De lekkerste chocoladecake

Baklustige terugkeer

Ik ben ein-de-lijk weer aan het bakken geslagen! Yessss! Na meer dan een jaar geen patisseriebloem te hebben aangeraakt, heb ik afgelopen weekend opnieuw mijn beste bakkunsten uit de kast gehaald. Het was even wennen in het begin, maar de amateuristische bakker in mij kreeg het perfect schuimig kloppen van de eiwitten snel weer onder de knie. Oef!

Waarom ik meer dan een jaar lang geen cakevorm heb aangeraakt? Omdat ik die periode inwoonde bij mijn schoonouders en de wilskracht niet had om mij ertoe aan te zetten. Zo eenvoudig als dat. Maar nu ik weer een eigen – en niet te vergeten: gloednieuwe – keuken ter beschikking heb, kan ik ongestoord toveren in mijn keuken! Laat die spektakelstukken maar komen!

Spektakelstukken… die term heb ik niet zelf verzonnen, nee. Dit woord heb ik opgepikt uit de televisieserie Bake Off Vlaanderen, waarvan een nieuw seizoen is gestart op de beeldbuis. Joepie! En dat net in dezelfde periode dat ik ook opnieuw ben beginnen bakken. Puur toeval, natuurlijk! Al is het wel nuttig meegenomen om inspiratie te halen uit de recepten van Bake Off. Naast het educatieve element van de kookserie, steelt de presentator ook de show met zijn fantastische humor, laten we dat toegeven! Kortom: Bake Off is een inspirerende must voor elke kleine bakker zoals mezelf.

Soit, je hoort het al: mijn geluk kan niet op, want ik ben terug mijn kookboeken ingevlogen. In het bijzonder: desserts. Ik ben een echte dessertmadam: hoe zoeter, hoe beter. Ongezond? Dat kan. Maar je mag jezelf toch ook wel eens iets gunnen, nietwaar?!

Om deze vreugdevolle en baklustige terugkeer te vieren, geef ik het startschot van deze nieuwe bakserie met een eeuwige klassieker onder de baksels: een chocoladecake.

Deze chocoladecake heb ik afgelopen zaterdag volledig van nul gemaakt en gebakken in mijn spiksplinternieuwe oven. Op die manier is ook mijn oven gedoopt én goedgekeurd!

Het recept is poepsimpel en de ingrediënten zijn voor de hand liggend. Lees even mee:

Chocoladecake

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren (eiwit en dooier apart)
  • 150 gram pure chocolade (bij voorkeur: Côte d’Or)

Bereiding

1/ volg dit recept voor het basisbeslag
2/ smelt de fondantchocolade au bain marie
3/ meng het basisbeslag en de gesmolten chocolade voorzichtig onder elkaar door
4/ giet het beslag in een beboterde cakevorm
5/ bak 60 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden

Stefanie’s tips

Tip 1/ Wat ik altijd doe wanneer ik bak of een dessert maak? Het recept strikt volgen! Maar ook: er een eigen toets aan geven! Bij deze chocoladecake heb ik ervoor gezorgd dat niet alle chocolade gesmolten werd en er nog wat stukjes overbleven om die crispy toets aan de cake te geven.

Tip 2: Het is een persoonlijke keuze, maar ik gebruik altijd chocolade van goede kwaliteit. Ik geloof sterk dat dit een vollere en betere smaak brengt aan de cake. De chocolade waar ik bij zweer: Côte d’Or (fondant)

Tip 3/ Niet elke cake hoeft overdadig versierd te worden met bijvoorbeeld glazuur. Deze chocoladecake verdient het om puur natuur gegeten te worden. De overheerlijke smaak van deze fondantchocolade wil je niet verdoezelen door overbodige smaken. Geniet van de basic!

Tip 4/ Wat essentieel is wanneer je een cake bakt? Geduld hebben. Veel geduld. Een cake die aan het bakken is in de oven mag je niet – ik herhaal: NIET – rushen! Niet alleen moet de cake vanbinnen smeuïg én doorbakken zijn, maar ook de krokante buitenkant verdient je aandacht. Je wilt toch geen zwartgeblakerde betoncake? Nee! Dus: om zowel de buitenkant en de binnenkant van de cake de tijd te geven om perfect te bakken, moet je je oven instellen op een lage temperatuur met een hoge tijdsduur. Pas op: elke oven is anders, dus in het begin is het altijd even uittesten hoe je je oven moet instellen. Mijn oven bakt deze cake perfect op 180 graden voor een uurtje. Denk er aan om altijd je oven voor te verwarmen! Dit is belangrijker dan je denkt!

Smakelijk!

DSC_0019