Het Veerse Meer: dé toeristische trekpleister van Zeeland

Weekendje weg naar het Veerse Meer

Op uitnodiging van mijn goedhartige schoonouders pakten mijn vriend en ik tijdens het Hemelvaartsweekend onze reiskoffers en trokken we voor een weekendje naar het Veerse Meer.

Ik moet bekennen… Toen mijn schoonouders het Veerse Meer als vakantiebestemming op de agenda zetten, deed deze locatie geen enkel belletje rinkelen bij mij. De mensen die mij ondertussen al wat kennen, weten ongetwijfeld dat ik altijd informatie inwin over mijn reisbestemming om te zien wat die in petto heeft.

Een harmonieuze combinatie van research en planning is voor mij essentieel en vormt bovendien de sleutel tot een geslaagde vakantie zonder zorgen. Dat is mijn motto!

En zo ging ik aan de slag! Na wat getokkel op de computer en wat research op Google ontdekte ik al gauw dat het Veerse Meer niet zomaar een alledaags meer is. Nee, het Veerse Meer (en de omgeving errond) is een Hollands stukje water- en natuurparadijs.

Waar ligt het Veerse Meer?

Het Veerse Meer ligt in de Nederlandse provincie Zeeland, vlakbij de Belgisch-Nederlandse landsgrens. Het Veerse Meer en de stadjes en dorpjes errond vormen samen het kloppende hart van Zeeland.

Toeristische trekpleister van Zeeland

Het Veerse Meer wordt beschouwd als een ware toeristische trekpleister. Hoe kan het dan ook anders? Met een royaal aanbod aan avontuurlijke én ontspannende activiteiten is het hele gebied een echt paradijs voor cultuur-, water-, sport- en natuurliefhebbers.

Sportliefhebbers genieten ongetwijfeld volop op en rond het Veerse Meer! Zo ontlenen de Zeelandse vlaktes rond het meer zich perfect om er prachtige wandel- en fietstochten in de vrije natuur te maken. Het meer zelf is daarnaast natuurlijk thé place to be voor alle watersportfanaten. Je kunt er bijvoorbeeld windsurfen, waterskiën, duiken en snorkelen, kanoën, zeilen, en nog zoveel meer! Voor wie het liever droog houdt op het water zijn chartervaarten of boottochtjes de ideale manier om het meer en de vele eilandjes te ontdekken. Bootbewonderaars kunnen tot slot hun hartje ophalen in de sublieme haven van Kortgene.

Heb je naast het sporten zin in een stevige portie cultuur en gastronomie? In de naburige vissersdorpjes en pittoreske havenstadjes rondom het meer kun je heerlijk gastronomisch dineren en rondstruinen. Een bezoek aan het havenstadje Veere zal je zeker niet teleurstellen! Ga nog een stapje verder en combineer avontuur, cultuur en gastronomie: huur een motorbootje in de haven van Kortgene, geniet van een rondvaart op het meer en leg aan in de jachthaven van Veere om er eeuwenoude cultuur op te snuiven!

Kortom: op en rond het Veerse Meer valt ontzettend veel te beleven. Zòdanig veel zelfs dat het quasi onmogelijk is om er alles te doen in één weekendje weg! Althans, dat hebben wij zo ervaren. Welke avonturen wij er hebben beleefd, som ik even voor je op in dit artikel. Wedden dat je na het lezen van dit artikel ook een uitstapje plant naar het Veerse Meer?!

Het Veerse Meer: 3 fantastische activiteiten om er te doen!

1/ Boottocht op het Veerse Meer

Wat sowieso NIET mag ontbreken tijdens een uitstap naar het Veerse Meer is een boottocht op het meer. Lijkt me nogal vanzelfsprekend, niet?! Ikzelf ben niet de allergrootste fan van boten en sta dus ook niet onmiddellijk te trappelen om met een boot te gaan varen, maar deze leuke activiteit draag ik voor altijd mee in mijn herinneringen!

Sloep & Meer

Wij boekten onze boottocht bij Sloep&Meer en daar hebben we geen spijt van!

Over Sloep&Meer

Sloep&Meer is een verhuurmaatschappij van sloepen en zeilboten, gelegen in de jachthaven van Kortgene. Dankzij hun jarenlange ervaring, vind je hier één van de grootste vloten van Zeeland. Er is dus altijd wel een sloep of zeilboot op jouw maat. Bij Sloep&Meer kan je een boot huren voor een bepaalde periode (beginnende van een halve dag tot een volledige week). Het grote voordeel is dat je er niet eens een vaarbewijs voor nodig hebt! Hoe gemakkelijk is dit!

