Kerst in Duitsland: Crefelder Weihnachtsmarkt

Kerstnostalgie

Het is alweer een maand geleden sinds we met z’n allen Kerst vierden. Wat vliegt de tijd voorbij! Hoewel ik inmiddels de kerstversiering op zolder heb opgeborgen, de kerstboom (of wat onze kitten Nala er tenminste van over liet…) in de groencontainer heb gedeponeerd en alle wenskaartjes in een doos heb geklasseerd, toch kan ik maar geen afscheid nemen van de meest feestelijke periode van het jaar. Laten we daarom stiekem nog eventjes langer de “kerstnostalgie” opsnuiven!

It’s the most wonderful time of the year!

Dat ik Kerst hoog in het vaandel draag, is zo klaar als een sneeuwvlokje. Het is eigenlijk een liefde die door de jaren heen gegroeid is. Het was er niet ‘poef’ zomaar. Het is een liefde die steeds werd gevoed en nóg groter werd door 1 simpele ervaring in mijn leven: samen met mijn vriend buitenlandse kerstmarkten afschuimen tijdens de kerstperiode. Klinkt onnozel? Ik kan je verzekeren: helemaal niet! Want, geloof mij, een kerstmarkt in het buitenland (bijvoorbeeld pakweg Frankrijk) kan je onmogelijk vergelijken met een Belgische kerstmarkt. In mijn ogen zijn onze kerstmarkten eentonig en hangt er – naar mijn gevoel – geen échte kerstsfeer. Op buitenlandse kerstmarkten daarentegen VOEL je, RUIK je, ZIE je, HOOR je en ERVAAR je gewoonweg Kerst zoals het moét zijn. Het is op zulke kerstmarkten dat ik steeds weer met al mijn zintuigen ontdek hoe grandioos Kerst is. Het is tenslotte ook leuk om te zien hoe Kerst met hart en ziel wordt gevierd in de rest van de wereld. En dat wil ik nooit meer missen, voor geen geld van de wereld. 

Traditiegetrouw buitenlandse kerstmarkten afschuimen

Sinds enkele jaren plannen mijn vriend en ik tijdens de kerstperiode steeds een (verlengd indien mogelijk) weekendje weg naar een Europese bestemming om er ons onder te dompelen in de kerstsfeer en om traditiegetrouw enkele kerstmarkten te verkennen.

Ook vorig jaar tijdens de kerstperiode van 2019 bezochten mijn vriend en ik een nieuwe bestemming: Krefeld, Duitsland. Meer over onze ervaring in Krefeld lees je verder in het artikel.

Maar 2019 was alleszins niet ons debuut…

Het jaar ervoor, tijdens het eindejaarsweekend van 2018, reisden we naar het sprookjesachtige Colmar in Frankrijk. We beleefden er een fantastische tijd!

In december 2017 trokken we voor 1 dag naar Londen om er weg te dromen bij de prachtige kerstversiering.

Voor Kerst 2020 hebben we voorlopig nog geen reisplannen.

Weekendje weg naar Krefeld, Duitsland

Flitsbezoekje

Wat kan ik je vertellen over ons weekendje weg naar het Duitse stadje Krefeld? Helaas kan ik er geen groot verhaal aan breien, omdat deze uitstap in essentie een 24-uren flitsbezoekje was, waaronder een overnachting in een hotel aan de stadsrand van Krefeld. Maar voor de korte periode dat we in Krefeld waren, hebben mijn vriend en ik er het onderste uit de kan gehaald en er een onvergetelijke tijd van gemaakt. Zo hebben we er de allerlekkerste mini-pizza gegeten voor de laagste prijs die we ooit hadden gezien!

Krefeld ≠ Colmar

Ik moet eerlijk toegeven: mijn verwachtingen van een nieuwe kerstbestemming waren torenhoog na ons laatste uitje naar het wondermooie Colmar in 2018. “Mag je niet doen”, waarschuwde mijn vriend nog. “Colmar is uniek. Krefeld zal niet kunnen tippen aan jouw sprookjesidee van deze stad.”. De eerste uren wuifde ik zijn woorden weg, nog steeds rats overtuigd van mijn eigen voorstelling van hoe “kerstig” Krefeld wel niet zou zijn.

