[Ons huis] De fases van het bouwproces

Een huis bouwen is geen klus gemakkelijk geklaard. Het is niet zomaar cement en steen op een hoopje gooien – om het uiterst simplistisch uit te drukken. Er komt ontzettend veel bij kijken! Ook bij de bouw van ons eigen huis zijn mijn vriend en ik er als de kippen bij en volgen we de verschillende bouwfasen tot op de voet op. Sinds de werken begonnen, afgelopen zomer, is er al heel wat veranderd. Maar hoe wordt een huis nu eigenlijk precies geconstrueerd? Bestaat er zoiets als een algemeen bouwschema? Ja, en dat bespreken we hierna. 

Informatie inwinnen

Vóór we aan ons waagden aan dit bouwproject, wisten mijn vriend en ik amper iets over het bouwen van een huis. Welja, mijn vriend kende er wellicht al meer van dan ikzelf, maar toch waren we beiden leken in het vak. Aangezien we niet zomaar een huis gingen kopen, maar ons meteen smeten in de nieuwbouwwoningsector, zou het niet zo verstandig zijn geweest van ons om onze eigen bouw niet tot in de puntjes op te volgen. Daarom dompelden we ons onder in de specifieke materie om ons te informeren, om ervan op de hoogte te blijven én omdat het nuttig is om te weten hoe je huis gebouwd is (ook naar de toekomst toe). Wie is hier nu niet nieuwsgierig naar?!

Beknopt bouwschema van een nieuwbouwwoning

  1. grondwerken en kelder
  2. metselwerken
  3. dakwerken
  4. voorbereidende werken ventilatie en elektriciteit
  5. ramen en deuren
  6. ventilatie, sanitair en elektriciteit
  7. chape, vloerisolatie en verwarming
  8. pleisterwerken
  9. vloeren
  10. plaatsing keuken en badkamer

! Let wel, dit bouwschema is niet bindend en kan dus verschillen. De grote lijnen zijn echter wel correct.

Momenteel bevinden mijn vriend en ik ons tussen fase 3 en fase 4: de dakwerken werden begin dit jaar voltooid, maar de voorbereidende werken ventilatie en elektriciteit werden nog niet gestart. Helaas loopt ons bouwproject bijgevolg heel wat vertraging op. Mijn vriend en ik koesteren echter opnieuw wat hoop, want vorige week berichtte de verkoper ons dat een voorlopige oplevering werd vastgelegd rond 12 juli 2019. Deze nieuwe ‘concrete’ datum doet onze hoop een beetje opflakkeren!

Afspraken, afspraken, afspraken!

De afgelopen maanden zijn mijn vriend en ik druk in de weer geweest met talrijke afspraken omtrent onze nieuwbouwwoning. Zo hebben we onze keuken, badkamer en vloeren gekozen en besteld en hebben we ons sinds oktober verdiept in de wereld van de elektriciteit en domotica. Maandenlang hield dit thema ons in de ban. Uiteindelijk, na ontelbare afspraken, gebrainstorm en bakken vol stress hebben we de knoop doorgehakt. Het is natuurlijk nog even afwachten hoe goed onze elektriciens de opdracht zullen uitvoeren. #spannend

Zelfs na alle keuzes die we reeds hebben moeten maken, voelen we aan onze kleinste teen dat het keuzeproces er voor ons nog niet opzit – wat op zich helemaal niet onaangenaam is, integendeel, maar het is wel tijdrovend en het vergt veel energie. Bijvoorbeeld: hoewel de keuken ondertussen volledig is gekozen en de offerte is ondertekend, zijn er toch nog een aantal zaken die onze aandacht verdienen. Zo is er tussen het fornuis en de dampkap nog geen afdekking voorzien op de muur. Mijn vriend en ik zijn erg geïnteresseerd in een matglazen spatwand. We denken dat een matglazen spatwand in een witte tint erg mooi zal combineren met onze wit-beige keuken. Hoewel de oppervlakte van deze spatwand niet zo groot zal zijn, toch brengt dit alweer extra kosten met zich mee, want zo’n spatwand moet op maat worden gemaakt. Uiteraard bestaan er alternatieven die gunstiger zijn voor onze portemonnee, maar mijn vriend en ik zijn van het principe dat we – toch wat betreft de keuken – een degelijke woonst willen creëren. En normaal gezien bouw je maar 1 keer in je leven en dan kan je het zowel goed doen van in het begin! Inderdaad, je ziet het dilemma…

Hetzelfde scenario is ook terug te vinden in onze plannen voor de elektriciteit en domotica. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer ik overtuigd was om ook domotica in ons huis te voorzien (mijn vriend is hiervan een grote fan en voorstander). Domotica is namelijk iets extra, een beetje luxe in de woning die je in principe strikt genomen niet echt nodig hebt om te overleven. En het is bovendien ook niet de goedkoopste optie. Maar domotica, of ‘huisautomatisering’ is de dag van vandaag bijna niet meer weg te denken uit moderne en (ver-)nieuw(d)e woningen. Je rolluiken bedienen met 1 druk op je mobiele telefoon is dankzij domotica dan ook heel eenvoudig. Niet alleen rolluiken, ook verlichting, verwarming, ventilatie, rookmelders, muziek… etc kan je controleren met je mobiele telefoon. Zo zie je maar: je kan zover gaan met een domotica-installatie als je maar wil. En dat met het gepaste prijskaartje, natuurlijk. Dus ook op vlak van elektriciteit en domotica is het kiezen én selecteren. Mijn vriend ik zijn maandenlang bezig geweest met het plannen van de elektriciteit en domotica. Het vergde ontzettend veel tijd en energie, maar de knoop is doorgehakt. Wat we allemaal geselecteerd hebben uit het gamma van domotica lees je in een apart artikel compleet gewijd aan dit thema.

Zo zie je maar… Een huis bouwen is wikken en wegen, tandenbijten, controleren, maar laten we vooral het leuke aspect niet vergeten: je mag zelf kiezen!

Tekst en foto’s © hellostefaniee

***  

Dit artikel is onderdeel van de reeks “Our home”. Deze reeks is ontstaan naar aanleiding van de aankoop van ons eerste huis. Gedurende het volledige bouwproces worden artikels in deze reeks gepubliceerd. Deze artikels bevatten niet alleen persoonlijke ervaringen, maar ook handige tips en tricks recht uit het notariaat die je vaak niet terugvindt op het internet. Aarzel niet bij vragen of opmerkingen. Ik beantwoord elke vraag naar waarheid. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.