenisliefhebber.

(P.S.: verboden foto’s te nemen in het museum)

Meer over Battle of Culloden lees je in een volgend artikel. Stay tuned! 

Kortom..

Inverness is een prachtige cosmopolitaanse stad met een gigantisch hart. Bovendien vind je er ook heel wat wonderen van de Schotse Hooglanden (Loch Ness, Urquhart Castle, Moray Firth, Culloden, …) dichtbij. Inverness harmonieert oud en nieuw, combineert natuur en cultuur en voldoet aan al je verwachtingen. Het is een plek op de wereld waar de geschiedenis terug tot leven komt en je als het ware meezuigt in de emotionele atmosfeer ervan. Slechts op een steenworp van Schotlands natuurlijke schatten, wereldberoemde legendes en adembenemende glorie. Jong op papier, doch oud in haar fundamenten, speelt de stad haar rol als culturele metropool van de Schotse Hooglanden. Inverness, ons hart bonst voor jou. 

Tekst en foto’s © hellostefaniee

2 gedachtes over “Ontdek Inverness, metropool van de Schotse Hooglanden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.