Het resulteerde persoonlijk in een kleine domper op mijn sprookjesvreugde: Krefeld leek, zoals mijn vriend had voorspeld, in de verste verte niet op Colmar. Ik had het er in het begin van onze trip wel wat moeilijk mee, maar gelukkig vergat ik snel mijn zorgen toen ik zag wat Krefeld in haar mars had. Het begon allemaal met ons hotel …

Van hotel naar stadscentrum

Ons hotel, het Mercure Parkhotel Krefelder Hof ****, situeert zich net buiten het drukke stadscentrum, met uitzicht op het groene park Sprödentalplatz, waar op het moment van ons verblijf het Crefelder Weihnachtscircus plaatsvindt: een klassiek kerstcircus met wilde dieren, sensationele acrobatie en een beetje hocus pocus. Vlakbij ons hotel bevinden zich openbare bushaltes én een rechtstreekse tramlijn van en naar het stadscentrum.

Na ongeveer 3 uren rijden arriveren we aan de oprijlaan van het hotel. Op het eerste zicht: een deftig, groot en uitnodigend hotel met een eigen privé parkje. We parkeren de wagen op de private parking (betalend!) van het hotel. Aan de receptie checken we in, ontvangen we de sleutel van onze hotelkamer en krijgen we nog wat praktische informatie mee.

Onze hotelkamer bevindt zich op de vijfde verdieping. Voor deze ene keer nemen we de lift naar boven om onze bagage in de kamer te zetten. Ken je dat spannende gevoel wanneer je voor de eerste keer de deur van je hotelkamer te openen? Kamer goedgekeurd! We frissen ons op, gooien onze sjaal rond onze nek en nemen de trap terug naar beneden. De receptionist wenst ons een fijne dag.

Op het einde van de oprijlaan van het hotel gaan we linksaf. Mijn vriend en ik twijfelen voor een halve minuut om toch de tram te nemen naar de kerstmarkt in het stadscentrum (omdat het geen korte afstand zou zijn volgens onze vriend, het internet).

Uiteindelijk beslissen we om te voet te gaan. De vriendelijke hotelreceptionist had ons namelijk geïnformeerd dat het ongeveer een halfuurtje wandelen is van het hotel naar het centrum van Krefeld. Klinkt positief! Mijn vriend en ik zijn niet vies van een stevige wandeling en dus kiezen we voor deze transportoptie. Bovendien zit het weer goed mee: het is frisjes buiten, maar droog!

De kerstmarkt van Krefeld

Warm gemutst en met onze spiegelreflexcamera arriveren we aan een groot busstation en zien in de verte een gigantisch winkelcomplex van Primark. Ik denk meteen dat mijn zus een bezoek aan deze winkel voor geen geld zou willen missen!

We steken de straat over en wandelen de laatste meters richting het autoloze centrum van Krefeld. Al gauw springen de gezellige kerstkraampjes in het oog en hebben we alleen nog maar aandacht voor de lekkere zoetigheden in hun toonbanken. De geur van warm gesmolten chocolade dringt onze neus binnen.. mmm! In een ander kersttent verkoopt de eigenaar handgemaakte geitenwollen sjaals, mutsen en handschoenen in allerlei vormen en kleuren. Ik denk dat je geen kou meer zal lijden als je zo’n degelijke tenue aantrekt!

F5858070-E2FE-4B27-A304-9DE5AC87E9F8

We wandelen verder door de kerstmarkt, blijven even twijfelen bij een eetkraampje die gefrituurde aardappelschijfjes gedrenkt in paprikakruiden op een stokje verkoopt: het zag er ongelofelijk lekker (en ja, ook vettig) uit en het is alsof die verrukkelijke warme paprikageur nog steeds in mijn neus zit.

De kerstmarkt van Krefeld bestaat voornamelijk uit gastronomische kerstkraampjes, waar je allerlei lokale culinaire delicatessen kunt proeven. Een van die gastronomische topgerechtjes is het zoetig hapje “Rösti-Reibekuchen”: krokant gefrituurde aardappel’koeken’ met appelmoes, besprenkeld met poedersuiker. Ik heb even geaarzeld om deze snack te bestellen, maar heb het uiteindelijk niet gewaagd (de Bratwurst bij de eettent even verderop zag er zo lekker uit … #guiltypleasure). Beloofd, de volgende keer dat we op reis gaan naar Duitsland, proef ik van de Rösti-Reibekuchen!

Het is na 16.00 uur. Het begint ondertussen al wat te schemeren, de temperatuur is voelbaar gedaald en meer en meer volk stroomt toe op de kerstmarkt. Het grote voordeel aan de vallende duisternis is dat de kerstverlichting zoveel beter tot zijn recht komt! Werkelijk alles is verlicht: van de kerstkraampjes tot de bomen op het plein en van de vensterkozijnen van de winkels in de winkelstraten tot de muziekinstrumenten van de fanfare op de kerstmarkt. Wat een gezellige sfeer, wat een feestelijke ambiance!

Wist-je-datje: meer dan 10.000 LED-lampjes verlichten de straten en de kerstmarkt van Krefeld!

