Bulgarije op jouw travel bucket list

Bulgarije vakantieland: ondergewaardeerd, maar o zo waardevol

Concurreren met de big boys

Bulgarije is een land in opmars in de wereld van toeristische blockbusters. Laten we toegeven, het Zuid-Oost-Europese Balkanland is een niet voor de hand liggende vakantiebestemming. Want wat weten we eigenlijk over Bulgarije? Wat valt er te beleven? Wat is er te zien? Voor populaire vakantielanden daarentegen is het een eitje. Iedereen weet bijvoorbeeld dat in Peru het machtige Machu Picchu ligt, dat je naar India moet om de Taj Mahal te zien en dat Jordanië de wonderen van Petra onthult: één voor één grootse, gevierde trekpleisters. Maar wat biedt Bulgarije? Welke troeven heeft Bulgarije achter de hand waarmee het kan concurreren met de grote spelers in toerisme?

Stap 1: Bulgaarse stereotypes ontkracht

Ik stelde ook mezelf de vraag: ‘Wat weet ík over Bulgarije?’. Ik ga op reis naar het land, maar wat weet ik er eigenlijk over? Het antwoord? Eerlijk? Hoewel ik een vrijzinnige vrouw ben in de moderne wereld, een onbekrompen bewonderaar van diverse culturen, een humane vriend van Moeder Aarde, toch kon ik tot voor kort geen duidelijk antwoord geven op deze vraag. Ik stelde vast dat mijn Bulgaarse parate kennis niet ver genoeg reikte. Ik had voordien wél al enkele stereotype uitspraken over Bulgarije gehoord. ‘Bulgaren zijn een nors volk‘ is er zo eentje. Laat ik deze stelling al maar meteen ontkrachten! Niets is minder waar. Bulgaren zijn ontzettend vriendelijk en sympathiek en streven er hard naar om te behoren tot de Westerse moderniteit. Niet alle Bulgaren spreken Engels of hebben een volwaardige schoolopleiding genoten: daar knelt het schoentje. Dit zorgt ervoor dat communicatie met buitenlanders wat stroever verloopt (opgelet: in toeristische gebieden spreken de meeste Bulgaren vlot (basis) Engels). Bijgevolg ligt daar ook de misopvatting van ‘Bulgaren zijn een nors volk’. Als 2 mensen niet met elkaar kunnen praten in dezelfde taal, dan is het logisch dat het gesprek niet vlot verloopt, nietwaar?! Voilà, stereotype stelling ontkracht.

Het wordt me tijdens mijn research meteen duidelijk dat Bulgarije een interessant land is. Voor onze vliegreis naar Bulgarije (in de zomer van 2019) en voor deze reportage verdiepte ik me verder in de Bulgaarse cultuur. Ik ontdekte en vergaapte me aan één der rijkste en oudste beschavingen in Europa. 

Bulgarije belooft veel goeds

Gelegen aan de azuurblauwe Zwarte Zee ligt Bulgarije nog steeds wat in de schaduw van het naburige en populaire Griekenland en Turkije. Maar laat ik je nu al de volgende boodschap meegeven: Bulgarije moet zeker niet onderdoen voor deze toeristische blockbusters. Ja, ‘Turkije heeft mooie stranden’, maar wist je dat Bulgarije en Turkije eenzelfde zee delen? Er wordt wel ‘ns gezegd dat je de mooiste goudgele zandstranden in Europa ontdekt aan de Bulgaarse Rivièra… Belooft veel goeds, niet?!

Het Balkanland staat misschien niet meteen in jouw top tien van landen waar je verlangt naartoe te reizen, maar – trust me – Bulgarije verdient ongetwijfeld een plaatsje op jouw gouden travel bucket list. Bulgarije herbergt heel wat aantrekkelijke toeristische succesnummertjes. Het zijn allemaal absolute toppers die je niet mag missen tijdens je vakantie. Uit een hele reeks aan eersteklas bezienswaardigheden, karakteristieken van de bovenste plank en verrassende waarheden die Bulgarije aanreikt, selecteer ik er 7. Laten we deze troeven meteen ontdekken! Here we go!

7 x Bulgaarse authenticiteit

1 – Bulgarije is de ideale bestemming voor een budgetvakantie

In dit artikel haalde ik deze topic reeds aan. Bulgarije is een goedkoop vakantieland. Dat is een feit. Je verdoet er geen fortuin tijdens je vakantie. ‘Hoe komt dit?’, vraag je je af. Het antwoord is simpel: de lagere Oost-Europese prijzen en lonen maken het voor een West-Europeaan profijtig om er op reis te gaan.

Voorbeeld: onze all-in vakantie voor 1 week voor 2 personen in een hotel aan de Bulgaarse Rivièra kostte nog geen 1.000 euro…

De nationale munteenheid van Bulgarije is de Bulgaarse Lev (BGN). Hoewel Bulgarije behoort tot de Europese Unie, toch hanteren de Bulgaren nog steeds hun eigen nationale munt en niet de euro. Op dit ogenblik (medio april 2020) staat de wisselkoers als volgt: 1 euro is ongeveer 1,96 leva. Dit betekent in praktijk: bestel je een cocktail in een zomerbar aan het strand in Bulgarije en op de menukaart staat: ‘6 leva’, dan betaal je amper 3 euro. Munteenheden omrekenen was nog nooit zo leuk!

