Budgetproof op vakantie naar Bulgarije

Dé traditie waar wij zielsveel om geven

Al sinds het prille begin van onze relatie bouwen mijn vriend en ik aan een jaarlijkse traditie. Deze traditie is door de jaren heen geëvolueerd in een uiterst waardevol aspect van ons leven. We zouden er nooit of te nimmer vaarwel tegen kunnen zeggen! Het is voor ons iets om elk jaar naar uit te kijken…

Ja, het is zo klaar als een klontje: deze traditie betekent de wereld voor ons! We steken er elk jaar dan ook heel wat tijd, geld en energie in. Ik ben er ten slotte van overtuigd dat mijn vriend en ik niet de enigste zijn die houden van deze traditie. Ik bedoel … wie gaat nu niet graag op vakantie?!

Vakantie: dé mooiste periode van het jaar!

Aaah, vakantie… Dé periode van het jaar waar wij telkens zo hard naar verlangen. Dé periode van het jaar waarin we eventjes kunnen ontsnappen aan die vermoeiende werkstress en vervelende kopzorgen. Dé periode van het jaar waarin we die dagdagelijkse sleur kunnen doorbreken. Dé periode van het jaar waarin we eventjes helemaal niets hoeven te doen, maar alles mogen doen! Zalig!

Maar helaas… aan elke medaille is een keerzijde. En de keerzijde aan vakantie is: we zijn beperkt in budget én in tijd. Oh, hadden we maar een portefeuille die op magische wijze geld tevoorschijn tovert elke keer we die bovenhalen! En hadden we maar meer verlofdagen! Maar ken je het spreekwoord ‘waar een wil is, is een weg’? Ja? Fantastisch! Dan ken je vast ook de truken van de foor bij het plannen van een vakantie! Benieuwd om te weten hoe je dit doet? Heel eenvoudig! Met een beetje voorbereiding en een slimme aanpak lukt het zeker en vast!

Stap 1: kies zorgvuldig je vakantieperiode + gebruik zo weinig als mogelijk verlofdagen

TIP: Schuim je kalender af naar officiële feestdagen, verlengde weekends, brugdagen, etc. en plan in die periode je vakantie.

Stap 2: kies een vakantiebestemming aangepast aan jouw budget 

Reis je met een beperkt budget? Geen zorgen! Niet iedereen kan een fortuin spenderen aan vakantie, dus je bent zeker niet alleen. Je hoeft alleen maar te roeien met de riemen die je hebt. Ga met andere woorden op zoek naar een vakantie aangepast aan jouw budget. Wedden dat het niet altijd duur hoeft te zijn om een fantastische vakantie te beleven?

Onze aanpak voor een budgetproof en tijdsbewuste vakantie

Mijn vriend en ik pluizen het altijd goed uit: wij proberen steeds om de meeste vakantietijd te halen uit onze beperkte verlofdagen. We combineren verlofdagen met officiële feestdagen, weekend, brugdagen, verlengde weekends, … noem maar op! Het is een beetje puzzelen, maar op het einde van de rit zijn we steeds tevreden met het resultaat en houden we er steeds verlofdagen op over.

Op vlak van budget stellen we onszelf altijd een limiet voorop. Dit limiet overschrijden we bij voorkeur niet, maar als het echt niet anders kan (en de meerprijs bedraagt bijvoorbeeld minder dan 500 euro voor ons samen), dan valt er misschien wel een mouw aan te passen. Hoeveel dit standaardbudget bedraagt, hangt echter af van jaar tot jaar. Het is afhankelijk van hoeveel we bijeen kunnen sparen én hoeveel geld we willen uitgeven aan een bepaalde bestemming. Is een vakantiebestemming het bijvoorbeeld echt waard om ernaar op reis te gaan, is het een once in a lifetime opportunity, dan is het budget bespreekbaar. Bijvoorbeeld: In 2018 zijn we voor 10 dagen naar Schotland gegaan: een roadtrip door de Schotse Hooglanden. Voor deze vakantie hebben we amper een budget vooropgesteld, omdat we diep in ons hart wisten dat dit dé reis van ons leven zou worden. Er zijn dus heel wat externe factoren die ons budget per vakantie bepalen.