Schwanenmarkt Krefeld

Mijn vriend en ik besluiten om snel even de warmte op te zoeken in het grote winkelcentrum, op enkele minuutjes wandelen van de kerstmarkt. Het eerste winkeltje waar mijn oog op valt, is een chocolatier. En wat voor een! Wellicht de duurste van de stad, want ik heb nog nooit zo’n prijzige chocolade gezien. Ondanks de hoge prijskaartjes is het ontzettend druk en rumoerig in het winkeltje. Er staat een lange wachtrij aan de kassa en het is drummen om een glimp op te vangen van de chocoladepronkstukken op de middelste toonbank in de zaak. Elke centimeter van deze shop is zo prachtig versierd en verlicht. Het is een lust voor het oog. En ook voor onze reukzintuig… Mmm, ook hier kruipt de geur van chocolade (fondant met een vleugje sinaasappel en kaneel!) onmiddellijk in onze neus. Uiteindelijk slaag ik erin om een weg te banen door de massa en kan ik opkijken naar de prachtige kerstversiering en de fenomenale chocoladevormen: rendieren, kerstbomen, geschenkjes, sterren, champagneflessen, geometrische vormen, etc. Kortom: chocolade in overvloed in allerlei vormen, maten en smaken! Deze chocolatier is een waar paradijs voor elke fervente chocoladeliefhebber! Ik wou ontzettend graag een doosje champagnepralines kopen, maar 6 stuks voor 20 euro leek mij toch net iets te veel van het goede.. Het bezoek aan deze chocolatier raden wij alleszins aan iedereen aan! Een must voor alle zintuigen.

357CF069-B25C-41F3-8E63-B9A080DA5802

Na deze chocolade-ervaring slenteren we verder in het warme winkelcentrum. Onze volgende stop is een souvenirshop waar we enkele kleine kerstcadeautjes kopen voor onze familie. Ik vind het zelf altijd leuk om lokale geschenkjes te zoeken en te geven. Een geschenkbon is een mooi idee, maar origineel is het niet echt. In Krefeld vond ik onder andere kaneelthee voor mijn mama en voor mijn zus kocht ik een DIY-set (met mok) om zelf chocolademelk te maken mét marshmallows. Ze waren allebei erg blij met hun ‘Duitse’ cadeautjes.

Burge®s

Mijn vriend trekt aan de mouw van mijn jas en vraagt me om de frisse buitenlucht terug op te zoeken. Hij heeft gelijk: het is inderdaad snikheet in het winkelcentrum. Al gauw vinden we de uitgang en ademen we de koele winterlucht in. Het is ondertussen al volledig donker buiten. De avond valt en de sterren komen piepen aan de zwarte hemel. Mijn horloge duidt iets na 18 uur aan. Terwijl het een uur geleden nog op de koppen lopen was in de brede winkelstraten is het nu veel rustiger: de winkels lopen leeg, winkelmanagers sluiten hun winkeldeuren: deze kerstshoppingdag zit er alweer op!

Hand in hand wandelen we het stadspleintje over en gaan we even uitrusten op een bankje onder een prachtig versierde boom. Onze zakken zijn gevuld (met cadeautjes) en onze portefeuilles wegen iets minder. Onze magen beginnen te knorren en dat wil zeggen: tijd om de Duitse gastronomie op te zoeken en onze buikjes ermee te vullen!

Na even browsen op Tripadvisor opteren we uiteindelijk voor de burgerzaak “Burge®s” op de hoek van het pleintje waar we zitten. Een charmante jonge ober neemt ons mee naar een tafeltje voor twee op de eerste verdieping van het etablissement. We hebben zicht op het pleintje. Ik lees zorgvuldig de menukaart, althans: dat probeer ik! De menukaart is hoofdzakelijk in het Duits en hoewel ik op school Duits heb geleerd, begrijp ik er nog bitter weinig van. Grotendeels lukt het mij nog om sommige woorden te ontcijferen, maar Duits is niet mijn strong suit (de Duitse taal is eerlijk gezegd not my cup of tea, want ik heb het in de praktijk nog nooit moeten spreken, lezen of schrijven). Gelukkig schiet mijn vriend mij te hulp en vertaalt met plezier de menukaart. Mijn held!

