Op kastelentocht door Schotland: Eilean Donan Castle

Met meer dan 3.000 kastelen op zijn curriculum vitae heeft Schotland er een aardig aantal in zijn arsenaal. De Schotse kastelen behoren zonder twijfel tot de meest iconische ter wereld. Eilean Donan Castle is er zo één van.

DSC_0433

Herkenbaar uit de duizend

Eilean Donan Castle… Het is wellicht het meest iconische kasteel van Schotland. Als je de kans nog niet hebt gehad om het imposante bouwwerk te bezoeken, dan ken je het vast en zeker wel van op de beeldbuis. Eilean Donan Castle figureerde namelijk al in heel wat Hollywood-films als romantische setting (denk maar aan de film “Made of Honor” met Patrick Dempsey in de hoofdrol *smelt*).

Eilean Donan Castle heeft een vrij typerende uitstraling. Gelegen aan een uitgestrekt meer, met zijn middeleeuwse bouwstijl, de niet te missen brug over het water en de grote robuuste woontoren is het een kasteel die je ongetwijfeld herkent uit de duizend.

DSC_0368

Strategische perfectie

Toegegeven, Eilean Donan Castle is een pareltje en de streek waarin het kasteel bovendien vertoeft, maakt het plaatje dan ook echt af.

Gelegen aan de oevers van Kyle of Lochalsh vormt het meest gefotografeerde kasteel van het land het knooppunt waar drie grote meren samenvloeien. Gebouwd op een eilandje, maar verbonden met het Schotse vasteland, kijkt Eilean Donan Castle reikhalzend uit over de glinsterende meren, omgeven door het grootse landschap van Kintail, met aan de overkant van het meer het mysterieuze Isle of Skye.

Het is waarlijk een sprookjesachtige setting. Dat Eilean Donan Castle zo geliefd is over de wereld is dan ook geen wonder.

DSC_0500

Beknopte geschiedenis

Zoals elke burcht in Schotland heeft ook Eilean Donan Castle een geschiedenis om u tegen te zeggen. Het is er namelijk een die teruggaat tot rond de 7de eeuw n.C.!

Volgens overleveringen dateren de eerste tekenen van leven in deze streek uit de jaren 600. In deze periode reisde een bisschop, genaamd Sint Donan, van Ierland naar Schotland en vestigde zich in de streek waar Eilean Donan Castle zich op vandaag bevindt. Vermoedelijk – zoals de naam al onthult – stichtte Sint Donan er een klooster. We kunnen Sint Donan geen ongelijk geven dat hij deze rustige plek aan het meer verkoos om er zijn klooster op te richten.

Het was pas in de vroege 13de eeuw dat de geschiedenisboeken spreken over “een versterkt kasteel die de landerijen van Kintail bewaakte“. Hiermee wordt duidelijk verwezen naar Eilean Donan Castle, dat aan de voet van het Kintail-gebergte ligt. Oorspronkelijk diende de 13de eeuwse vesting als verdedigingslinie tegen invasies van de noordelijke Vikingen, die op dat moment de streek teisterden.

Om het volk en het land te beschermen tegen dergelijke buitenlandse vijandelijke invasies werd in het midden van de 13de eeuw een alliantie gevormd tussen de Westelijke Hooglanden en de Westelijke Eilanden. Deze alliantie werd gedoopt tot “the Lords of the Isles”.

Gedurende de drie eeuwen daarna onderging Eilean Donan talloze belegeringen en vernielingen. Het kasteel werd niet minder dan vier keer opnieuw opgebouwd.

Ten langen leste, tijdens de opstand van de jakobieten, in het begin van de 18de eeuw, werd het kasteel grotendeels opgeblazen met 343 vaten buskruit.

Nadat het kasteel werd opgeblazen, lagen de ruïnes er voor meer dan 200 jaar lang stil bij. Niemand keek om naar wat overbleef van de eens zo machtige burcht. Totdat in 1913, luitenant-kolonel John MacRae-Gilstrap, het kasteel aankocht, restaureerde en een brug ontwierp die het kasteel met het vasteland verbond. De herstellingen aan het kasteel duurden ongeveer 20 jaar en in 1928 werd het kasteel voor het publiek geopend. Eilean Donan Castle werd terug in zijn oude glorie hersteld.

Het domein verkend

Mijn vriend en ik bezochten dit kasteel tijdens onze rondreis door de Schotse Hooglanden. Het was een warme, zonnige zomerdag, rond 16.00 uur. We parkeerden de huurwagen op de ruime parking bij het kasteel, kochten onze toegangsticketjes en wandelden over de wereldberoemde brug naar de ingang, waar we begonnen aan ons bezoek aan Eilean Donan Castle.

Het exterieur van het kasteel is werkelijk adembenemend. De robuuste woontoren torent hoog uit boven de rest van de site en via een verzorgde binnenkoer betreed je het bezoekerscentrum van het kasteel. Opgelet: het is verboden om foto’s te nemen in het kasteel zelf. De rondleiding (met of zonder gids) in het bezoekerscentrum is vrij en op eigen tempo te voltooien. Tijdens de toer wandel je rond in de authentieke binnenruimtes met haar historische meubels en artefacten. Zo beland je tijdens de rondleiding in de keukens van het kasteel en kan je zien aan de hand van enscenering hoe het er vroeger aan toe ging in de keuken. Erg educatief!

Ook voor kinderen en jonge gezinnen biedt een wandeling doorheen het kasteel veel kijk- en leerplezier. Kijk door de kogelgaatjes, spot dieren in het wild of geniet van de prachtige panoramische uitzichten vanop de torens van het kasteel.

Zoals zichtbaar op onderstaande foto, kan je ook volledig rond het kasteel wandelen. Een echte must!

DSC_0392

Onze mening

Kortom, het is de bedoeling van de eigenaars van het kasteel om het erfgoed van Eilean Donan Castle en de historische artefacten voor land en volk te vrijwaren. De eigenaars zetten dan ook hun beste beentje voor om elke bezoeker goed geïnformeerd naar huis te laten vertrekken.

En dat lukt hen ook aardig, want ook mijn vriend en ikzelf hebben onszelf verrijkt met een aanzienlijke portie historie van Eilean Donan Castle. Wij stonden versteld van de innerlijke en uiterlijke unieke schoonheid van het kasteel en dragen dit iconische monument voor altijd mee in ons hart.

Eilean Donan Castle. Er valt zoveel over te vertellen, maar eigenlijk kunnen woorden niet omschrijven hoe betekenisvol dit monument is, niet alleen voor de Schotten, maar ook voor de rest van de wereld. Je moet het kasteel met eigen ogen gezien hebben om te begrijpen waar het allemaal om draait.

DSC_0417

Praktische informatie

Contactgegevens

Eilean Donan Castle
Dornie, by Kyle of Lochalsh
GPS: IV40 8DX
info@eileandonancastle.com

Toegangsprijzen & openingsuren 

Bezoek hier de website

Faciliteiten

bezoekerscentrum

gift shop + coffee shop + restaurant

ruime parking (gratis)

toegankelijk voor grote groepen

virtuele museumtour voor rolstoelgebruikers / mindervaliden

mogelijkheid tot huur van het kasteel voor bruiloften

DSC_0409

Tekst en foto’s © hellostefaniee

 

2 gedachtes over “Op kastelentocht door Schotland: Eilean Donan Castle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.