2 – Bulgarije op de UNESCO-Werelderfgoedlijst

Bulgarije telt heel wat historische en archeologische monumenten die opgenomen zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Momenteel staan er 12 Bulgaarse onroerende sites op deze bevoorrechte lijst. Deze lijst vind je terug op de website van UNESCO. De Oude Stad van Nessebar is er één van. In dit artikel lees je er alles over.

3 – De Bulgaarse Rivièra

De Bulgaarse Rivièra is een niet te missen plek wanneer je op vakantie bent in Bulgarije. Sterker nog, het is wellicht dé plek waar je je vakantie zal spenderen. Gelegen aan de Zwarte Zee typeert de Bulgaarse Rivièra zich als een uiterst geliefde toeristische zone. Paradijselijke goudgele zandstranden, azuurblauwe wateren, ongerepte groene natuurgebieden, afwisselende rotsige kustlijnen, maar misschien wel dé beste troef van al: heerlijk warm water om in te zwemmen op hete zomerdagen!

De Bulgaarse Rivièra staat niet alleen gekend om het prachtig natuurschoon, maar is ook een bloeiende toeristische zone. Sterrenhotels rijzen er uit de grond en waterpretparken vind je er om elke hoek, om nog maar te zwijgen van de ontelbare souvenirshops, restaurantjes, bars, nachtclubs, pizzeria’s en pitatenten. Het is glashelder dat Bulgarije de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd heeft in het opbouwen van een welvarend toeristische strook langs de ruim 370 kilometer lange kustlijn van de Zwarte Zee. Het is er zalig vertoeven: dat weten de Bulgaren én de toeristen.

Last but not least. De Bulgaarse Rivièra is één van de meest kindvriendelijke vakantieplekken ter wereld. Kinderen voelen zich nergens zó welkom, gelukkig en blij als aan de Bulgaarse kust. Sunny Beach is de kindvriendelijkste zone: het fijne zandstrand, de vele security points op het strand, tientallen hotels die zich ten volle inzetten op gezinnen met kinderen, waterpretparken, een afgesloten hoteldorpje, … kortom: hier kunnen kinderen veilig spelen (onder toezicht!).

Wij spendeerden ons verblijf aan de Bulgaarse Rivièra in Golden Sands, een ander populair toeristenverblijf in het noordelijke deel van de kuststrook, op ongeveer 20 km van Varna. Golden Sands is gekend voor het bruisende uitgaansleven, prachtige zandstranden en het groene hellende achterland.

Sunny Beach en Golden Sands. Het zijn slechts 2 stranden in een reeks van vele waar het voor elke leeftijd zalig genieten is. De Bulgaarse Rivièra kent vele bijnamen, maar wat ik je met zekerheid kan zeggen, wat ik met eigen ogen heb gezien, is dat deze Bulgaarse regio ontzettend toeristisch is, focust op bepaalde leeftijdsgroepen in de maatschappij (gezinnen met kinderen, feestend jeugd, senioren die rust en zon opzoeken) en bloeit en groeit.

4 – De roos van Bulgarije

De rooskleurige roos (Latijnse naam: ‘rosa damascena mill‘) is de nationale bloem én symbool van Bulgarije. Deze bloemsoort en Bulgarije gaan al meer dan 300 jaar hand in hand. De teelt van rozen begon dan ook meer dan 300 jaar geleden in de zogenaamde Bulgaarse Rozenvallei, een gebied die zich uitstrekt over een afstand van ongeveer 140 kilometer in het Balkangebergte. Elk jaar, tussen mei en juli, hult het gebied zich in een roze kleed van rozenstruiken. In juni van elk jaar vindt in het stadje Kazanlak het Rozenfestival plaats.

De teelt van rozen en bijgevolg de productie van rozenolie is tot op vandaag nog steeds de grootste bron van inkomsten in het land. Rozenolie wordt namelijk niet voor niets ‘vloeibaar goud‘ genoemd in de Bulgaarse volksmond. Voor 1 liter rozenolie zijn er 1.400 kg rozen nodig en is maar liefst tussen de 3.000 en 5.000 euro waard!

De toekomst van rozenteelt en de productie van rozenolie is jammer genoeg niet zo rooskleurig, maar is eerder onzeker omwille van economische factoren en de klimaatsverandering.

Tip! Lees dit artikel om alles te weten te komen over de Bulgaarse Rozenvallei. Een absolute aanrader! 

Dat de roos erg belangrijk is voor de Bulgaren werd tijdens onze vakantie aan de Bulgaarse Goudkust bijna elke dag duidelijk. Bijna elk souvenirwinkeltje verkocht iets waarin rozen waren verwerkt. Niet alle producten zijn even goedkoop, maar wat ze wel allemaal gemeen hebben, is de overheerlijke rozengeur! Wij kochten een paar blokjes rozenhandzeep. Ruikt hemels!

