Napoleon achterna in de Ardense bossen

La Vallée de la Warche

La Vallée de la Warche (vertaald: “Vallei van de Warche”) is een uniek stukje groen verscholen in de streek van de Belgische Hoge Venen, nabij de stuwdam van Robertville, in de provincie Luik. 

Doorwinterde wandelgidsen en professionele reiswebsites beschrijven La Vallée de la Warche als «één van de mooiste natuurgebieden van België». Andere bronnen hebben het dan weer over «een vallei met tal van prachtige postkaartlandschappen».

Beoordelingen als deze wekken ongetwijfeld de complete aandacht van natuurliefhebbers en gepassioneerde wandelaars. Ook mijn vriend en ik zijn niet vies van een avontuurlijke hike in de natuur. Een dergelijke beoordeling slaan we helemaal niet gauw in de wind, en al zeker niet wanneer we volgend jaar een sportief uitje in de Zwitserse Alpen op de agenda hebben staan!

Enerzijds geprikkeld door de fenomenale natuurfoto’s en ontelbare positieve reviews en anderzijds gemotiveerd door onze toekomstige trip, besloten we om dit prachtig stukje België van dichterbij te aanschouwen. We trokken onze beste wandelschoenen aan, gooiden een goed gevulde rugzak over de schouders en gewapend met onze Nikon reden we richting de Hoge Venen.

De Hoge Venen in een notendop

Gelegen in de oostkantons van België vormt het Natuurpark van de Hoge Venen een uitzonderlijk én beschermd natuurgebied in Europa. Het is in essentie een unieke biotoop die koste wat kost beschermd moet worden.

7 redenen waarom  

 1. De Belgische Hoge Venen zijn het oudste natuurreservaat in Wallonië. Maken de geologen en wetenschappers een serieuze sprong terug in de tijd, dan stellen ze vast dat de allereerste hoogvenen namelijk 10.000 jaar geleden ontstonden, na de laatste ijstijd.
 2. De Belgische Hoge Venen zijn opgenomen in de Natura 2000: een lijst van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de EU met als doel “behoud, bescherming en herstel van biodiversiteit, biotopen en hun habitats“. Het is trouwens het grootste gebied in België waar natuurbehoud een absolute prioriteit is.
 3. De Hoge Venen zijn, samen met de Belgische Ardennen, het bekendste natuurgebied ten zuiden van de Nederlands-Franse taalgrens.
 4. Met toppen tot 694 meter boven zeeniveau tekenen de Hoge Venen het hoogst gelegen deel van de Benelux.
 5. Het hoogplateau van de Hoge Venen is één van de allerlaatste stukken wildernis in ons land. Het hart van het natuurgebied is zo groot als een halve provincie, zonder sporen van agricultuur.
 6. De toegang tot de Hoge Venen is strikt gereguleerd: het kan er in de winter ijzig koud worden en in de zomer ontzettend heet met brandgevaar als gevolg.
 7. De Hoge Venen vormen met ruim 5.000 hectare open veengebied een onderdeel van het grotere en grensoverschrijdende (Belgisch-Duits) Natuurpark Hoge Venen-Eifel (± 67.000 hectare).

Hoewel de Hoge Venen op amper een figuurlijke steenworp van je deurmat liggen, neemt deze grandioze biotoop je mee naar een compleet andere wereld waar je even volledig tot rust kan komen. De Hoge Venen zijn een droom voor elke avontuurlijke wandelaar! 

In het spoor van Napoleon

Het Natuurpark van de (Belgische) Hoge Venen (vertaald: “Les Hautes Fagnes“) omvat honderden en nog eens honderden kilometers aan wandelroutes. Wij kozen er ééntje (uit de duizend) uit in de Vallei van de Warche.

De ongerepte Vallei van de Warche presenteert wandelaars tal van wandelroutes die leiden langs de rivier de Warche en slingeren doorheen het prachtige dal.

Er is één wandelroute die er – naar onze mening – met kop en schouders bovenuit steekt: “In het spoor van Napoleon“. Dat is de officiële benaming van het parcours. De naam alleen al spreekt ons onmiddellijk aan: deze route moét wel méér inhouden dan enkel en alleen maar “een hike door het dennenbos”! En ja, na deze uitstap worden onze verwachtingen meer dan ingelost.

In essentie is “In het spoor van Napoleon” een wandelroute waarbij kabbelende beekjes en indrukwekkende watervallen, een middeleeuws kasteel, karakteristieke rotsformaties en panoramische uitkijkpunten over de prachtige vallei in de spotlights staan. 

