De Oude Stad van Nessebar

Nessebar, Parel van de Zwarte Zee

“Een eersteklas universele waarde, een ongeëvenaarde geschiedenis en een architecturale authenticiteit” 

De Oude Stad van Nessebar, gelegen aan de Zwarte Zee, mag zich volgens UNESCO deze uitmuntende kwaliteiten toeschrijven. Dankzij haar meer dan 3.000 jaar oud uniek historisch erfgoed heeft deze Bulgaarse stad een welverdiend plekje veroverd op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De inwoners van Bulgarije zijn er ontzettend trots op, want sinds 1983 pronkt de Oude Stad van Nessebar op dit bevoorrecht register. Het is dan ook geen wonder dat de Bulgaren Nessebar prijzen als “Parel van de Zwarte Zee”.

Het ligt er duimdik bovenop. De Oude Stad van Nessebar is van onschatbare waarde. En dat is ook ons niet ontgaan. Nessebar lonkte onze avontuurlijke zielen en in de zomer van 2019 boekten we een vliegticket richting Bulgarije om dit uniek stukje wereld van dichterbij te ontdekken. 

dsc_0736-2

A – Wat maakt Nessebar zo speciaal?

1 – Uitstekende ligging
2 – Boeiende historie  
3 – Openluchtmuseum
4 – Religieuze bakermat 

1 – Uitstekende ligging

Gelegen aan de westkust van de Zwarte Zee situeert Nessebar zich op een ideale locatie.

In den beginne …
De Thraciërs, een Indo-Europees volk, vestigden meer dan 2.000 jaar geleden hun nederzetting “Menebria”, het huidige Nessebar, op het rotsachtige schiereiland in de Zwarte Zee.

Achteraf gezien geen misse keuze, aangezien de stad op deze manier de controle hield over de Zwarte Zee (Bosporus), vijanden van ver zag aankomen en economisch gedijde.

DSC_0780

Wist-je-datje!

Steden, dorpen, nederzettingen, vestigingen, … ze ontstaan van oudsher bijna altijd op een ligging met een strategisch, geografisch, militair of economisch voordeel (denk bijvoorbeeld aan rivieren voor watervoorziening of tegen een bergflank voor natuurlijke bescherming).

dsc_0722

2 – Boeiende historie

Door de eeuwen heen ontplooide Nessebar zich als unieke synthese van diverse, grootse  beschavingen.

Dorische Grieken (“Mesambria”), de Byzantijnen en het Ottomaanse Rijk lieten er hun materiële sporen na, tot op vandaag nog steeds zichtbaar.

Uiteindelijk, onder leiding van Bulgaarse heersers, floreerde Nessebar en groeide de stad uit tot één van de belangrijkste Byzantijnse steden aan de westkust van de Zwarte Zee.

3 – Architecturaal & archeologisch openluchtmuseum

Een onmiskenbare samensmelting van culturen uit het tweede millennium voor Christus, uit de oudheid en uit de middeleeuwen resulteert, tot op vandaag, in een imposant, natuurlijk, homogeen en historisch architecturaal openluchtmuseum.

De archeologische overblijfselen liggen er voor het rapen. Het merendeel ervan (de akropolis, een tempel van Apollo, een agora en een Thracische vestigingsmuur) dateert uit het Hellenistische tijdsperk. Uit de middeleeuwen stammen de Stara Mitropolia Basicilia en het fort. De talrijke kerken zijn van Ottomaanse makelij.

Het historisch centrum van Nessebar is een lust voor elk oog en voor eenieder met een passie voor archeologische architectuur.

dsc_0724-2

4 – Religieuze bakermat

De geschiedenis leert ons dat religie en architectuur steeds hand in hand gaan. Ook in Nessebar was dit het geval.

De Grieken, de Byzantijnen, de Ottomanen, de Bulgaren, … Deze verschillende beschavingen drukten niet alleen hun architecturale stempel op de oude stad, maar maakten er ook hun godsdienst kenbaar.

Zo bouwden de Grieken er tijdens hun kolonisatie tempels ter ere van de Griekse goden. De Byzantijnen en de Ottomanen richtten talloze dominante kerken op om er hun geloof te eerbiedigen. Meestal gingen de bouwmeesters zelfs nog een stapje verder. De kerkvloeren illustreerden ze met religieuze taferelen in sierkeramiek, een typische decoratie voor die tijd.