Heb je nog nooit in je leven gevaren? Geen enkel probleem! Bij Sloep&Meer laten ze je niet aan je lot over. Een instructeur adviseert je voor je vertrekt.

Ook vooraleer wij het meer opgingen, kregen wij een duidelijk woordje uitleg over de sloep, het meer, de aanlegplaatsen, de vaarroutes, de eilandjes, etc. en kregen we ook een plattegrond mee van het Veerse Meer. Volledig geïnformeerd voeren we gezapig uit de haven richtig het meer zelf en kon onze boottocht beginnen.

Bezoek de website van Sloep&Meer voor meer informatie over het huren van een sloep of zeilboot!

Onze boottocht

Onze ochtendlijke boottocht op het meer duurde ongeveer 4 uur en het was er heerlijk vertoeven! De weergoden waren ons goedgezind, er was amper volk op het water en het gezelschap was dik in orde. Aan huisgemaakte hapjes en frisse drankjes was ook geen tekort!

Mijn vriend nam de functie van kapitein op zich, en mannekes, hij amuseerde zich te pletter aan het roer! Met een motorboot varen is iets dat mijn vriend ontzettend graag doet. Hij was dan ook direct te vinden voor deze wateractiviteit. Hij vaarde samen met ons rondom het meer en ging alle heikele punten uit de weg.

Tijdens deze boottocht hebben we natuurlijk veel meer gezien dan enkel maar water. In het Veerse Meer liggen tal van kleine onbewoonde eilandjes die voorzien zijn van aanlegsteigers, toiletten voor een sanitaire pitstop, speelparken voor kinderen en picknicktafels voor een lunchpauze.

Ook aan fauna en flora is er geen gebrek. Zeehonden en zeldzame vogels zijn geen onbekenden aan het Veerse Meer. Ook zie je er vaak herten en wilde paarden. Wij hebben 2 wilde paarden gezien tijdens onze fietstocht langs de Zeelandse vlaktes. Erg mooi!

Een boottocht op het meer wordt daarnaast vaak gecombineerd met een aantal uitstapjes naar dorpjes en stadjes gelegen vlakbij het meer. Er zijn aanlegsteigers voorzien. De bekendste onder deze vestigingen is Veere, een middeleeuwse havenstad, waar je aangenaam kunt gaan kuieren in de smalle kasseisteegjes. Doe een terrasje op het binnenplein van de stad en vergeet zeker geen ijsje te kopen op een warme zomerdag!

Vanuit de haven van Kortgene is het ongeveer anderhalf uur tot twee uren varen naar het stadje Veere. Heb je plannen om een bezoek aan Veere te combineren met een boottocht op het meer? Dan raad ik aan om een sloep te huren voor een volledige dag. Zo heb je voldoende tijd om op en af te varen naar Veere, het stadje rustig te verkennen en om er gezellig te dineren.

Varen op het Veerse Meer is een zalige ontspanning en een absolute aanrader!

2/ Olijk fietsvertier langs de Zeelandse vlaktes

Nederland, fietsland!

Een tweede onmisbare activiteit tijdens een vakantie naar Zeeland is een fietstocht rondom het Veerse Meer. Nederland wordt namelijk niet voor niets het fietsland bij uitstek genoemd!

In het bijzonder is de provincie Zeeland, waar wij verbleven, een absolute topper bij fietsers.

“Zeeland is benoemd tot 5-sterren fietsprovincie door het Landelijk Fietsplatform. Dat is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie. De kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het onderhoud van het netwerk, de toegankelijkheid van de route informatie en de vele Fietscafés langs de routes zijn daarbij doorslaggevend.”
VVV Zeeland 

Onze fietstocht

Tijdens ons weekendje weg werd ook voor ons een fietsroute uitgestippeld. Helaas, door een aantal omstandigheden hebben we deze fietsroute moeten inkorten in tijd en afstand. Wat nog van de oorspronkelijke route overbleef, was een zalig ontspannende fietstocht langs bebloemde velden, op verzorgde fietspaadjes, door bossen, voorbij de jachthaven en ontmoetten zelfs ezeltjes op onze weg! Deze fietstocht resulteerde in een aangename inspanning én ontspanning! Het was alweer een poos geleden dat ik nog zo’n fietstocht had ondernomen, maar – eerlijk is eerlijk – het deed me zeker en vast deugd. De Zeelandse vlaktes rond het Veerse Meer is een prachtige locatie om er te fietsen!

