(ver)Wonderen in de Zwitserse Alpen

​Wandelen in de Zwitserse Alpen

Een bergkam trotseren, dansen in fleurige bergweiden of liever pootje baden in azuurblauwe bergmeren? Aan jou de keuze! Deze activiteiten en nog veel meer onvergetelijke belevingen wachten je op in de Zwitserse Alpen. De Zwitserse Alpen verhullen één van ’s werelds allermooiste natuurgebieden. Hier is het landschap zodanig gevarieerd dat elke wandelroute in de bergen uniek is. Want de beste én leukste manier om de Zwitserse Alpen te ontdekken, is al wandelend. Je ziet meer, je hoort meer, je ontdekt meer, je ruikt meer, je beleeft meer, je verwondert meer. En de kers op de taart? Quasi elk hoekje van Zwitserland is bereikbaar en klaar om door jou te worden verkend. Dankzij een uitstekende infrastructuur met meer dan 65.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden maken de Zwitserse Alpen het je mogelijk om tijdens elke wandeltocht versteld te staan. Adembenemende panorama’s, kletterende bergwatervallen die uitmonden in het puurste en meest heldere water of imposante bergtoppen; je aanschouwt het allemaal met eigen ogen! 

De uitgekiende wandelpaden, een ongeziene bewegwijzering, een rugzak gevuld met het nodige wandelmateriaal, een grote brok avontuur in onze botten en een onverzadigbare passie voor het berglandschap stellen ons in staat om een aantal wandelroutes in de Zwitserse Alpen te trotseren. 

Onze wandeltochten in de Zwitserse Alpen

1) Isenfluh – Lauterbrunnen

 • tijd: 2 uur
 • afstand: 7 km
 • hoogteverschillen: 256m ↑ – 556m ↓
 • bezienswaardigheden: panoramische vergezichten, Sausbach-waterval, bossen
 • moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • wandelpad: geasfalteerd
 • wandelseizoen: het hele jaar rond
 • wegbeschrijving: De wandelroute van Isenfluh (1.024m) naar Lauterbrunnen (796m) leidt je langs een gemakkelijk begaanbaar geasfalteerd wandelpad langs steile kliffen, groene bosranden en bergweides op de bergflank. Tijdens deze wandeling maak je kennis met de indrukwekkende Sausbach-waterval die vlak naast het wandelpad ligt en diep naar beneden richting de vallei klettert. De vergezichten langs deze route zijn fenomenaal. Het einde van de wandeling bevindt zich aan de kabelbaan Lauterbrunnen – Grütschalp. Quasi de volledige wandeling gaat bergaf en dat betekent prachtige uitzichten op de links liggende Lauterbrunnen-vallei. Deze wandelroute is gemakkelijk en uiterst beschikt voor beginners, families en rolstoelgebruikers.
 • fototips: de Sausbach-waterval (hier komen filmpjes het meest tot hun recht) & de panoramische zichten op de vallei

2) Lauterbrunnen – Stechelberg

 • tijd: 2 uur
 • afstand: 5 km
 • hoogteverschillen: 71m ↑
 • bezienswaardigheden: Lauterbrunnen, Vallei van de 72 watervallen, indrukwekkende rotswanden, Trümmelbach Falls, Buchen, Staubbachfall
 • moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • wandelpad: geasfalteerd
 • wandelseizoen: het hele jaar rond
 • wegbeschrijving: De wandelroute van Lauterbrunnen (796m) naar Stechelberg (867m) start vlakbij de Staubbach-waterval in Lauterbrunnen. Er zijn twee verschillende wandelpaden richting Stechelberg: de ene optie begint aan de iconische witte kerk van Lauterbrunnen en passeert er even verder langs de camping; de andere optie neemt de wandelaar mee langs de rivier Lütschine. Wij hebben de tweede optie gekozen. De wandelroute langs de rivier Lütschine (een brede, sneeuwwitte, kolkende rivier) begint eveneens aan de kerk van Lauterbrunnen. Je wandelt langs de rechteroever van de rivier. Even verder steek je de rivier over via een houten brug en ga je verder op een geasfalteerd en vlak wandelpad langs de steile rotswanden van de vallei. Het zicht op de vallei laat een blijvende indruk op je na. Tijdens deze wandeling aanschouw je een aantal watervallen die zich van de rotswanden naar beneden storten. Nabij het gehucht Buechen sla je linksaf om de Trümmelbach-watervallen te bezoeken. Stechelberg is rechtdoor. Op het einde van wandeling stuit je opnieuw op de rivier, moet je een brug over en kom je aan in Stechelberg. Deze wandelroute beschikt over een uiterst gemakkelijk begaanbaar geasfalteerd pad en is geschikt voor beginners, families en rolstoelgebruikers. Opgelet: langs deze wandeling is er amper schaduw! Op warme zomerdagen kan het erg heet worden.
 • fototips: Staubbachfall, Lütschine, vallei, rotswanden