Tegenwoordig en sinds meer dan 1.000 jaar zwaait het christendom er met de scepter.

dsc_0723-2

B – Ons bezoek 

De Oude Stad van Nessebar mag zich met haar ruim 3.000 jaar oude leeftijd prijzen tot één van de oudste steden van Europa. Je kunt je dus wel inbeelden dat er héél wat te ontdekken valt. Wij bezochten het historisch centrum tijdens een dagexcursie op vakantie aan de Goudkust. Hoewel we er maar één dag verbleven, hebben we de oude sfeervolle stad toch volledig gezien. Met een oppervlakte van amper 1 vierkante kilometer is het oude Nessebar helemaal niet groot.

DSC_0774

Het gezellig historisch centrum met geplaveide straatjes en smalle steegjes leest zich als een geschiedenisboek. Griekse, Byzantijnse en Turkse invloeden zijn duidelijk merkbaar, vooral bij de kerken. Behalve kerken op elke hoek van elke straat, zien we ook gewone woonhuisjes van Bulgaarse inwoners. Deze huisjes zijn gebouwd in de 19de eeuw tijdens de Bulgaarse Nationale Wedergeboorte in de karakteristieke Bulgaarse architectuur (kalkstenen funderingen en donkerhouten opbouw). Een wandeling door het historisch centrum is als een wandeling doorheen de geschiedenis. De oude stad telt maar liefst 383 historische monumenten! (Bron: Knack)

Kerkhoppen in de Oude Stad van Nessebar is een populaire activiteit bij toeristen. Niet zo onlogisch als je het mij vraagt, want de geschiedenis leverde maar liefst meer dan 40 kerken over. Tijdens onze rondwandeling in de stad hebben wij veel kerken gepasseerd, maar we hebben er – helaas – geen enkele bezocht wegens tijdgebrek.

In de Oude Stad van Nessebar zien we niet zomaar kerken: het zijn kerken die de tand des tijds ontzettend goed hebben doorstaan, wetende dat sommige kerken en basilieken al eeuwenoud zijn! De foto’s spreken voor zich.

dsc_0719-2

De voornaamste kerken op een rijtje: 

1/ De Christus Pantocrator-kerk (13de – 14de eeuw) 
2/ De Oude Metropolietenkerk (Stara Mitropoliya) (5de – 6de eeuw)
3/ De Nieuwe Metropolietenkerk (Nova Mitropoliya)  (11de eeuw – 16de eeuw)
4/ De Johannes de Doperkerk (11de eeuw)
5/ De Sveti Spas-kerk of de Kerk van de Heilige Verlosser (17de eeuw)
6/ De Sveta Paraskeva-kerk of de St. Paraskevi-kerk (+- 13de eeuw)
7/ De Kerk van de Heilige Aartsengelen Michaël en Gabriël (+- 13de eeuw)
8/ De Johannes Aliturgetoskerk (14de eeuw)

dsc_0734-2

Naast kerken presenteert het toeristisch centrum van Nessebar ook heel wat souvenirshops. Het merendeel van de souvenirs staat in het teken van de Bulgaarse rozenolie, ook wel ‘het vloeibare goud’ van Bulgarije genoemd. Zo vind je er tientallen soorten zeepjes en parfum, zalfjes en shampoos op basis van rozenolie. Rozenolie ruikt ontzettend lekker en wordt bovendien ook verwerkt in cakes, wijn en sieraden. De Bulgaren beschouwen de roos als het nationale symbool.

dsc_0721-2

Kortom, het historisch centrum van Nessebar verdient ongetwijfeld een plekje op jouw bucketlist!

C – Praktische info

  • De stad Nessebar bestaat uit 2 delen: het nieuwe stadsdeel en het oude stadsdeel
  • Op zoek naar een modern én rustig hotel? Verblijf in het nieuwe stadsdeel.
  • Nessebar ligt op een uurtje rijden van Varna
  • Nessebar ligt op 37 km van Burgas
  • Langs de boulevard is het prachtig wandelen met zicht op zee
  • Vraag naar een tafeltje met zicht op zee en geniet van een onvergetelijke (én goedkope!) lunch
  • Het Archeologisch Museum ligt bij de ingang van de Oude Stad
  • Bezoek Nessebar met comfortabele wandelschoenen (kasseistraatjes!)
  • Vanuit Sunny Beach rijdt er een boemeltreintje richting Nessebar

dsc_0700-2

dsc_0783-2

Met dank aan UNESCO (bron)

Tekst en foto’s © hellostefaniee