De wandeling

Praktische informatie

 • Startpunt: de (gratis) parking aan de stuwdam van Robertville
 • afstand: 6 km
 • duur: ± 2,5 uur
 • moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • bewegwijzering: blauwe rechthoek
 • niet te vergeten: stevig schoeisel, zonnebrandcrème en drinkwater!
 • opgelet: er zijn geen sanitaire voorzieningen in de buurt van het wandelparcours

Bezienswaardigheden langs het parcours

 • het Kasteel van Reinhardstein (uitkijkpunt 1) (4)
 • het meer en de stuwdam van Robertville (S)
 • de Vallei van de Warche
 • de rivier de Warche (3)
 • Nez Napoléon (rotsformatie)
 • de hoogste waterval van België (2)

Schermafbeelding 2020-06-21 om 17.12.23

Schermafbeelding 2020-06-21 om 17.11.54

Onze belevenis

Onze wandeling begint aan de parking voor wandelaars aan de stuwdam van Robertville. Op de rand van de parking staat een informatiebord met praktische uitleg over de wandeltochten die starten op dit punt. Onze wandelroute ‘In het spoor van Napoleon’ volgt de blauwe rechthoek als bewegwijzering. En zo gaan we van start…

Het eerste deel van de route neemt ons mee het rustige dennenbos in, langs een smal pad met aan onze linkerkant de rijbaan en aan de rechterkant een steile helling naar beneden. De zon schijnt sterk en piept door het groene bladerdek. Dat levert enkele leuke kiekjes op.

Het dennenbospad kronkelt verder langs de steile helling tot aan het eerste én adembenemend uitkijkpunt op het Kasteel van Reinhardstein. Dit kasteel werd gebouwd in de 14de eeuw en ziet er tot op vandaag en na enkele restauraties nog steeds uitstekend uit! Het kasteel rijst hoog uit boven de vallei van de Warche. Het is zeker niet de laatste keer op onze tocht dat we het kasteel zullen zien.

De route leidt ons verder het bos in, over omgevallen boomstronken en wildgroeiende boomwortels, tot aan een splitsing en een (druk) kruispunt naar de oversteek van de beek. Blijkbaar kruisen hier een aantal wandelroutes waardoor het er soms wat drukker kan zijn dan op de rest van het parcours. Op dit kruispunt kiezen we om een omweg naar de waterval in te lassen in onze wandelroute. De waterval ligt niet rechtstreeks langs het parcours, maar is bereikbaar via een ommetje. Na een heuse afdaling en geklauter over en onder takken en rotsen langs de oever van de rivier, komen we uiteindelijk bij de waterval.

Het is een uniek aanzicht: onder de fundamenten van het kasteel stort de hoogste waterval van België zich 60 meter diep naar beneden in de rivier de Warche.

Aan de oevers van de Warche is het overigens heerlijk vertoeven: het geluid van het kabbelende en kletsende water over de glibberige rotsblokken, tsjilpende vogels en zoemende libellen vormen het rustgevende achtergrondgeluid tijdens onze middaglunch. Volledig ‘zen’ smullen we van onze broodjes.

Na de lunch trekken we verder. We hebben zonet helemaal het dal naar beneden, naar de waterval en de rivier, gevolgd, dus nu moeten we opnieuw helemaal naar boven! En dat is geen lachertje. De hellingen zijn ontzettend steil, er is amper houvast en de stenen zijn nog steeds vochtig van de regenachtige nacht voordien.

Na heel wat geklauter, bereiken we opnieuw de top van de vallei, vanwaar we de wandeling verder volgen tot aan de volgende bezienswaardigheid: de neus van Napoleon (“Nez Napoléon“). Niet écht de neus van Napoleon uiteraard, maar een karakteristieke uitspringende rotsformatie die neerkijkt over de vallei van de Warche. Hier lassen we een korte pauze in om even op adem te komen na de intense klim en om natuurlijk met volle teugen te genieten van het panoramische zicht op de vallei. We nemen enkele foto’s en nemen de natuur in ons op. Eén woord: zalig!

Na deze unieke rotsformatie gaat de wandelroute verder, over rotsige paadjes en bemoste boomstronken, richting het bos bezaaid met rotsblokken. Hier arriveren we terug dieper in het dal van de Warche.

We wandelen verder en passeren een waterloop, steken een aantal bruggetjes over en volgen de rivier stroomopwaarts. Even verder, uit het bos en in de volle zon, ondernemen we de meest intense klim van de wandelroute: een steile helling naar de hoogste rand van het dal. Op onze klim passeren we een aantal mountainbikers die hun tochtje staken omdat de klim té steil is. Je kunt het je dus wel inbeelden hoe intens deze klim was!

Helemaal bovenaan hebben we opnieuw een spectaculair zicht op het kasteel. Mag ik zeggen, een nog beter zicht dan in het begin van de wandeling, omdat we nog iets hoger staan!

Het laatste deel van de wandelroute leidt over een brug naar de bosweg richting de stuwdam van Robertville: het eindpunt van de wandeling.

Opgelet: de toegangsweg naar het Kasteel Reinhardstein is een private weg!

Conclusie

Deze wandelroute is een topper! Het is avontuurlijk, veelzijdig en sportief met een aantal fantastische uitkijkpunten over de vallei. Het is alvast een eerste geslaagde wandeling in een reeks van vele toekomstige! Een aanrader voor elke avontuurlijke ziel en gepassioneerde wandelaar! Op naar de volgende uitstap! 

P.S.: De naam van de wandelroute verklaart zichzelf na het lezen van dit artikel! 

dsc_0174

Tekst en foto’s © hellostefaniee

Bronvermelding

Download de complete wandelgids hier!