Een van deze factoren, een factor die bovendien eenmalig was, was de bouw van ons huis afgelopen jaar. Ik hoor de bevooroordeelde mensen al zeggen: hoe kan je in godsnaam op reis gaan als je aan het bouwen bent? Wel, dat kan. Als je het verstandig aanpakt! En trouwens, geloof me, je WIL op vakantie gaan wanneer je zo’n periode doormaakt… #wegvandestress

Het voorbije jaar was een jaar om nooit te vergeten: de bouw van ons huis + het inwonen bij de schoonouders. Geen job easily done. Wij hadden er dus meer dan nood aan om even te ontsnappen aan, ja, gewoonweg alles! Het voordeel was dat we allebei heel wat verlofdagen hadden opgespaard van het jaar voordien en hadden overgezet naar het jaar nadien. Dus op dat vlak hadden we wat marge. Op vlak van centjes, wel, dat bleek even wikken en wegen. Gaan we op reis? Doen we het beter niet? Zouden we niet beter sparen voor ons huis? Een heel jaar niet ontspannen? We vonden dat het beter was dat we er even uit moesten. Even weg uit België. Weg van de bouwproblemen. Weg van huiselijke sfeer. Even ontspannen. Maar.. met een uiterst beperkt budget.

Verrassend op reis: Bulgarije als goedkope vakantiebestemming

En zo gingen we aan de slag. Waar een wil is, is een weg zei ik eerder, wel, deze ingesteldheid zorgde voor een ‘binnen budget’, volledig geboekte, all inclusive zonvakantie naar… de Bulgaarse Rivièra! Bulgarije? Ja, Bulgarije! Inderdaad, een niet voor de hand liggende vakantiebestemming. Dat de buurlanden Griekenland of Turkije véél populairder zijn bij het massatoerisme dan Bulgarije staat pal boven water. Maar Bulgarije moet helemaal niet onderdoen voor deze vakantietoppers. Bulgarije is dé perfecte cocktail als je zon en ontspanning wilt combineren met een uiterst beperkt reisbudget. In Bulgarije zal je alvast geen fortuin kwijtspelen! En, je bent er ook even tussenuit! Dat Bulgarije een prachtig land is, waar de zomers mediterraans zijn en de stranden goudgeel is een feitje.

Wij gingen voor een weekje naar het Bulgaarse Goudstrand: een toeristisch pareltje gelegen aan de azuurblauwe Zwarte Zee. Onze monden vielen er even van open hoe gigantisch toeristisch de Bulgaarse Rivièra is! Wij hadden hier totaal geen idee van. De streek is vooral populair bij gezinnen (gezinsvriendelijke hotels, aquaparken), senioren en studenten (voor het fervente uitgaansleven aan de kilometerslange stranden). De streek beviel ook ons zeker en vast, maar het was er misschien iets té toeristisch voor ons. Wij neigen meer naar een minder toeristische vakantiebestemming.

Bijgevolg valt er – helaas – inhoudelijk bitter weinig te vertellen over onze vakantie. We verbleven een week all inclusive in een hotel aan het Goudstrand, gingen regelmatig op stap naar de met souvenirshops overrompelde boulevard langs het strand en genoten met volle teugen van onze cocktails aan het zwembad. Onze vakantie bevatte twee hoogtepunten: de excursie naar Nessebar en de zonsopgang aan de Zwarte Zee. Voor de rest bleek deze reis een zeer ontspannende vakantie te zijn. Misschien iets te ontspannend naar mijn gevoel. Ik heb het graag wat drukker op reis: ik verken graag de streek/het land waar ik op reis ben, doe graag excursies en ga graag op pad waar het massatoerisme nooit komt. Dus op dat vlak bleef ik, en ik denk dat ik ook mag spreken voor mijn vriend, wat op mijn honger zitten. Maar dat wist ik op voorhand: toen we deze vakantie boekten, wisten we dat deze bestemming niet veel te bieden had behalve zon, zee en strand. En helaas: ik ben helemaal geen zonneklopper. Ik ben een doe-er, een ontdekker, een actieve toerist. 

Als je op vakantie gaat naar de Bulgaarse Rivièra (met of zonder kinderen) en je hebt niets anders op je agenda dan heerlijk goedkope cocktails slurpen onder de parasol, zalig relaxend op je gehuurde strandstoel, dan zijn de Bulgaarse stranden aan de Zwarte Zee zeker iets voor jou! Maar Bulgarije heeft zoveel meer te bieden dan mooie stranden. Wat dit Balkanland precies voor je in petto heeft, onthul ik in een volgend artikel!

Tekst en foto’s © hellostefaniee