CA9B8235-274B-4220-9E9B-B5C60B531C84

We zitten in een burgerrestaurant dus kies ik resoluut voor een beef burger: de “Doppel Cheese Beef Burger” met frietjes op z’n Duits. Ik neem er ook nog een frisdrankje bij om mijn dorst te lessen. Blijkbaar klinkt mijn bestelling voor mijn vriend als muziek in zijn oren, want hij bestelt hetzelfde menu. Onze blond besnorde ober tikt alles in op zijn iPad en bedankt ons. Lang moeten we niet wachten op ons avondeten. Even later komt hij terug met onze drankjes en burgers. De eerste indruk belooft veel goeds: Het ziet er ontzettend lekker uit! En het ruikt ook heerlijk. Het doet ons een beetje denken aan een burger van Ellis Burger: een grote artisanale burger mét stokje en met alles erop en eraan, zó groot dat je hem niet volledig in je mond kan krijgen om er een hap uit te bijten! Op de glanzende bovenkant van de burger staat het logo van het restaurant gedrukt: erg origineel! Zoals de naam van de burger ‘Doppel Cheese Beef Burger’ als doet vermoeden, proeven we 2 soorten kazen op onze rundsburger. In 1 woord: heerlijk! Ook de (dikke) gekruide frietjes vallen bij ons in de smaak. Kortom: met een burger van Burge®s ga je zonder honger van tafel! Wij publiceren alvast een positieve review op Tripadvisor!

Klik hier om de website van Burge®s te bezoeken!

De lekkerste hot chocolate ever!

Na ons buikje rond te hebben gegeten met burgers en frietjes willen we nog een stapje zetten in de wereld van de kerstmarkt van Krefeld. Een laatste stap weliswaar, want dit is onze enige en laatste avond in Duitsland.

De kerstmarkt in Krefeld kan ik omschrijven in 3 woorden: kleinschalig, gezellig en gastronomisch. Kleinschalig, omdat je eigenlijk in amper 10 minuten alle kerstkraampjes hebt gezien.

De kerstmarkt van Krefeld, of zoals de lokale bevolking zegt: “Crefelder Weihnachtsmarkt”, situeert zich rondom de Dionysiuskerk en staat er vanaf 21 november 2019 tot en met 23 december 2019. Wij bezoeken de kerstmarkt tijdens het allerlaatste weekend in december.

Op Crefelder Weihnachtsmarkt ontdekken we voornamelijk lokale producten waar de inwoners van Krefeld maar al te trots op zijn: Duits gebak en zoetigheden (zelfs een tentje waar ze Belgische pralines verkochten!), juwelen en bontwaren. Er zijn kerstkraampjes waar je braadworsten, gekartelde frietjes en gerookte zalm kunt eten. Er is ook een kermiscarrousel, volledig omgetoverd in kerstsfeer, met een grote kerstman in het midden van de attractie en rendieren en sleeën waar kinderen op kunnen zitten.

Helemaal op het einde van het plein lokt een grote dranktent het meeste volk. Het is drummen en aanschuiven om iets te drinken te bestellen. Mijn vriend en ik hebben allebei wel trek in een warme chocolademelk met slagroom. Ik besluit mijn kans te wagen en in mijn beste Duits koop ik 2 kopjes warme chocolademelk met een serieuze kwak slagroom erbovenop! Ik betaal er 5 euro voor en ik moet zeggen: het is de beste 5 euro die ik ooit al heb betaald voor een warme chocolademelk (die van Starbucks niet meegeteld). De volle smaak van de chocolade, een vleugje kaneel, zelfs de slagroom smaakt als de beste! Maar wat het plaatje écht af maakt, is het rood-wit gestreepte kerstrietje bij de tas!

F8EFA58D-7831-422D-B710-68996A468622

We zoeken een rustig plekje op het plein om ons drankje op te drinken. Langzaam slurpen we van onze warme chocolademelk, koesterend van elk moment. Plotseling begint een fanfare te spelen. Een tiental senioren in kerstmankostuum marcheren op het plein met versierde en verlichte muziekinstrumenten in de hand. Wat een spectaculair zicht om te aanschouwen! De ambiance zit erin! Ze spelen hun slotnoten op de trappen van de Dionysiuskerk, waarna een groot applaus van het publiek losbarst. Dit is het perfecte bewijs dat muziek mensen van over de hele wereld kan bijeenbrengen in vrede en vreugde. Wat een fantastische ervaring!

Auf Wiedersehen, Krefeld!

De avond loopt ten einde. Mijn vriend en ik wandelen terug naar het begin van de kerstmarkt richting ons hotel. Onderweg stoppen we bij een pizzeria. Iemand nog een dessertje? We kopen bij deze pizzeria de lekkerste mini-pizza margherita voor maar 2,50 euro! Na een halfuurtje wandelen hebben we de calorieën van ons dessert afgewerkt en bereiken we het hotel. Ik ben het zeker: we gaan een goeie nachtrust tegemoet.

Slaapwel Krefeld!

Praktische informatie

https://www.crefelder-weihnachtsmarkt.de/

Tekst en foto’s © hellostefaniee