3) Grütschalp – Isenfluh

 • tijd: 2 uur
 • afstand: 5 km
 • hoogteverschillen: 462m ↓
 • bezienswaardigheden: Sausbach-waterval, panoramische vergezichten, Sulwald, wildleven, Spryssenwald, bergpaden, vallei, Lauterbrunnen, alpineweides
 • moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • wandelpad: geasfalteerd
 • wandelseizoen: lente – zomer – herfst
 • wegbeschrijving: De wandelroute van Grütschalp (1.486m) naar Isenfluh (1.024m) spreidt zich uit over een vijftal kilometer langs bebloemde bergweides, dennenbossen en bergpaden. De wandeling start nabij het klein treinstationnetje in Grütschalp. Het eerste deel van de route neemt je mee door het Spryssenwald (1.300m) langs bemoste bergpaden. In het volgende deel word je getrakteerd op mooie alpineweides (Inhalti). Je passeert opnieuw de Sausbach-waterval, maar dan een lager gelegen gedeelte dan op de route van Isenfluh naar Lauterbrunnen. Dit deel van de waterval is ruiger, luider en indrukwekkender dan het hoger gelegen deel (onze mening uiteraard). Het laatste deel van de wandelroute leidt je langs een geasfalteerd pad met kliffen en imposante uitkijkpunten. De route eindigt aan de kabelbaan in Isenfluh. Het laatste stuk is een stevige wandeling naar beneden.
 • fototips: Sausbach-waterval, Inhalti en het uitkijkpunt aan de klif

4) Sulwald – Chuëbodmi – Lobhornhütte – Sulsseewli

 • tijd: 3 uur
 • afstand: 3 km
 • hoogteverschillen: 425m ↑
 • bezienswaardigheden: Chuëbodmi, Sulsalp, waterval, bossen, panoramische vergezichten, bergmeer Sulsseewli, berghut Lobhornhütte
 • moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • wandelseizoen: lente – zomer – herfst
 • wandelpad: smalle bospaden, vaak rotsig
 • wegbeschrijving: Deze wandelroute is een must voor elke wandelaar die niet vies is van een portie stevige fysieke inspanning (je klimt ongeveer 425m in een zeer korte afstand). De natuur op deze wandeling is bijna feeëriek… kronkelende beekjes die uitmonden in een kletterende waterval, grasgroene alpineweides bezaaid met bergbloemen in alle kleuren van de regenboog, fladderende vlinders om de oren, marmerwitte rotsblokken verspreid over de velden, torenhoge ‘kerstbomen’ langs small wandelpaadjes, besneeuwde bergtoppen rondom rond in de verte, een appelblauwzeegroen bergmeer glinsterend in het zonlicht en een viewpoint om u tegen te zeggen. Al dit moois en nog zoveel meer kom je tegen op deze wandeling. De hele wandeling naar de berghut vergt een fysieke inspanning, maar die inspanning loont op het einde van de tocht! Zo’n uniek zicht aan de Lobhornhütte maak je maar zelden mee in je leven. Een wasdraad met gekleurde vredesvlaggetjes wapperen in de koele wind op bijna 2.000m hoogte. Sommige mensen hebben op deze hoogte al snel last van ademhalingsproblemen, want hier wordt de lucht ijler. Dit betekent dat je meer lucht wilt ademen, omdat er minder zuurstof aanwezig is. Als je rekent dat je tijdens een fysieke inspanning meer energie verbruikt en meer naar lucht moet happen, dan is het gemakkelijk te begrijpen dat sommige mensen vaak last hebben om adem te krijgen. Dit is iets waarmee je rekening moet houden bij hiken op hoogtes boven de 2.000m. De wandelroute zelf gaat via een rotsig bergpad steil omhoog. Je passeert Chuëbodmi (1.692m) en Suls (1.910m), hier is een afgelegen boerderij waar je alpenkaas kunt kopen. Na een stevige klim arriveer je aan de Lobhornhütte (1.955m) waar je een heerlijke kaasplank kunt bestellen en degusteren aan de rand van de klif met weids zicht op de omliggende bergtoppen. Nabij de hut ligt een azuurblauw bergmeer, Sulsseewli, waar het rustig genieten is van de natuur.
 • fototips: Sulwald, Chuëbodmi, Sulsseewli, Lobhornhütte, Sulsalp

5) Aussichtspunkt Sulwald

 • tijd: 30 minuten
 • afstand: 700m
 • hoogteverschillen: 29m ↑ – 4m ↓
 • bezienswaardigheden: viewpoint Sulwald
 • moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • wandelseizoen: lente – zomer – herfst
 • wandelpad: geasfalteerd + bospad + trap
 • wegbeschrijving: Deze wandelroute neemt je mee naar het uitzichtpunt van Sulwald (1.550m). Het uitzichtpunt bereik je via een gemakkelijk en geasfalteerd pad dat start (rechtsaf) aan de kabelbaan in Sulwald. Tijdens deze korte wandeling heb je prachtig zicht op de omliggende bergtoppen en de valleien van Lauterbrunnen en Grindelwald (op een heldere dag). Het laatste deel van de wandelroute gaat over een aantal trappen tot aan het uitkijkpunt.
 • fototips: uitzicht op de omliggende valleien en het uitzichtpunt in Sulwald

Tekst en foto’s © hellostefaniee