Meer informatie over de mooiste fietsroutes in Zeeland vind je op deze website: VVV Zeeland

3/ Stadswandeling in het pittoreske veere

De laatste in deze lijst, maar zeker en vast niet de minste must-do activiteit tijdens een uitje naar het Veerse Meer is een bezoek aan Veere, het bekendste havenstadje rond het meer.

Over Veere

Veere is ontstaan in de 13de eeuw, als gehucht (Kampvere) en later als economische kolonie van Schotland. Door de eeuwen heen baadde de stad in glorie dankzij een welvarende wolhandel met Schotland (Veere diende als stapelplaats voor Schotse producten), maar kende daarentegen ook heel wat tegenslagen (arme vissershaven tijdens Bataafse Republiek). Voor Schotland was Veere de belangrijkste Europese stad op vlak van handel.

Tegenwoordig is Veere een prachtige toeristische havenstad, gelegen aan het Veerse Meer. Veere heeft dankzij haar eeuwenoude geschiedenis heel wat architecturale pareltjes in haar arsenaal:

Neem zeker en vast een kijkje bij:

  • de Schotse Huizen aan de visserskaai (2 Schotse koopmanshuizen) die tegenwoordig fungeren als museum
  • het 15de eeuwse stadhuis
  • de Campveerse Toren als onderdeel van de historische stadsverdediging van de 16de eeuw
  • de Grote Kerk die in de loop der jaren dienst deed als godshuis, armenhuis, militair ziekenhuis en cultureel centrum
  • Oma’s Snoepwinkel waar je kunt kiezen uit meer dan 100 verschillende soorten Hollands snoep
  • de jachthaven van Veere
  • het Veerse Meer

Onze stadswandeling

Veere is een lust voor het oog. Dat is onbetwistbaar. Tijdens een wandeling door de stad, langs smalle steegjes en kasseiwegels ontdek je al snel dat de geschiedenis te rapen valt op straat. Verspreid doorheen de stad situeren zich archeologische en architecturale bouwwerken die Veere zo speciaal maken. In de minder toeristische gedeeltes van de stad vind je rust en kalmte, terwijl het centrum van de stad bruist van het leven en het volk. Er heerst een vibe die bijna onbeschrijflijk is, maar toch heb ik het gevoel dat ik me in Brugge waan. Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar het middeleeuwse tintje van de beide steden voedt deze indruk. Achter elke hoek van elk hobbelig straatje ligt een nieuw stukje Veere om te ontdekken. Deze stad stelt mij niet teleur, integendeel. Veere intrigeert!

Om onze stadswandeling in schoonheid af te sluiten, besloten we om nog een terrasje te doen aan de kaai bij de jachthaven. Het was er erg gezellig vertoeven. Zeker de moeite waard, net als het ijsje op het plein trouwens!

Praktische tips bij een bezoek aan Veere

  • Er is betalende parking net buiten het centrum van de stad
  • Vanaf de parking is het ongeveer 5 minuutjes wandelen naar het historische centrum van Veere
  • Ben je van plan om alles te bezoeken in Veere? Voorzie een halve dag.

Conclusie

Een plezierig boottochtje op het Veerse Meer, een gezellige stadswandeling in het pittoreske Veere en een sportieve fietstocht langs de Zeelandse vlaktes rondom het meer zijn slechts 3 van de ontelbare activiteiten om te zien en doen in Zeeland. Wij kozen deze 3 omdat deze het dichtst aansluiten bij onze interesses en omdat we in groep reisden (dan is het aangeraden om rekening te houden met ieders wensen). Wij combineerden cultuur, sport en natuur en beleefden een fantastisch weekend. Persoonlijk sta ik nooit te popelen bij groepsreizen, maar deze locatie bezoeken was zeker geen misse keuze!


Tekst en foto’s © hellostefaniee

In dezelfde reeks gepubliceerd:

Nederland, vakantieland!

Hotel Review: Apart Hotel Het Veerse Meer *** (Nederland)