5 – Bulgaars natuurschoon

Bulgaars natuurschoon: er is wat over te vertellen. En dan heb ik het niet (enkel) over die oogverblindende zandstranden, maar over de gebergtes van Bulgarije.

In essentie is Bulgarije in te delen in 3 geografische gebieden:

1) de laagst gelegen oostelijke kuststrook (Bulgaarse Rivièra) langs de Zwarte Zee
2) het Balkangebergte (Stara Planina) dat het land van west naar oost in het midden snijdt
3) de laagvlaktes ten noorden (Donau-Laagland) en zuiden (Thracische Laagvlakte) van het Balkangebergte.

Het Balkangebergte is een indrukwekkende bergketen waar wandelliefhebbers meer dan bewegwijzerde 5.000 wandelpaden kunnen ontdekken! Het is uiteraard vanzelfsprekend dat een wandeling in het Balkangebergte gepaard gaat met heel wat fenomenale panoramische uitzichten. Je ontdekt er bovendien prachtige fauna en flora van Bulgarije.

Weetje! De hoogste berg van Bulgarije is genaamd ‘Botev’ en meet 2.376 meter!

Tijdens onze vakantie in Bulgarije hebben wij geen kennis gemaakt met het Balkangebergte. Dit staat gepland voor een andere reis in de toekomst.

6 – Plovdiv: het historisch openluchtmuseum van Bulgarije

Wat zeker niet mag ontbreken in deze lijst is Plovdiv, de tweede grootste stad van Bulgarije. Plovdiv ligt ten zuiden van de Bulgaarse hoofdstad Sofia (overigens ook een citytrip waardig!). Wat is nu zo bijzonder aan deze stad? Volgens de geschiedenisboeken is Plovdiv al meer dan 8.000 jaar oud! De stad heeft tijdens haar levenslijn al heel wat volkeren de revue zien passeren. Plovdiv kreeg namelijk niet voor niets de bijnaam ‘historisch openluchtmuseum van Bulgarije‘. De geschiedenis is er te vinden in elke straat, om elke hoek: het ligt er letterlijk voor het rapen. Heel wat verschillende invloeden zijn er nog steeds zichtbaar. De Thracische, Griekse, Romeinse, Turkse, Byzantijnse en tot slot de Bulgaarse beschaving hebben allen op hun beurt hun stempel gedrukt op de stad. De historische monumenten die de tand des tijds hebben overleefd, staven de geschiedenisboeken.

Plovdiv werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa voor het jaar 2019.

Plovdiv verdient duidelijk een zelfstandig artikel op deze blog. Aangezien ik Plovdiv niet heb bezocht tijdens onze vakantie in Bulgarije, kan ik geen getuigenis over de stad noteren. Ik hoop dat ik dit in de toekomst wél kan doen en dat ik daarbij de stad alle eer kan aandoen.

7 – De karakteristieke keuken van Bulgarije

Tot slot in deze lijst: de Bulgaarse cuisine. Ook bij deze topic kan ik geen persoonlijk uitgebreide mening schrijven. Het eten in ons hotel was steeds westers (behalve 1 avond), dus heb ik amper ervaring met de ware Bulgaarse keuken. Ik kan echter wel vertellen wat ik wél heb gezien die de Bulgaarse keuken typeert. Ik ga meteen van start met de meest voor de hand liggende: vlees. Bulgaren eten veel vlees. Heel veel vlees. En het liefst van al goed gegrild. Daarnaast zijn verse slaatjes (bestaande uit komkommer, tomaat, courgette, fetakaas en paprika) niet weg te slaan van de tafel. Er wordt wel eens gemompeld dat de Bulgaren de Griekse Caesar salade zichzelf hebben toegeëigend, maar de Bulgaren zullen dit steeds in alle talen ontkennen! Hun maaltijd starten de Bulgaren steeds met een glaasje rakia, een aperitiefje. Yoghurt met vers fruit is ook steeds een grote liefhebber op de menu. Visgerechten vind je er ook op de menukaart, maar in mindere mate dan vleesgerechten.

Toekomstmuziek

Ziezo. Dit waren 7 Bulgaarse troeven op een rijtje. Mispak je niet, uiteraard heeft Bulgarije nog véél meer te bieden dan deze 7 topkwaliteiten. Het Rilagebergte en het klooster, de Bulgaarse folklore en de hoofdstad van Bulgarije (Sofia) zijn een handvol voorbeelden.

Ik hoop in de toekomst meer van Bulgarije te kunnen zien, beleven en proeven! Bulgarije is een prachtig vakantieland. Volgens mijn bescheiden mening is het nog steeds een land ondergewaardeerd in een wereld omgeven door toeristische blockbusters, maar o zo waardevol in de ogen van al wie het land al bezocht heeft!

Tekst en foto’s © hellostefaniee