Een sprookjesachtige kerst in Colmar

Genesteld aan de voet van het Vogezengebergte ligt één van de mooiste steden van Frankrijk: Colmar. Deze pittoreske stad staat wereldwijd gekend voor haar gerenommeerde Elzaswijnen, ambachtelijke gastronomie en haar architecturale “Belle en het Beest” – uitstraling. 

Dat Colmar een erg gegeerde bestemming is bij vakantiegangers, is dan ook niet verwonderlijk. Jaarlijks trekken duizenden bezoekers ernaartoe om zich te vergapen aan het unieke middeleeuwse patrimonium en om de culinaire delicatessen te savoureren. 

Ook ’s winters bekoort Colmar met haar ravissante kerstmarkten. Vanaf eind november tot eind december wordt het historisch stadscentrum volledig omgetoverd tot een magisch kerstdorp met subliem nachtelijk lichtspektakel. 

Wij bezochten deze prachtige stad in het eindejaarsweekend en beleefden een sprookjesachtige tijd!

dsc_0333

Colmar, het bruisende hart van de Elzas

Er wordt wel ‘ns gezegd dat Colmar het bruisende hart is van de Elzas, een regio in het noordoosten van Frankrijk. En dat klopt als een bus, want Colmar heeft heel wat in haar mars. Artisanale gastronomie, adembenemende natuurgebieden, een eeuwenoude cultuur,  een boeiende geschiedenis, etc… Het is slechts een greep uit een arsenaal aan karakteristieken die Colmar aan haar bezoekers met trots presenteert.

Uit een uitgebreide selectie aan historische en culturele bezienswaardigheden, culinaire delicatessen en indrukwekkende natuurspektakels die Colmar aanreikt, selecteerden wij 5 lokale toppers. 

dsc_0228

1 – Romantiek ten top in La Petite Venise

Het is intussen al meer dan duidelijk. Colmar is een stad die economisch gedijt (toeristen bij de vleet het hele jaar door) en ten volle bloeit.

En dat de stad floreert, mag je gerust letterlijk en figuurlijk nemen, want in de zomer wordt de romantische wijk van Colmar bij uitstek, ‘La Petite Venise’, van kop tot teen ondergedompeld in een picturaal en aromatisch bloemendecor. De vele brugjes die de rivier de Lauch overspannen, worden versierd met prachtige bloemstukken, die in combinatie met de kleurrijke gevels van de ambachtelijke vakwerkhuizen langs ‘Le Quai de la Poissonnerie’ een charismatische atmosfeer creëren.

Deze stadswijk wordt bovendien niet voor niets ‘La Petite Venise’ genoemd. Een boottochtje op de Lauch is naast een wandeling langs de visserskade ook een ideale manier om dit mooie stadsdeel vanuit een ander perspectief te ontdekken. Werp je voor het eerst een blik op dit decor, dan zal je ongetwijfeld denken dat je bent binnengestapt in het Venetië van Frankrijk.

Ben je op zoek naar een stevige portie romantiek, dan ben je in La Petite Venise alvast aan het correcte adres!

dsc_0208

2 – La Route des Vins d’Alsace

Gelegen in het hartje van de Elzas behoort Colmar tot één van de rijkste wijnregio’s van het land. De omgeving is er namelijk ideaal voor wijnbouw dankzij het microklimaat van de streek. De lokale wijnboeren en – handelaars halen er dan ook alles uit de kan om er de beste wijnen van de Elzas te produceren.

Een wijnhandelaar zou echter geen commerciële wijnhandelaar zijn als hij zijn wijnen niet zou presenteren en verkopen aan wijnliefhebbers. Daarom richtte de toeristische organisatie van de Elzas in 1953 ‘La Route des Vins d’Alsace’ op. Deze wijnroute, één der oudste van Frankrijk, slingert ruim 170 km langs 70 charmante bergdorpjes aan de voet van de Vogezen, strekkende van noord naar zuid, tussen Marlenheim en Thann. Wijngaarden met wijnranken zover het oog kan zien, strekken zich uit langs de bewegwijzerde wijnroute. Wijnboeren nodigen je uit in hun koele wijnkelders om er hun uniek geproduceerde wijnen te degusteren. De druivensoorten ‘Pinot Gris’, ‘Gewurztraminer’, ‘Muscat’ en ‘Riesling’ zijn er de meest voorkomende en verleiden de proever moeiteloos met hun zoete, fruitige smaken. Wij zijn alvast grote fan van ‘Pinot Gris’!

De wijnroute van de Elzas wordt beschouwd als het juweel van de streek en is bijgevolg erg populair bij de wijnliefhebbers. Zeker de moeite waard!

img_0545

Opgelet! Ook op wijn invoeren vanuit Frankrijk staat een beperking. Per persoon mag  maximaal 90 liter wijn geïmporteerd worden voor persoonlijk gebruik. Let wel, in theorie is dit toegelaten, maar aan de douane zal men dit grondig inspecteren!

3 – Les Marchés de Noël

Ook ’s winters bekoort Colmar wanneer het historisch centrum van de stad volledig omgetoverd wordt tot een hartverwarmend en sprookjesachtig kerstdorp. Colmar ontvangt haar bezoekers met open armen en neemt je mee langs haar idyllisch verlichte straatjes en steegjes op ontdekkingstocht langs haar 6 charmante kerstmarkten verspreid in het middeleeuwse stadsgedeelte. Elke kerstmarkt is als het ware een schattig  minidorpje met een eigen universum.

De wandeling op zich is bovendien een ervaring om nooit te vergeten. Langs haar karakteristieke ambachtshuizen prachtig versierd met kerstdecoratie zoals nooit eerder gezien, betreedt de bezoeker een magische wereld waar de architecturale rijkdommen, kaneelgeuren en de solidaire atmosfeer het decor vormen van de kerstmarkten van Colmar. Het bezorgt de bezoeker een instant gelukkig gevoel.

Overzicht van de kerstmarkten van Colmar

1 – Le Marché de Noël à la Place des Dominicains

2 – Le Marché de Noël à la Place de l’Ancienne Douane

3 – Le Marché de Noël à la Place Jeanne d’Arc

4 – Le Marché de Noël des enfants à la Petite Venise

5 – Le Marché intérieur du Koïfhus

6 – Le Marché gourmand à la Place de la cathédrale

Praktische informatie

Brochure ‘Les Marchés de Noël’: les marchés de noël brochure 2018

Klik hier om de officiële website van de kerstmarkten van Colmar te bezoeken

4 – Elzasser lekkernijen

Een niet te ontbreken feature in deze top 5 is uiteraard de heerlijke keuken van de Elzas!

Eerst en vooral is het essentieel om te weten dat de Elzas in de loop der geschiedenis talloze keren heen en weer werd gegooid tussen Frankrijk en Duitsland. Oorspronkelijk echter, behoorde deze streek tot Duitsland. Ga je dus op vakantie naar de Elzas, dan is het logisch dat je in een regio terecht komt waar het merendeel van de dorpen en steden er een Duitse benaming hebben (zoals: Straatsburg, Colmar, Riquewihr, Eguisheim, Kaysersberg, Katzenthal, etc.). De officieel gesproken taal is er echter het Frans.

Laten we het niet onder stoelen of banken steken, maar de Duitsers, wel, die kunnen goed eten! En dat weerspiegelt in hun keuken. De Elzas produceert een aantal culinaire specialiteiten die authentiek zijn in de streek. Denk maar aan de befaamde zuurkoolschotels (choucroute), de artisanale peperkoeken (pain d’épices), foie gras, confituur, mosterd, pretzel, münsterkaas, Kugelhopf (cake met rozijnen), Spätzle (pasta), flammekueche (flinterdun brooddeeg met reepjes spek, ui, kaas, …) en natuurlijk niet te vergeten: de topwijnen geproduceerd in de Elzas. Maar ook andere ingrediënten zoals kaneel, chocolade en sinaasappel zijn niet weg te denken uit het alledaagse culinaire leven in de Elzas. Op de kerstmarkten in Colmar wordt traditiegewijs du vin chaud/blanc geserveerd.

Kortom, in de Elzas is het bourgondisch genieten!

5 – Het historisch centrum

Het historisch centrum van Colmar sluit deze top 5 af en verdient meer dan terecht zijn plaats in deze selectie. Het compact historisch stadscentrum, niet groter dan Brugge, neemt de bezoeker mee op een tocht door het verleden. De wirwar van kleine straatjes en steegjes, aaneengeregen versierde winkeletalages, de typische vakwerkhuisjes met smeedijzeren uithangbordjes, de culturele musea, de folklore en de charismatische uitstraling contribueren en creëren het pittoreske, Belle en het Beest-achtige karakter van de stad. Colmar doet je echt imagineren dat je een sprookje bent binnengestapt. Het geeft een instant gelukkig gevoel. Het centrum is er zo authentiek, zo ongemoeid, zo royaal en zo betoverend, in elk jaargetijde.

Hoewel wij het historisch stadscentrum van Colmar bezochten in de winter, toch zijn we ervan overtuigd dat ook in de zomer Colmar kan bekoren met haar gracieuze bloemendecor.

Enkele architecturale pareltjes die je moet gezien hebben:

La Maison Pfister (°1537, wordt beschouwd als het beste voorbeeld van de architecturale renaissance van Colmar)
Le Marché Couvert (overdekte marktplaats)
Le Koïfhus (de oude douane)
La Collégiale Saint-Martin (13de eeuw kathedraal)
Museum Unterlinden (voormalig klooster, belangrijkste museum van de stad)

Onze mening

Aah, Colmar, wat heb je ons bekoord met je uniek cultureel patrimonium, je hartverwarmende kerstmarkten, en je overheerlijke keuken. Wat hebben we genoten van je magische kerstversiering, goddelijk lichtspel en authentieke karakter. Wat heb je ons betoverd met je verrukkelijke wijnen, idyllische natuurlandschappen en je eeuwige gastvrijheid. Je hebt ons werkelijk verleid met je sprookjesachtig allure.

Colmar, on t’aime. On revient bientôt!

dsc_0283

dsc_0279

Tekst en foto’s © hellostefaniee

3 gedachtes over “Een sprookjesachtige kerst in Colmar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.